Srpska prodavnica je otovrena!

International Shop Sale

28.11.15

Во пресрет на новата крема за мрсна и мешовита кожа/ U susret novoj kremi

ДНЕВНА ЛЕСНА, НЕМАСНА КРЕМА 

за мрсна, мешовита и/или проблематична кожа

*******SRPSKA VERZIJA TEKSTA JE U NASTAVKU POSTA********Ако сте како мене, тогаш не можете да замислите да ставите пудра на лице, а да немате ставено крема пред тоа. Но, во летен период, малку е потешко да се направи идеална подлога за шминка за мрсна кожа, бидејќи мрсната кожа не трпи додатна мрснотија во лето. Идејата за оваа крема дојде како наставак на линијата за лице и уште летово ги имам формулирано основните захтеви кои треба таа да ги исполни. Тие се:
 1. Кремата треба да не е мрсна
 2. Треба лесно да се впива и да има мат ефект
 3. Треба да служи како добра подлога за пудра
 4. Треба да спречи губитокот на влагата од кожата
 5. И се разбира, треба да негува.
Но, освен што е тешко да се дефинираат состојки за оваа крема кои не се мрсни, овој тип на кожа е склон кон акни и бубуљици. Дури и да немате акнозна кожа, секогаш сте посклони кон бубуњички отколку други типови на кожа. Овој факт е уште побитан за дефинирање на состојки кои што треба да ги содржи кремата.
Според овие критериуми и можностите што ги даваат маслата, за ова крема одбрав следните масла:
 • Сусамово- докажано е да делува против акни. Со својата антивосплаувачка способност, сусамовото масло го регулира лачањето на себумот. И покрај сите негови емолиентни и негувачки својсвта, ова беше пресудно да го инкорпорирам во кремата.
 • Јојобино- спомнувано многу пати на овој блог, а исто така и користено за сите формули за лице, поради неговата компатибилност со липидната структура на кожата.
 • Макадамиа- уште едно масло присутно скоро во сите формули и едно од оние кои мрсна кожа одлично поднесува. Немрсно и лесно масло, со фантастични емолиенти својсвта.
 • Масло од семки од кајсии - богато со витамини, а лесно се впива. 
 • Масло од лешник- идеално за мрсна, проблематична и мешовита кожа. Дава моментално суво чувство и како такво, идеално е за дневен моистуризер за мрсна кожа.
 •  Витамин Е- витаминот на младоста

маслата од крема за мрсна кожа / ulja u sastavu kreme za masnu kožuДа се разбереме, кремата за овој тип на кожа може да се направи и без масла, самите природни емулгатори кои ги користим веќе се доволно квалитетни за да пружат она што го сакаме од оваа крема.
Од друга страна,  водената фаза на оваа крема е тука да и обезбеди потребната влажност, бидејќи и мрсна кожа може да биде дехидрирана. Од страв да не ја направат уште помрсна, не е реткост да луѓето (ок, жени) избегнуваат да користат креми воопшто, а кожата тогаш постојано губи влага и станува дехидрирана. Поради тоа, водената фаза на оваа крема нема да дозволи тоа да се случи.
Додатоците од водената фаза во кремата се во служба на осигурување потребната влажност:
  -Алое Вера (пак)
 - Сорбитол - хумектант,т.е. ја привлекува водата од надворешна средина и ја носи на површината на кожата
 - Алантоин- со одлична регенеративна способност
 - Пантенол- има моќта да ја транспортира водата во подлабоки слоеви на кожа, бидејќи во контакт со кожата се претвара во пантотенска киселина, која што веднаш се впива во кожата, делува емолиентно, а со користење во подолг период, делува против воспалувачки и посебно и прија на оштетенета кожа
- Протеини од овес и ориз- Протеините од овес веќе многу пати се спомнати и покрај тоа што се право благо за сите типови на кожа, некои студии покажуваат дека имаат посебно позитивно влијание на  проблематична кожа (тука спаѓа и себореична). Протеините од оризот слично делуваат- имаат емолиентна способност и имаат природна способност да ја задржуваат влагата во кожата. Исто така, успоруваат дегенерација на колагенот од кожата и спречуваат нејзиното прерано стареење.
- Природна свила и силикатни прав (silica)- протеините од свила делуваат исто така како емолиент, но свилата има моќ да го апсорбира и вишокот мрснотија од кожата. Силикатни прав има слично својство, но тој е тука и да се погрижи да сите неправилности и ситни брчки на кожа станат помалце видливи. Дава свилен осет на кожата и мат изглед и поради овие особини, таа се користи и за минерална шминка. Сосема природна состојка. Не ја мешајте со силикони, кои не се природни и не се прифатливи во природната козметика
- Уреа -  Една од новите состојки сто ја набавивме пред некое време- уреа. Можеби чудно звучи, но да знаете дека уреата е еден од ултимативни хидрирачки активни материи и хумектанти, а посебно позитвно кај неа е што фантастично делува на сите типови на кожа, дури и кај најосетливата, као и атопична и проблематична .Има кератолички ефект врз кожата, што значи дека и помага да се ослободи од изумрените клекти од површината и со тоа го потикнува нејзиното регенерирање, така да таа станува мека и обновена. Лесно продира во кожата, а со задржување на влагата, се препорачува и за сува и дехидрирана кожа. Сега ќе биде присутна во сите креми за лице.

активни и други состојки / aktivni i drugi sastojci kremeНо, уште не е крај на состојките од оваа крема.
Нејзините специфични захтеви подразбираат да таа би требало да биде и антибактриска, анти -воспалувачка, умирувачка и да спречува појава на нови бубуљици и акни. За ова целта, во нашата крема ќе се погрижат:

 • екстракт од зелен чај
 • екстркат од хамамелис
 • екстракт од невен
 • етерично масло од чајно дрво
 • етерично масло од мандарина

екстракти и етерични масла / ekstrakti i etarka uljaУпотреба: Кремата е немрсна, лесна, брзо се впива и потрбна ви е мала количина да го намачкате целото лице. Нанесете на чисто лице и врат во тенок слој, а потоа следете ја вообичаена рутина ако ставате шминка.Ако имате само некои мрсни регии, тогаш можете да ја комбинирате со крема за нормална кожа, 'Hydra Protect'  . За ноќна нега исто така ножете да ја користете самостојно, или во кобинација со   'Juvena', како што тоа го правам и јас. Не ви ја препорачувам ноќната крема за сува кожа, бидејќи таа содржи малсо од шипка, кое, иако врвно по својот квалитет, сепак не и одговара на овој тип на кожа, дури може и да ја влоши состојбата.

