head

9.7.15

Vitamini u kozmetici

Vitamini, vitamini......Ima ih toliko i svaki dan se susrećemo sa porukama koje nam poručuju da ih treba unositi kroz hranu svaki dan, uvek dovoljno, nikad previše.
Kad je hladno, kad je toplo, kad smo zdravi ili bolesni, uvek se preporučuju vitamini. Kontrolišu metaboličke procese, imaju zaštitnu ulogu, jačaju imuni sistem, a samim tim nas štite od najraznovrsnijih napadača.
Tako moćni i željeni, odavno su našli svoje mesto i u kozmetici.
Sem prirodnih komponenata preparativne kozmetike, kao što su ulja ili ekstrakti bogati vitaminima, sve češće se oni dodaju kao aktivne supstance, koje svojim moćima treba da nam obezbede dužu mladost, lepšu i zdraviju kožu.
U postu  'Otkrivamo- sastojci u prirodnoj kozmetici' , pored ostalih komponenata koje se koriste u prirodnoj, pomenula sam i vitamine.
Vitamini koji se koriste u kozmetici su: A, B, C, D, E, F, a tu je i (sporan)  vitamin K.
Oni koji proučavaju i čitaju o kozmetici već znaju njihove karakteristike i mogućnosti, no malo manje se zna da li i koliko oni zaista deluju na kožu, naneseni topijski.

Vitamini u kozmetici i njihova dejstvavitamini u kozmetici


Da vidimo najpre šta literatura kaže o dejstvima ovih vitamina i u kakvim formama se koriste za kozmetiku.
U pomenutom tekstu sam spomenula da su vitamini veoma atmosferski senzitivni- reaguju na svetlost i temperaturu. Njihova nestabilnost dovodi do toga da se njihova delotvornost poptuno gubi. Zato se u kozmetici koriste njihovi estri. Estri vitamina su stabilnije forme (njihovi derivati), i to obično palmitinske (palmitic) ili sirćetne kiseline (acetic). Na koži će, pod dejstvom enzima koji hidrolizuju enzime, doći do oslobađanja vitmina.
Druga forma vitamina su njihovi provitamini. Provitamini su njihovi prethodnici, prekursori, koji se biohemijskim procesima prevode u formu vitamina. 

Vitamin AVitamin A se svstava u one čarobne vitamine mladosti. Deluje protiv akni, no pokazalo se da je izuzetan kod foto starenja i da ima znajačne rezultate u podmlađivanju kože, stimulišući produkciju kolagena i reprodukciju ćelija. Fine bore i linije prosto nestaju pod dejstvom čarobnog vitamina.
On može imati nekoliko formi, različitih po svom učinku na kožu.  Spada u veliku grupu retionoida, a u kozmetičkim proizvodima se može naći u nekoliko oblika: Retinyl esters, estri (Retinyl propionate, Retinyl Acetate,Retinyl Palmate), Retinol i Retinaldehyde. Različita je delotvornost ovih formi vitamina A i ide ovako:

Retinyl palmitate (i drugi estri) --------> Retinol --------> Retinaldehyde --------> Retinoic Acid 