Кремата беше тестирана од страна на пријавени доброволни кандидати, кои потврдиа дека бев на добар пат за конечна формула за оваа крема.
Интересно беше да имавме и две кандидатки со себореичен дерматитис. Една, која има проблем со скалпот, ја користеше кремата за глава, додека лицето и нормално, а другата има проблем токму со лицето. На девојката со себореичен дерматитис на склапот кремата не и одговараше, додека беше одушевена со 'Juvena', која има некои потешки масла и е помрсна, додека девојката со проблеми на лицето, беше презадоволна од кремата која ја користеше за лице, и тоа во акутна фаза на дерматитис.
Се разбира дека кожата не е иста ниту на лице и скалпот, ниту пак на тие две девојки и токму индивидуално искуство ќе каже што на некого прија или не.
Третата кандидатка имаше мака со бубуљици кои не можеше да ги среди со многу испробани средства. Не сакам да тврдам дека сме го решиле проблемот, но јас и дадов природен тоник за мрсна кожа, гел за третирање само на бубуљици и, се разбира, кремата. Користење на сите три и донесе сакани резултати.
Останатите кандидатки беа максимално задоволни со леснотијата и хидратацијата на кремата.

Кремата ќе се појави во online продавницата деновиве!


DNEVNA LAKA, NEMASNA KREMA 

za masnu, mešovitu i/ili problematičnu kožu


(Daily non- greasy moisturizer)

Ako ste kao ja, onda ne možete da zamislite da stavite puder na lice, a da prethodno ne stavite kremu. Međutim u letnjem periodu, malo je teže napraviti idealnu podlogu za šminku za masnu kožu, pošto ona ne trpi dodatnu masnoću.  Sem što je došla kao nastavak kolekcije za lice, ova krema zapravo postoji već neko vreme, pošto i sama imam baš ovakvu kožu, no tek nedavno sam kompletirala listu željenih sastojaka za njenu kompletnu formulu. No, i pre nego da sam je napravila, za ovu kremu sam imala sledće prioritete:

 1. Krema treba da nije masna
 2. Treba lako da se upija i da ima mat efekat
 3. Treba da služi kako dobra podloga za puder
 4. Treba da spreči gubitak vlage iz kože
 5. I naravno, treba da neguje.

No, osim što e teško definisati sastojke za ovu kremu koji nisu masni, ovaj tip kože je sklon aknama i bubuljicama. Čak i da nemate aknoznu kožu, uvek ste više skloni bubunjicama od drugih tipova kože. Ova činjenica je i još i najvažnija za definisanje sastojaka koje treba da sadrži krema.
Prema ovim kriteriumima i svojstvima ulja, za ovu kremu sam odabrala sledeća:

 • Susamovo- dokazano je da deluje protiv akni. So svojom protivupalnom sposobnošću, susamovo ulje reguliše lučenje sebuma. I pored svih njegovih emolijentnih i negujućih svojstava, ovo je bilo presudno da ga uvrstim u izbor.
 • Jojobino-  mnogo puta  spominjano na  blogu, a i korišćeno za sve formule za lice, zbog njegove kompatibilnosti so lipidnom strukturom kože.
 • Makadamija- još jedno od ulja prisutnih u skoro svim formulama i jedno od onih koje masna koža odlično podnosi. Nemasno i lako, so fantastičnim emolijentnim svojsvtima.
 • Ulje od koštice kajsije - bogato vitaminima, a lako apsorbirajuće.
 • Lešnikovo ulje- idealno za masnu, problematičnu i mešovitu kožu. Daje momentalno suv osećaj i kao takvo, idealno je za dnevni moisturizer za masnu kožu.
 • Vitamin E- vitamin mladosti


крема за мрсна/ межовита кожа // krema za masnu/mešovitu kožuDa se razumemo, krema ovog tipa kože može da se napravi i bez ulja, sami prirodni emulgatori koje koristim već su dovoljno kvalitetni da pruže ono što tražimo od ove kreme. Čak se u nekim slučajevim i preporučuje da ne sadrži ulja.
S druge strane, vodena faza ove kreme je tu da obezbedi potrebnu vlažnost, jer  i masna koža može biti dehidrirana. Od straha da je naprave još mansijom, nije retkost da ljudi (ok, žene)  izbegavaju da koriste kreme uopšte, a koža tada postojano gubi vlagu i postaje dehidrirana. Zbog toga, vodena faza ove kreme neće dozvoliti da se to desi.
Dodatoci iz vodene faze kreme su u službi osiguranja potrebne vlažnosti:
  -Aloe Vera (opet)
 - Sorbitol - humektant,  privlači vodu iz spoljašnje sredine i vezuje u kožu
 - Alantoin- odlična regenerativna sposobnost
 - Pantenol- ima moć da transportuje vodu u dublje slojeve kože, pošto se u kontaktu sa kožom pretvara u pantotensku kiselinu, koja se odmah upija u kožu, deluje emolijentno, a  korišćenjem u dužem periodu, deluje protiv protivupalno i posebno oštećenoj koži
-  Proteini ovsa i pirinča- proteini ovsa su mnogo puta spomnjani i pored toga što su pravo blago za sve tipove kože, studije pokazuju da posebno pozitivno dejstvo imaju na problematičnu kožu (a tu spada i seboreična). Proteini pirinča deluju slično- imaju emolijentnu, kao i prirodnu sposobnost da zadržavaju vlagu u koži. Takođe, usporavaju degeneraciju kolagena iz kože i sprečavaju njeno prerano starenje.
- Prirodna svila i silikatni prah (silica)- proteini svile deluju  kao emolijent, no svila ima moć da apsorbira višak masnoće iz kože. Silikatni prah ima slično svojstvo, no on je tu da sve nepravilnosti i sitne bore na koži postanu manje vidlijve. Daje svilen osećaj na koži i mat izgled i zbog ovih osobina, koristi se i za mineralnu šminku. Sasvim je prirodan sastojak. Ne mešajte ovaj sastojak sa silikonima, koji nisu prirodni i nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici.
- Urea -  Jedan od novih sastojaka koji sam nabavila pre nekog vremena. Možda čudno zvuči, no da znate da je urea jeden od ultimativnih hidrirajućih aktivnih materija i humektanata, a posebno pozitvno što fantastično deluje na sve tipove kože, čak i kod: najosetljivije, atopične, problematične, suve (i još suvlje) i dehidrirane kože .Ima keratolički efekat, što znači da pomaže koži da se oslobodi od izumrlih ćelija sa površine i time podstiče njenu regeneraciju, tako da ona postaje meka i obnovljena.
Od sada će biti prisutna u svim kremama za lice.

Međutim, još nije kraj  liste sastojaka ove kreme.
Specifični zahtevi  kože kojoj je namenjena podrazumevaju da bi trebalo da ima  i antibaktrijska, potivupalna, umirujuća, astrigentna dejstva i da sprečava pojavu novih bubuljica i akni. Za ostarenje ovog cilja u kremi će se pobrinuti:


 • ekstrakt zelenog čaja
 • ekstrkat hamamelisa
 • ekstrakt nevena
 • etarsko ulje čajnog drveta
 • etarsko ulje mandarine

Miris: Miris kreme potiče upravo od ovog poslednjeg dela. Mandarina je tu da, osim antibakterijskog delovanja, osveži ove drvenaste note, oštrog , tzv. 'medicinskog' ,ili 'penicilinskog' mirisa.
Podsećam, mandarina je jedino ulje citrusa bezbedno za upotrebu u dnevnim tretmanima.

Upotreba: Krema e nemasna, laka, brzo se upija i poterbna vam je mala količina da namažete celo lice. Nanesite na čisto lice i vrat u tankom sloju, a potom nastavite sa uobičajenom rutinom (ako stavljate šminku).

Kremu možete koristiti i noću, ali ako vam je lice više mešovitog tipa, sa ne mnogo masnim regijama (i po površini i po količini sebuma), onda je možete kombinovati sa kremom za normalnu kožu, 'Hydra Protect'  ili  'Juvenom', kao što to radim i ja. Za ovaj tip kože ne preporučujem noćnu kremu za suvu kožu, jer sadrži ulje šipka (divlje ruže), koje , iako je vrhunsko ulje za negu kože, ipak ne odgovara problematičnoj (masnoj, aknoznoj) i verovatno će se stanje sa aknama pogoršati.

Kremu su testirali dobrovoljci koji su se javili i njihova iskustva su me uverila da je vreme da se krema pojavi i kod šire publike.
Bio je interesantan slučaj dve osobe sa seboreičnim dermatitisom. Sudeći po odličnim sastojcima koji odlično deluju i na seboreičan dermatitis, bila sam uverena da će im obema prijati. Jedna od te dve osobe ga ima na glavi, dok joj je lice normalno, a druga baš po licu, i u vreme testiranja, lice joj je bilo u akutnoj fazi. Prvoj osobi, koja je kremu koristila za glavu, krema nije odgovarala, dok je drugoj na licu bila fantastična.
U isto vreme, osobi koja ima problem sa kožom glave, krema Juvena je pružila umirujuće, negujuće delovanje, iako je masnija, i sa nekim težim uljima .
Jasno je da je koža glave drugačija od kože lice, ali ipak najvažnije je da induvidualno iskustvo mnogo više znači od generalnih preporuka da li će nešto da prija, ili ne.
Treća devojka je imala problem sa trenutnim bubuljicama koje je tretirala raznim sredstvima, dok mi se nije obratila. Uz pomoć tonika, gela (koje sam joj dala)  i ove kreme, koža se momentalno smirila, a zatim i sanirala. Ne želim niti mogu da tvrdim na osnovu tog slučaja da je krema 'spasonosna', ali svakako je formulisana za ovaj tip kože i ona je dobro prihvata.
Ostale kandidatkinje sa zdravom, ali ponekad problematičnom kožom su imale odlična iskustva,

Krema će se ovih dana pojaviti  u online prodavnici!


read more "Во пресрет на новата крема за мрсна и мешовита кожа/ U susret novoj kremi"

28.10.15

Hydra Protect- krema za normalnu kožu


Skupilo se prilično novina iz radionice i blog je malo zapostavljen, ali kako želim da vam pružim što potpuniji uvid u proizvode koji se pojavljuju u prodavnici, trudiću se da makar ovakve informativne postove objavljujem na vreme.
Danas vam predstavljam kremu koja se već pojavila u online prodavnicama i našla se u mnogim privatnim neseserima. Jedva čekam da čujem utiske korisnica o njoj.
Dakle: KREMA ZA LICE ZA NORMALNU KOŽU - HYDRA PROTECT


Krema je nastala kao prirodan produžetak kreiranja proizvoda iz domena preparative.
Za njenu formulaciju su odabrana ulja koja su zapravo vrlo univerzalna i odgovaraju svakom tipu kože, a balansom tih ulja i drugih sastojaka, regulisana je njena hidrirajuća moć.
Svi srećnici sa ovim tipom kože znaju da njihovoj koži treba dovoljno vlage (hidratacije) da bi ostala takva kakva je. Ustvari, kod ovog tipa je nabitnije da se ne dozvoli isušivanje, tj.dehidratacija.
Ulja nose hranljivu i negujuću ulogu u ovoj kremi, ali u vodenoj fazi, krema sadrži humektante, koji ne dozvoljavaju da koža izgubi vlažnost. To je i glavna razlika u upotrebi krema i ulja za negu lica.
Kreme nose hidrirajuću moć kroz svoj vodeni deo, jer mnogi sastojci ne mogu da se upotrebe u bezvodnim formulama. Znači, kada negujete kožu samo sa uljima, ona ne mogu da spreče da koža gubi vlagu. To mogu okluzivna ulja, a posebno puteri, no njihova upotreba na licu često je diskutabilna, jer sa okluzivnošću raste i komedogenost, a to baš i ne želimo, zar ne? Osim toga, okluzivna ulja su često i teška, tako da ne možemo baš uvek da ih podnesemo na licu. Lice ne treba da 'zacementiramo' uljima zbog straha da ne izgubimo vlažnost, već da ga hidriramo, a to dobijamo iz vodenog dela kreme. Negde između svih ovih svojstava ulja i drugih sastojaka treba tražiti ravnotežu koja će odgovarati normalnom tipu kože.
Od drugih okluzivnih sastojaka, samo alantoin je rastvoriv u vodi i zato ga i želimo u svakom prozvodu.