Kao što se vidi u ovom lancu, na kraju se nalazi retinska kiselina sa najvećim učinkom.
Međutim, ona se nikad ne nalazi u preparatima, jer je FDA računa u lekove, i to iz sasvim opravdanog razloga. Retinska kiselina je moćan iritans i koristi se samo uz lekarski recept, i to kao lek protiv akni. Ostale forme su manje delotvorne (kao i manje iritantne), ali zahvaljujući enzimima, svi oni prolaze kroz metabolički proces, koji će ih definitivno pretvoriti u Retinoic Acid. Zato, u kozmetici se mogu naći samo ove prethodne forme vitamina A, a najčešće su to estri i retinol (alkoholna forma retinske kiseline). Za rethylaldehyde preparate nije potreban recept da bi se nabavili, no veoma je skup, a pored toga, izaziva iritacije.  Što ste u ovom lancu dalje od poslednje karike, tj. retinske kiseline, to je potrebna veća koncentracija za neki vidljiv efekat. Međutim, najčešće se derivati vitamina A dodaju više iz deklarativnih razloga, tako da uglavnom nećete primetiti efekte.
Beta karoten je provitamin vitamina A, prekursor retinola,  i poznat je po sovjoj narandžastoj boji koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ulja koja obiluju beta karotenom imaju izrazito narandžastu, do crvene boje.  Primenjen topijski i zavisno od doze, važi za dobar anti-oksidans. Koristi se i u anti-age, jer štiti od oksidativnih procesa koji nastaju pod uticajem sučevog zračenja, ali i u preparatima za sunčanje. Ovde se moram osvrnuti na kontroverznost preparata za sunčanje, koji sadrže neki estar vitamina A, najčešće Retinyl Acetate. S obzirom na fotosenzitivnost vitamina A, kao i njegovih estara, ne preporučuje se korišćenje ovih preparata. Cela grupa retionida se preporučuje isključivo za noćnu negu.
Kao i sa mnogim drugim vitaminima, i kod vitamina A je problem njegova stabilnost. Naime, on je vrlo fotosenzitivan, smeta mu svetlo, kiseonik,a i drugi faktori, tako da njegova oksidacija (čitaj:degradacija), nastaje nakon prvog otvaranja kreme. Poslednjih godina tehnologija je uspela da stabilizuje retinol, inkapsulirajući ga sa nekim inertnim materijalom i takav, inkapsuliran retinol se pokazao stabilnijim i delotvornijim. No, pitanje je kakav retinol će se naći u kremi koju želite da kupite, te zato, ne očekujte da ćete se probuditi 10 godina mlađi.
No, kako to obično biva, čak i kad deluje, magija nestaje kad prođe ponoć! Ili jutro! U ovom slučaju, kad prestanete da je primenjujete. Prestanite da koristite vitamin A i dobićete nazad svoje staro ruho!


'Diva' emulzije- krema za lice


Vitamin B


Velika grupa vitamina- B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Mnogi vitamini grupe B, kao i njihovi derivati  našli svoje mesto i u kozmetici. Vitamin B je koenzim vitamina A i pomaže u ćelijskim metabolizmu. Evo koje vitamine iz ove grupe ćemo sresti u kozmetici.
B1 (tiamin)- prisutan kao so (hydorchloride) i često se kombinuje sa drugim vitaminima iz grupe B, za tretiranje oštećene kože .
B3 (niacin)- pojavljuje se u dve forme - nicotinamide (niacinamid) i nicotin acid. Niacinamide se koristi u kozmetici, i to kao antioksidans, za svrhu poboljšanja tonusa i elastičnosti kože, podsticaj produkcije kolagena, a samim tim i smanjenja bora, kao i kod akni, za regulaciju (smanjenje) lučenje sebuma. Takođe, pokazuje delotvornost kod ublažavanja staračkih pega i rozacee. Studije potvrđuju delotvornost niacinamida kad su u pitanju ovi efekti.
B5 (pantotenska kiselina) - komponenta koenzima A. Najpoznatiji kozmetički sastojak je D-pantenol, kao provitamin ovog vitamina, koji na koži oksidira u pantotensku kiselinu.
D-pantenol poboljšava hidrataciju kože, smiruje upalne procese, ubrzava epitelizaciju nakon povreda, deluje umirujuće, a koristi se i za obnavljanje dlake. Iako ne postoji dokaz za ovo poslednje, pantenol je postao obavezan sastojak svih preparata za kosu, a jedna firma je čak izgradila brend na osnovu imena pantenola.
B7 (biotin)- kako nedostatak ovog vitamina dovodi do pucanja noktiju, gubljenja kose, pa i dermatitisa, ovo su razlozi zbog kojih ćete ga naći u preparatima za nokte i protiv ćelavosti.