Na slici vidite neke od bitnih sastojaka ove kreme.


Hydra Protect krema za normalnu kožu


Jojoba ulje je noseće, ono je idealno za sve tipove kože, pa nema razloga da ne bude i u ovoj kremi. Jojoba ulje iz Diva radionice je hladno ceđeno i organsko  
Ulje od koštica kajsije i ulje makadamije već smo pominjali u drugim proizvodima i do sada vam je jasno da oba spadaju u onu grupu ulja, koje svaka koža voli. Bogata vitaminima, lako apsorbujuća, ne ostavljaju masan osećaj i deluju momentalno, ostavljajući kožu mekom i nežnom.  
Ulje makadamije je organsko. 

Ulje lešnika je nešto novo. Ovo ulje je lako upijajuće, brzo prodire u kožu i to ga čini perfektnim za masnu i mobinovanu kožu. Ovde ima ulogu da da još lakši osećaj kreme na licu.
Znači, kombinacija ulja u ovoj kremi će vam pružiti potpunu i bogatu negu, sa jednim lakim osećajem na licu.

Sastojci na horizontalnoj liniji sa slike su deo vodene faze kreme. A plus, tu su i nezaobilazni alantoin, aloja, glicerin, natrijum laktat (koji nastavlja da hidrira i kada se ispere). Kao što vidite, ni jedan od ovih sastojaka ne bi mogao biti upotrebljen da nije vode u kremi.

Zatim, tu je još i organski ektrakt nevena, fantastičan sastojak za sve tipove kože, budući da deluje umirujući na kožu, omekšava je, zaceljuje rane, smiruje akne, a bogatstvo karetonoida hrani kožu. 
Ekstrakti mogu da budu različiti, prema otapalu koji je korišćen. U mnogo slučajeva, otapalo nije prihvatljivo u eko kozmetici, kao npr. propylene glicol, ethyl acetate, dok su otapala poput vode, glicerina i alkohola dozvoljeni. Naš ekstrakt je glicerolni.органски ектракт од невен
Emulgator korišćen za ovu kremu spada u moderne, moćne i negujuće emulgatore, koji zapravo i ne trebaju ulje da bi bili fin emolijent. Znači, u smislu nege, mogu da deluju samostalno. Odabrali smo ga zbog finog osećaja mekoće koji daje, a pri tom je dobar za normalnu i masnu kožu. Koriste ga i neki veliki brendovi prirodne kozmetike.

Upotrеba: Krema se nanosi u tankom sloju, a moć razmazivanja je fantastična, tako da sa jednim zrnom graška možete da namažete celo lice i vrat. Krema će se brzo upiti i skoro da je nećete ni osećati. Ubrzo ćete moći da nanesete šminku, kao što činite i obično. Imaćete dugotrajnu, celodnevnu hidrataciju i glatko lice. 

Prirodna krema za normalnu kožu 'Hydra Protect'Sastav: Aqua, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba*) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut*) Seed Oil, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis (Aloe) powder, coco caprylate, glycerin,Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract*, Hydrolyzed Oats, Cetyl Alcohol, d-panthenol, tocopherol (vit.E), allantoin, dehydroacetic acid and benzyl alcohol, perfume**, Xanthan Gum
*- organsko poreklo
**- miris prirodnog poreklaAko do sada niste videli, možemo da se pohvalimo i mirisima na prirodnoj bazi, koje smo nabavili. Oni su mešavina raznih biljnih ekstrakata, aroma i etarskih ulja i koriste se u prirodnoj kozmetici. S obzirom da svako želi da mu kozmetički proizvod i lepo miriše, odlučili smo da koristimo upravo ove mirise.
Krema 'Hydra Protect' je vrlo blagog, skoro neosetnog mirisa, koji vam sigurno neće smetati. 

природни мириси за козметика

OVU KREMU MOŽETE NAĆI
NA OVOM LINKU

read more "Hydra Protect- krema za normalnu kožu"

Hydra Protect - крема за нормална кожа


Навистина има многу новини и овој блог е малце запоставен поради многу причини, но како сакам да ви ги доближам производите кои излегуваат од работилницата, се трудам да објавувам важни и информативни постови.
За денес ви ја представувам кремата која веќе е во online продавница и која веќе се најде во многи козметички торбички.

 КРЕМА ЗА ЛИЦЕ ЗА НОРМАЛНА КОЖА- HYDRA PROTECT


Кремата настана како природно продолжение нa препаративната линија . За нејзината формулација одбравме масла кои навистина се универзални и и одговараат на секој тип на кожа, а со балансот на сите состојки ја регулиравме нејзината хидрирачка моќ. Сите среќници со овој тип на кожа знаат дека на нивната кожа и треба влажност за да остане таква каква што е. Всушност, кај овој тип најважно е да не се дозоли дехидрираноста на кожата. Маслата носат хранливата и негувачката улога во оваа крема, но во водената фаза, таа содржи хумектанти, кои не дозволуваат да кожата останува без влажноста. Тука е и разликата од употреба на маслата за нега на кожата и кремите. Кремите носат хидрирачка моќ, бидејќи некои состојки не можете да ги употребите во безводните формули. Значи, дури и кога ја негувате кожата само со масла, тие не можат да спречат кожата да губи влага. Т.е. можат оние оклузивни масла и посебно путери, но нивната употреба за кожата на лицето, често е дискутабилна, бидејќи со оклузивноста обично расте и факторoт на комедогеностa, а тоа не го сакаме баш, нели? Од другите оклузиви, единствено алантоинот спаѓа во водорастовриви, затоа го и сакаме во секој наш производ. Освен тоа, тие оклузивни масла често се и потешки, така да не можеме секогаш добро да ги поднесеме на лицето.
Лицето не треба да го „зацементираме“ со маслата, од страв да не ја изгубиме влагата, туку да го хидрираме, а тоа го добиваме со водената фаза од кремата.
Сликава сама ќе ви ги покаже дел од важни состојки во оваа кремаЈојоба масло е носечко, тоа е идеално за сите типови на кожа. Нема причина да тоа не биде и во оваа крема. Нашето масло од јојоба е ладно цедено и органско. 
Маслото од коштици од кајсии и маслото од макадамиа веќе ги имамве во други производи и до сега ви е јасно дека и тие се од оние масла кои секој тип на кожа ги сака. Богати со витамини, лесно апсорбирачки, не оставаат мрсно чувство и делуваат моментално, оставајќи ја кожата мека и нежна. Како кажавме порано, сите масла за козметички препарати се ладно цедени, а некои и органски. Маслото од макадамиа е органско. (Во овој пост ставивме и некои слики од органски масла)
Маслото од лешник е нешто ново. Ова масло се исто така лесно впива и брзо продира во кожата, а тоа е перфектно и за мрсна и комбинирана кожа. Тука има улога за да да уште полесен осет на кремата. Значи, комбинацијата на масла ќе ви пружи потполна и бoгата нега, со еден лесен осет на лицето.
Сoстoјките штo ги гледaте хоризонтално, деснo oд мaкaдaмиa мaслo, сите се дел oд вoденaтa фaзa. А плус, тука се: нашиот сакан и незaoбилaзен aлaнтoин, алое вера, глицерин, нaтриум лaктaт (кoј делува хидрирaчки, дури и oткoгa се испере) . Вака бoгaт вoден дел oд кремaтa немаше да може да пoстoи вo безвoдни фoрмули. 

Потоа, тука е органскиот екстракт од невен, состојка убава за сите типови, бидејќи невенот ја смирува кожата, делува на залекување на акни, ранички, ја омекнува кожата, добар е како против акни, така и кај сува кожа, бидејќи е емолиент, а богатството на каретоноиди ја храни кожата. Eкстрактите можат да бидат различни, според растворачот кој се користи. Во многу случаеви, тој не е прифатлив во еко козметиката, како нпр. propylene glycol, ethyl acetate, додека во дозволени растворачи спаѓаат вода, глицерол, етанол. Нашиот екстракт е глицеролни.

органски ектракт од невен
Емулгаторот што го користевме во оваа крема спаѓа во моќни, модерни, негувачки емулгатори, кои всушност не ни барат масло, за да бидат ефективни емолиенти на кожа. Емулгаторот за оваа крема е одличен за нормална и комбинирана кожа. Го користат и големи природни брендови.

Употреба на кремата: Кремaтa се нaнесувa вo тенок слoј, a мoќтa на рaзмaчкувaње е фaнтaстичнa, тaкa да сo еднo зрнo грaшoк, ќе можете да ги нaмaчкaте и лицетo и врaтoт. Кремaтa брзo ќе се впие и скoрo да нема ни да ја чувствувате. Брзо отпосле ќе може да нанесете и шминка како и вообичаено. Дава долгорајна, целодневна хидратација и мазен осет.


Природна крема за нормална кожа 'Hydra Protect'
Состав: Aqua, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba*) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut*) Seed Oil, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis (Aloe) powder, coco caprylate, glycerin,Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract*, Hydrolyzed Oats, Cetyl Alcohol, d-panthenol, tocopherol (vit.E), allantoin, dehydroacetic acid and benzyl alcohol, perfume**, Xanthan Gum
*- органско потекло
**- мирис со природно потекло


Ако до сега не сте виделе, можеме да се пофалиме и со мириси на природна база кои што ги набавивме. Тие се мешавини од разни билни екстракти, ароми и етерични масла и се користат за природна козметика. С оглед на тоа дека секој сака производ убаво да му мириса, ние се одлучивме за оваа опција. 

природни мириси за козметика

ОВА КРЕМА МОЖЕТЕ ДА ЈА ПОБАРАТЕ НА 

read more "Hydra Protect - крема за нормална кожа"

11.10.15

Najava za čudotvornu kremu - organska ulja pasjeg trna, semenki nara i argana

U stalnom nastojanju da budemo ekskluzivni u ponudi prirodne kozmetike, pre nekog vremena smo nabavili i neke nove sastojke. Neka skupocena i dragocena ulja već smo imali i ranije, ali uvek nastojimo da vam ponudimo i vrednost plus.
Danas ćete imati priliku da se upoznate sa nekim novim, tzv. čarobnim uljima, koja zaista jesu to što se tvrdi po internetu u raznoraznim pričama i tekstovima. Dalje, ovi sastojci su prava ekskluziva na domaćim prostorima i zaista smo ponosni što smo u mogućnosti da vam ponudimo i konkretan proizvod na bazi njih. Pa, da krenemo:


Prvo čarobno uljeULJE PASJEG TRNA, INCI: Hippophae Rhamnoides L (Seabuckthorn) Oil, organsko

Zaista sam dugo čeznula za ovim uljem.  Kako sam u godinama kada moram da vodim računa o tome šta i kako koristim, tako i moja potraga za 'čarobnim štapićem' ne prestaje. Naravno da se jednim potezom ništa ne može promeniti, ali ja verujem da kontinuirano korišćenje prirodnih preparata i to visoko kvalitetnih mora da da efekte.
Kada je reč o kvalitetnim uljima, tj. o sastojcima za zrelu kožu uopšte, prva asocijacija je - CENA.
I ulja i svi drugi anti age aktivni sastojci su uvek ili skupi ili fantastično skupi.
Jedno od ulja, koje mi je dugo bilo na listi MUST HAVE je i ulje pasjeg trna.


diva natural cosmetics, diva prirodna kozmetika
dragocena tečnost u bočici


Ovo ulje potiče od bobičastog ploda žbunaste biljke koja raste u priobalnim i planinskim predelima Evrope i Azije. Koristi se i u ishrani i spada u tzv.super hranu , a popularan je i sok od ovih bobica. One su sitne, narandžaste i nisu retkost ni u našim predelima
Ulje se dobija i iz semena i iz pulpe. Ta dva se razlikuju po boji i viskoznosti, pri čemu je ulje pulpe crvenije i gušće. E, upravo to ulje se nalazi u Diva prirodnoj kozmetici. Uz to je i organsko.