'Diva' emulzije- krema za stopala


Vitamin C

Vitamin C (L-ascorbic acid,  askorbinska kiselina) je još jedan moćan antioksidans, koji neutrališe slobodne radikale. Koristi se i protiv akni, za izbeljivanje kože, obnavljanje od foto oštećenja, a sitmuliše i proizvodnju kolagena.  Kao što verovatno svi znaju, vitamin C je izutetno nestabilan. Osim toga, čista askorbinksa kiselina je i iritans. Jeste najmoćnija i najučinkovitija, ali i najteža za očuvanje. Vitamin C nikako ne voli kiseonik, svetlo i temperaturu (to znamo svi i kad pravimo limunadu ili čaj). Ako primetite da je preparat sa vitmainom C požuteo, ili dobio narandžastu nijansu, znajte da je nastala degradacija vitamina C. Zato se koriste derivati ovog vitamina, estri. Ovi su stabilnija forma, ali i manje delotvorni (ali i manje iritativni) od čistog vitamina C.
Najkorišćeniji estri vitamina C su : ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetra-isopalmitoyl, tetrahexyldecyl ascorbate i  sodium ascorbyl phosphate i jedan od novijih, neki kažu najbolji Ascorbyl Tetraisopalmitate.
Ovi derivati pokazuju različitu delotvornost, ali manju antioksidativnu moć od čistog vitamina C. Dobra strana je što ostaju duže stabilni i samim tim, duže i delotvorni. Ove forme ( Ascorbyl Tetraisopalmitate,  magnesium ascorbyl phosphate,  sodium ascorbyl phosphate) počinju da deluju tek na koži, gde se metabolničkim procesom aktivira vitamin C, što nije slučaj sa čistim vitaminom.  Za serum vitamina C, najpoželjnije je imati njegovu najčistiju formu (L-ascorbic acids), neki derivat i vitamin E, koji deluje u sinergiji sa vitaminom C, a ima antiioksidativnu moć.
Kad je reč o ličnom doživljaju vitamina C, za neke će i ove blaže forme, derivati, biti iritantni, dok će drugi moći da podnesu i čistije forme vitamina C. Uglavnom, ostaje da se vidi šta kome odgovara, no da znate da od vitamina C u kozmetici ne očekujete čuda. 'Diva' emulzije- piling i krema za stopala


Vitamin D


Vitamin 'Sunca'! Jedna od najpoznatijih mantri doktora majkama beba- zimi dajte kapi bebi, a od aprila do oktobra je izvodite napolje, da bi se pod uticajem sunčevih zraka, podstakla proizvodnja vitamina D. Vitamin D je važan za nivo kalcijuma u organizmu, a u kozmetici je pokazao rezultate u tretmanu psorijaze i vitiliga. Takođe je koristan dodatak sredstvima za sunčanje. Nekoliko studija pokazuje slučajeve repigmentacije kože posle tretmana vitaminom D . S druge strane, hemičari upozoravaju da su u pitanju visoke koncentracije ovog vitamina, koje se ne nalaze u proizvodima koje kupujemo.


'Diva' čvrst puter za telo sa dodatkom zlatne mike sa fini sjaj kože


Vitamin E


I dođosmo do još jednog čarobnog vitamina mladosti. Snažan antioksidans, prisutan u svim slojevima kože i vrlo čest dodatak kozmetičkim preparatima. Topijska primena vitamina E rezultira glatkom, hidriranom kožom, sprečava prerano starenje i oštećenje kože, kao i eriteme, uzrokovane UV zračenjem.
Vitamin E se prirodno javlja u 8 formi : 4 tokoferola (tocopherol) i 4 tokotrienola (tocotrienol). Oba imaju svoje alfa, beta, gama i delta varijante. U koži je najzastupljeniji alfa tokoferol.
Druge forme vitamina E su njegovi estri. I ponovo, slobodna forma vitamina E je izuzetno nestabilna i  foto senzitivna, dok su estri, kao što smo i do sada videli, stabilnije varijante koje se koriste u kozmetici. No, to znači i da imaju manju antioksidativnu moć. Najkorišćeniji su alpha tocopheryl acetate, alpha tocopherol sorbate, alpha tocopheryl phosphate. Studije pokazuju da redovnom primenom, hidrolizom i u kontaktu sa kožom, estri povećavaju nivo vitamina E u koži. Vitamin E proizvode lojne žlezde, pa se zbog smanjene aktivnosti kod dece (do puberteta) i starih (žene 50+, muškarci 60+), ovoj populaciji preporučuje i unos u vidu suplemenata.
Ako vidite negde oznake 'd' i 'dl' ispred imena vitamina E (d-alpha tocopheryl acetate i dl-alpha tocopheryl acetate, reč je o prirodnom i sintetičkom vitaminu E. Oznaka dl označava sintetički vitamin E, a on nema svojstva koja se pripisuju prirodnom. Telo prepoznaje samo d forme, tako da dl forme treba izbegavati.
Velika je zabluda da se vitamin E može korisiti u kozmetici kao konzervans (više o kozervansima potražite ovde). Ovaj vitamin, zbog svojih antioksidativnih moći, produžava vek trajanja baznih ulja, štiteći ih od oksidacije, te zbog toga poželjno njegovo dodavanje u bezvodne formule. No u emulzijama, on ne može sprečiti kvarenje proizvoda, budući da uzrok kvarenja proizvoda i ne leži u uljima, već u vodi.'Diva' Body Frosting- puter za telo 