Evo kako izgelda plod pasjeg trna.

Zašto ovolika fama oko jednog ulja?

Da li je dovoljno ako navedem da ono ima 12 puta više vitamina C od narandže, 3 puta više vitamina A od šargarepe, a vitamina E isto kao i pšenične klice i anti-oksidativnu moć 4 puta veću od ginseng-a.  Meni je ovo sasvim dovoljno, jer su svi navedeni prave zvezde mladosti.


Međutim, nisu samo vitamini. Ovo ulje je jedinstven biljni izvor omaga masnih kiselina 3, 6, 7 i 9. Dalje, sadrži 190 nutritivnih i fitonutritivnih elemenata, karotenoida, tokotrienola, tokoferola, antioksidanasa, beta karotena,  α-linoleinske i palmitoleinske kiseline  (ovi su posebno značajni za zrelu kožu),kao i tragove elemenata- bakra, gvožđa, selena i magnezijuma. 
Beta- karoten je provitamin vitamina A, njegov prekursor, a budući da se ovde nalazi u svojoj prirodnoj formi, njegova iskorišćenost je maksimalna (tekst o vitaminima možete da pročitate ovde).
Žao mi je što ne mogu da vam dočaram punu boju ovog ulja, jer mi je preskupa varijanta sipanja u čašu, ali evo kako izgleda parče salvete s kojom je obrisan poklopac s unutrašnje strane. Boja je nestvarna, zar ne?


ulje iz unutrašnjosti zatvarača


Upotreba: Već sam pogled na kompoziciju ulja govori o njegovim benefitima. Prvo što ću istaći je njegova moć podmlađivanja kože. Pomaže kod raznih vrsta rana, opekotina, osipa, i drugih vrsta oštećenja kože. Kada se koristi na dnevnoj bazi, usporava znake starenja i to tako što obnavlja tkivo, održava elastičnost i hidriranost kože. Može da se koristi i kod aknozne kože, ali i kod rozacee, i raznih upalnih stanja, zbog visokog nivoa karetoneida.

Drugo čarobno ulje- ULJE SEMENKI NARA (POMEGRANATE SEED OIL), INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil, organsko

Drugo čarobno i skupoceno ulje je ulje od semenki nara. Ovo voće ne treba posebno predstavljati, prepuno je vitamina i antioksidanasa koji podstiču imunitet. Preporučuje se da se konzumira i njegov najvredniji deo, upravo semenke. Ako ne možete da ih jedete, možete da ih osušite i kasnije konzumirate na razne načine. Za razliku od ploda, ulje nara je manje zastupljeno. Razlog- cena, naravno. Isto kao i prethodno, i ovo je vrhunsko, luksuzno i samo za privilegovane.
I ja se ne smirih dok se ne uvrstih u tu grupu :-)
Ono što odlikuje ovo ulje je sadržina punicične masne kiseline (omega 5), koja je i dobila ime po naru (Punica), koja je mnogo retka i ne nalazi se niti u jednom drugom ulju, a dokazano je da ima protivupalno i anti tumorsko dejstvo. Dokazano je i da ovo ulje podstiče rast ćelija epidermisa, čime se pomaže regeneracija i njegovo. Dalje, bogato je fitosterolima, vitaminom E (tokoferorima) i antioksidansima. Ulje je gusto i sa težom razmazivom moći.


Upotreba:  Zbog navedenih osobina, ovo ulje se koristi, slično kao i ulje pasjeg trna: kod opuštene, zrele kože, ili kod bora u nastajanju, ali i kod problematične kože - aknozne, oštećene, upaljene, ekcemične, ali i kod psorijaze i rozacee.

Napomena: ne postoji etarsko ulje nara. Ako slučajno naiđete na nešto takvo, znajte da vas lažu. Postoji CO2 ektrakt, koji je preskup (kao i svi CO2 ektrakti) , a sigurno ga nećete naći u slobodnoj prodaji.

масло од калинка, природна козметика
organsko ulje koštica nara


Treće čarobno ulje-  ARGANOVO ULJE , INCI: Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, organsko

Arganovo ulje smo već spominjali (evo ovde) i ono je sastojak kreme za noćnu negu suve/zrele kože.
Dok su žene u Maroku vekovima koristile ovo ulje za raznorazne namene (lečenje rana, opekotina, za kosu, lice i telo), jer im je bilo lako dostupno, dotle se u Evropi nije znalo za ovo afričko bogatstvo,sve dok ga Francuzi nisu doneli otamo. Prava pomama za njim je nastala kada je moderna kozmetologija počela da ga koristi kao ulje mladosti i danas skoro da ne postoji neka luksuznija krema, a da nema arganovo ulje u svom sastavu.

Ono što ga čini lekovitim je visok sadržaj vitamina A i E, antioksidanasa, omega 6 masnih kiselina i linoleinska kiselina, sve sami eliksiri mladosti. Studije pokazuju da, aplicirano topijski, ovo ulje zaista relaksira trautmatizovanu kožu, pošto vitamin E podstiče razmožavanje ćelija. Već sam objavila tekst o tome koliko su vitamini A i E moćni protiv starenja.
Arganovo ulje se brzo upija u kožu, što ga čini pogodnim i za masan tip. Istovremeno, ono smanjuje lučenje sebuma, tako da je zapravo idealno i za ovaj tip kože, posebno za noćnu negu.


Krema sa ovim uljima, ali i sa organskim jojobinim, makadamijinim, sa squalane-om, alojom, alantoinom,proteinima ovsa, već je napravljena i to u 3 varijante.
Testirali smo sve 3 i pobedila je jedna od njih, koja će se naći i u prodaji. Osim što će se u konačnoj verziji verovatno naći i proteini pirinča. (O ovome će biti reči kasnije, kada i zvanično predstavimo finalni proizvod, tj. kremu JUVENA.
Mali testeri te 'pobedničke' verzije kreme su date na testiranje i nekim dobrim poznavaocima prirodne kozmetike, te se nadam da će im se svideti.

Za sada, možete se upoznati sa neobičnim izgledom ove kreme. Sigurna sam da ovakvu boju još niste videli u prirodnoj kremi. Napominjem, ovde nema boja, ova boja potiče SAMO od boje njegovog zvezdanog sastojka, ulja pasjeg trna. 

Očekujemo da smo na dobrom putu da vam produžimo mladost- pravilnom negom i uz pomoć prirodnih, čistih i prebogatih ulja i ostalih sastojaka, koje promovišemo i obilato koristimo.
Fantastičan osećaj koji ostaje po aplikaciji, kao i efekti ovih čudesnih sastojaka, koje smo mi samo ukomponovali da bi vam pružili komforno korišćenje, ćete morati sami da osetite.


krema JUVENA- USKORO!

read more "Najava za čudotvornu kremu - organska ulja pasjeg trna, semenki nara i argana"

Најава за чудотворна крема - масло од Кучешки Трн, Калинка и Арган

Со постојана желба да бидеме ексклузивни со понуда на природна козметика, пред некое време набавивме и некои нови состојки. Некои скапоцени и дргоцени масла веке ги имавме, но секогаш сакаме да ви понудиме вредност плус.
Денес ќе имате прилика да ги запознаете некои од тнр.волшеби масла, кои не се празни прикаски и интернет магла, туку навистина право богатство (бога ми, и  во финансиска смисла). Второ, овие состојки се чиста ексклузива на овие порстори. Се разбира, не е само невната недостапност причина, туку најмногу нивната цена. Па, да почнеме:


Првиот волшебникМАСЛО ОД КУЧЕШКИ (ВОЛЧЈИ) ТРН (SEA BUCKTHORN OIL), INCI: Hippophae Rhamnoides L (Seabuckthorn) Oil, органско

Навистина долго чезнев за ова масло. Како сум во години кога морам да внимавам што и како користам, така мојата потрага за ’волшебното стапче’ не престанува. Секако дека со еден потег ништо не ја одржува вашата младост, но јас верувам дека континуирано користење мора да даде ефекти. Кога станува збор за квалитетни масла, т.е воопшто за состојки за зрела кожа, првата асоцијација е - ЦЕНА. Маслата, као и други состојки која имаат anti age ефект , скоро секогаш се скапи или фантастично скапи. 
Едно од тие масла, кое ми беше на вечита листа за MUST HAVE е и масло од кучшеки или волчји трн.

diva natural cosmetics, diva prirodna kozmetika
драгоцена течност во шишето


Маслото потекнува од џбунасто растение, које расте во крајбрежните и планинските предели во Европа и Азија. Се користи и во исхрана и спаѓа во тнр. супер храна, а популарен е сок од овие бобици. Маслото се вади и од пулпата и од семето. Тие се раѕликуваат по боја и вискозност, со што е маслото од пулпа поцрвено и по густо. Моето масло е токму од пулпа и е органско. Бобичките се ситни, портокалови и не е реткост ни да се сретнат во овие предели. 
Еве како изгледаат бобичките.
Зошто волкава фама околу ова масло?
Дали е доволно ако кажам дека има 12 пати повеќе витамин Ц од портокал, 3 пати повеќе витамин А од моркови, а исто витамин Е колку пченични никулци и има 4 пати повеке анти-оксидативна моќ од гинсенг? На мене е, затоа што наведените витамини се ѕвездите на младостта.
Но, не само витамини, ова масло е единствен билен извор на омега мрсни киселини 3,6,7 и 9.
Натаму, содржи 190 нутритивни и фитонутритивни елементи, каротеноиди, токотриеноли, токофероли, антиоксиданси, бета каротен, α-линолеинска и палмитолеинска киселина, веќе спомнати витамини А, Ц и Е, како и траги на елементи: бакар, железо, селен и магнезиум. Бета- каротенот е провитамин на витамн А, неговиот прекурсор, а бидејќи овде се наоѓа во своја природна форма, неговата искористеност е максимална. (текст за витамините можете да најдете тука)
Жал ми е што не можам да ви ја дочарам правата боја на ова масло, бидејќи е прескапо да го сипам во чаша, но затоа земав малце салфетка и го обрисав капачето од внатрешна страна. Еве како изгледа една капка масло. Бојата е нестварна, нели?

масло од внатрешната страна на капакот


Употреба: Веќе самоит поглед на композиција на ова масло говори за неговите бенефити. Првото што ќе го истакнам е неговата моќ на подмладување кожа. Помага кај разни врсти на рани, осипи, изгореници и друга кожна оштетувања. Кога се користи на дневна база, успорава знаци на стареење на кожа, и то така што го обновува ткивото, одржува еластичноста и хидрираноста на кожата. Може да се користи и кај акнозна кожа, но и розацеа и разни воспалениа, поради висок ниво на каротеноидите.

Вториот волшебник- МАСЛО ОД КАЛИНКА (POMEGRANATE SEED OIL), INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil, органско

Второто волшебно и скапоцено масло е масло од калинка. Ова овошје не треба посебно да се представува. Преполна со витмини и антиоксиданси, калинка го потикнува имунитетот. Се препорачува да и неговиот најдрагоцен дел да се конзумира, а тоа се семенки. Ако не ги јадете, можете да ги осушите, самелете и потоа конзумирате на разни начини.

Но, масло од калинката е помалце заступено. Причина: пак цената. Исто како и претходното: врвно, луксузно, само за привилеговани. И јас не се смирив додека не се најдов во таа група :-)
Она што одликува ова масло е содржина на пуницична мрсна киселина (омега 5), која и добила име по калинка (Punica), која е многу ретка и не се наоѓа ниту во едно друго масло, а докажано е да има анти воспалувачко и анти туморско дејствие. Докажано е и да масло од калинка го подтикнува растот на клетки во епидермисот, со што се помага регенрација и зајакнување на епидермисот. Натаму, богато е со фитостероли, витамин Е (токофероли) и антиоксиданси. Маслото е густо и тешко се размачкува .