Vitamin F


Vitamin F zapravo uopšte nije vitamin. To je grupa esencijalnih masnih kiselna- linolne, linolenske i arahidonske. Zbog svog značaja, kao i činjenice da ih ljudsko telo ne proizvodi, dobili su ime vitamin F.
Ove esencijalne masne kiseline su izuzetno važne u održavanju funkcionalnosti barijere kože, kao i u sintezi lipida. Njihov nedostatak dovodi do isušivanja kože, pri čemu ona izgleda ljuskavo, ima povećan gubitak vlage (tzv. trasepidermalni gubitak vlage).
Linolna kiselina ima protivupalnu, hidrirajuće i lekovito dejstvo na kožu. Takođe pomaže u borbi protiv akni )nedostatak linolne masne kiseline dovodi do pojave akni), omekšava kožu, čineći je glatkom i mladom.
Vitamin F (esencijalne masne kiseline) takođe potpomaže penetraciju drugih aktivnih supstanci, kao antioksidanata.
Vitamin F se može naći u suncokretovom ulju, ulju od semenki grožđa, ulju konoplje i šafranike, žutog noćurka, kao i egzotičnijim uljima (boragu, kukuiu, ulju krastavca, i drugima).Vitamin K


Jedan od manje korišćenih vitamina u kozmetici. Inače, vitamin K je važan u sprečavanju krvnih ugrušaka, a u kozmetici se koristi za smanjivanje tamnih kolutova oko očiju. Međutim, studije ne pokazuju primetne promene kad je reč o ovom učinku. Takođe, primenjen topijski, vitamin K reguliše površinski kapilarni sistem i učvršćuje kožu.
Mećutim!!!
Postoje vitamini K1 i K2. K2 se sintetiše u gastrointestinalnom traktu, vitamin K1 je biljnog porekla. Vrlo je efikasan pri lečenju kuperoze, proširenih vena, rozacee i eritema (povezanih sa oštećenjima od sunca)
I dok se za K2 smatra da je bezbedan za upotrebu, vitamin K1 (Phytonadione) u Franuskoj je 2005.g povezan  sa teškim alergijskim reakcijama i pojavi ekcema na koži, zbog čega je momentalno zabranjen za upotrebu u kozmetici,a kasnije, 2009.god. je zabranjen i u EU. Njegov prekursor epoksid, nije zabranjen, ali i tu postoji opasnost od alergijskih reakcija prilikom reakcije sa proteinima iz ljudske kože.
K1 vitamin se u vidu nanočestica, farmaceutskog kvaliteta prodaje u Rusiji, jugoistočnoj Aziji i Nemačkoj i ni jedan slučaj alergije nije zabeležen od 2003. od kada je uveden do 2009.
Količina vitamina K koji se nalazi u paradajzu, bananama, ulju pšeničnih klica , spanaću, itd. je beznačajan i bezopasan za kozmetičke svrhe.Dakle, da li nam vitamini u kozmetici nešto zaista pružaju???Šta kažu kozmetički hemičari?
Niko ne osporava važnost vitamina, pa ni u kozmetici, više su u pitanju oni njihovi derivati koji se koriste u kozmetici. Njihov kvalitet forma i koncentracija su ti faktori koji će odrediti njihovu delotvornost.
Dok će kozmetolozi, formulatori, prodavci, i najviše marketari na sva zvona hvaliti baš onaj vitamin koji sadrži njihov preparat, dotle će hemičari biti uzdržaniji. Uglavnom će vam reći da skoro ni za jedan vitamin nema dovoljno kliničkih studija da radi to što mu se pripisuje, ili ako radi, to je u zanemarljivom nivou, koji bi mogao da se postigne i drugim sredstvima. Najopipiljiviji dokazi postoje za delovanje vitamina A, dok je kod drugih, efekat....recimo delimičan. Npr.primena vitamina E na koži oštećenoj od sunca, kao i ožiljcima nije dala nikakve rezultate, ali se kaže da potencijal  postoji. S druge strane, vitamin E u nezi kose nema nikakvog dejstva. Za vitamin C je dokazano da samo njegova čista forma (L ascobic acid), primenjena u određenom procentu, ima dejstvo na akne, dok njegovi derivati nemaju. U nezi kose, ovaj vitamin nema nikakvog dejstva. Od vitamina iz grupe B, niacin pokazuje najbolje rezultate kod svih opisanih delovanja. Kod vitamina D je dokazano da deluje na psorijazu, dok u nezi kose ne pokazuje ali baš nikakve rezultate. Za linolnu kiselinu (iz grupe vitamina F) važi da je dobar ovlaživač (moisturizer), no ne bolji nego neki drugi, standardni koji se regularno koriste. Kada je u pitanju nega kose, interesantno je pomenuti da niti jedan ozbiljan naučni radnik neće reći da bilo šta deluje. Zašto? Zato što je kosa mrtva, ona ne može da aspsorbuje ništa što joj ponudite, sve što koristite za njenu negu su isključivo kozmetički (estetski) efekti. Samo koren kose, dakle vlasište, je 'živ', i tretmani se mogu primenjivati isključivo na njega.
Dakle, iako nisu svemogući, niti toliko delotvorni koliko njihovi opisi govore, vitamini će uvek biti u kozmetici, a neke dalje, buduće studije će možda dokazati njihovu nedvosmislenu efikasnost. Najbitnije determinante njihove delotvornosti su njihova koncentracija i stabilnost. Vremenom, nauka dolazi do sve stabilnijih i delotvornijih rešenja. Na kraju, ostaje i individualni osećaj i iskustvo, kao i verovanje da vitamini, koliko god da ih ima u našim preparatima, pomažu. Sve dok ne odmažu i dok su korišćene prave forme, mogu se koristiti, pa i onda kad ne daju očekivane ili obećane rezulate.
Na kraju, kozmetiku treba shvatiti upravo tako kako joj ime kaže- kozmetički preparati nisu lek, nisu čarobne formule, šta god da sadrže. Prodaju se kao roba široke potrošnje, moraju biti formulisani da odgovaraju većini, bez bojazni da će izazvati neke neželjene efekte. Obično su aktivne supstance, gde spadaju i vitamini, vrlo jaki iritansi, kad su koncentrovane i čiste (i stabilizovane), tako da formulatori kozmetičkih proizvoda moraju njihove koncentracije prilagoditi nekom 'normalnom' pragu tolerancije. S druge strane, što su koncentrovaniji, vitamini su delotvorniji, te negde u sredini leži ključ za kozmetiku.
Verovatno je najbolje rešenje da se balasnira njihovo unošenje kroz hranu i da se nadamo da će nam vitamini iz kozmetičkih proizvoda pružiti dobar deo svoje zavodljivosti i delotvornosti.

Želite da podelite svoja saznanja i iskustva sa vitaminima?

Radujem se da ih čujem!Možda želite da pročitate:
 1. Sastojci u prirodnoj kozmetici
 2. Osnove prirodne kozmetike (tekst na makedonskom)

Sve fotografije u tekstu su vlasništvo 'Dive' .


Izvori:
http://chemistscorner.com/
 http://chemistscorner.com/are-vitamins-effective-in-cosmetics/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/?tool=pubmed
http://thebeautybrains.com/2013/11/the-beauty-brains-show-episode-06-which-retinol-is-right-for-me/
http://www.smartskincare.com/
https://www.truthinaging.com/review/part-4-what-is-it-vitamin-c-derivatives
http://www.dermaviduals.com/english/publications/special-actives/vitamins-in-cosmetics.html
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:036:0015:0017:EN:PDF

4 comments:

 1. Još jedan tvoj tekst koji automatski ide u bookmarks! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. 😄 Drago mi je da ti je koristan. Hvala!

   Delete
 2. Vitamini vitamini..sekako i sekade,dali vneseni vnatresno ili naneseni nadvoresno,sekogas se polezni i neophodni. Maja navistina si odlicna vo objasnuvanje! :-) Prenesuvas misli so takva lesnotija isto kako sto pravis procesot na pravenje sapuni da izgleda lesno i navleguvas vo temite i nivnoto znacenje na ist nacin kako sto pravis sapuni so ogromna ljubov,strast i grizlivost,so mnogu vlozen trud i vreme :-) Odlicno! :-)
  Zorica

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ti blagodaram, Zorice za ubavi zborovi. Drago mi e da se snaogjas so jazicite i da gi redovno citas postovite. A plus, ako nesto novo doznaes, uste podobro!

   Delete

Thanks for your comment