Употреба:  Поради наведените особини на ова масло, тоа се користи, слично како и масло од кучешки трн: кај опуштена, зрела кожа, или за брчки во настанување, но и кај проблематилчна кожа (акнозна, оштетена, воспалена, егземична, себореична, но и за псоријаза и розацеа)

Напомена: не постои етерично масло од калинка. Ако случајно најдете нешто такво, да знаете дека ве лажат. Постои CO2 екстракт, но тој е прескап  (како и сите CO2 екстракти) да го најдете некаде во слободна продажба.

масло од калинка, природна козметика
органско масло од калинка


Третиот волшебник-  AРГАНОВО МАСЛО , INCI: Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, органско.

Аргановото масло веќе сме го спомнали (еве тука)  и тоа е состовен дел на ноќна крема за сува кожа. Исто така, ова масло ќе стане дел и од други видови на луксузни креми, бидејќи тоа е изврсно и за зрела кожа.
Додека жените во Мароко со векови користиле ова масло за разни намени (лекување на рани, изгореници, за коса, лице и цело тело), бидејќи им било достапно, во Европа, ова масло стана популарно кога Французите го донеле од таму. Вистинската помама по него настана кога модерна козметологија почна да го користи како масло на младоста и денес речиси не постои полуксузна и поскапа крема, а да нема арганово масло во неа.
Она што го прави така лековито е висок содржај на витамини А и Е, антиоксиданси, омега 6 мрсни киселини и линолеинска киселина, сите еликсири на младост. Студии покажуваат дека аплицирано тописки, ова масло навистина ја релаксира трауматизирана кожа, бидејќи витаминот Е го подстакнува размножување на клетките. Веќе пишавме колку се моќни витамини А и Е против стареењето, 

Во кожа се впива брзо, не остава мрсни траги,што го прави погодно и за мрсна кожа. Но, во исто време, намалува лачењето на себум кај мрсна кожа, така да всушнот, тоа е идеално и за тој тип на кожа, посебно за ноќна нега.

Кремата со овие масла, но и со макадамиино, јојобино (двата органски), squalane, алое вера, пантенол, алантоин, протеини на овес веќе е направена и тоа во три варијанти. Ја тестиравме и победи една верзија од тие три, која ќе биде и во конечна понуда. Освен што сега ќе ја обогатиме и со протеини од ориз! 
Повеќе за тоа малце покасно, кога званично ќе ја представиме и кремата .

За сега, можете да се запознаете со изглед на оваа крема, која ја нарековме „Јувена“. 
Сигурни сме дека ваква боја, која потекнува исклучиво од маслото од кучешки трн, не сте до сега виделе во некоја крема! 
Очекуваме дека смо на добра патека за да ви ја продолжиме младоста- со правилна нега и со помош на природни, органски, чисти и пребогати масла. 
Фантастично чувство кое останува по апликацијата, како и ефекти од чудотворни состојки, кои ние ги само искомпониравме за да ви пружиме комфорно користење, ќе мора сами да го осетите

крема Јувена- НАСКОРО

Кремaтa е дoстaпнa нa oвoј линкread more "Најава за чудотворна крема - масло од Кучешки Трн, Калинка и Арган"

15.9.15

Stigao je - DIVA shop na srpskom

Zdravo svima koji pratite ovaj blog severno od Preševa!
Ovo će biti najkraći post u istoriji blogovanja!
Pošto je na FB stranici trenutno u toku nagradna igra, ne želim da 'poklapam' post ovom objavom, pa koristim i svoj drugi medijum.
Dakle, kratko : prodajni sajt za srpsko tržište je ugledao svetlost dana.
Hvala Milici koja ga je prva isprobala i iskoristila povoljnost bespatne dostave! 
Sve radi besprekorno, tako da slobodno razgledajte, sugerišite, ma javite mi samo utiske! 

Evo i linka:Radujem se da čujem vaše utiske!

read more "Stigao je - DIVA shop na srpskom"

9.7.15

Vitamini u kozmetici

Vitamini, vitamini......Ima ih toliko i svaki dan se susrećemo sa porukama koje nam poručuju da ih treba unositi kroz hranu svaki dan, uvek dovoljno, nikad previše.
Kad je hladno, kad je toplo, kad smo zdravi ili bolesni, uvek se preporučuju vitamini. Kontrolišu metaboličke procese, imaju zaštitnu ulogu, jačaju imuni sistem, a samim tim nas štite od najraznovrsnijih napadača.
Tako moćni i željeni, odavno su našli svoje mesto i u kozmetici.
Sem prirodnih komponenata preparativne kozmetike, kao što su ulja ili ekstrakti bogati vitaminima, sve češće se oni dodaju kao aktivne supstance, koje svojim moćima treba da nam obezbede dužu mladost, lepšu i zdraviju kožu.
U postu  'Otkrivamo- sastojci u prirodnoj kozmetici' , pored ostalih komponenata koje se koriste u prirodnoj, pomenula sam i vitamine.
Vitamini koji se koriste u kozmetici su: A, B, C, D, E, F, a tu je i (sporan)  vitamin K.
Oni koji proučavaju i čitaju o kozmetici već znaju njihove karakteristike i mogućnosti, no malo manje se zna da li i koliko oni zaista deluju na kožu, naneseni topijski.

Vitamini u kozmetici i njihova dejstvavitamini u kozmetici


Da vidimo najpre šta literatura kaže o dejstvima ovih vitamina i u kakvim formama se koriste za kozmetiku.
U pomenutom tekstu sam spomenula da su vitamini veoma atmosferski senzitivni- reaguju na svetlost i temperaturu. Njihova nestabilnost dovodi do toga da se njihova delotvornost poptuno gubi. Zato se u kozmetici koriste njihovi estri. Estri vitamina su stabilnije forme (njihovi derivati), i to obično palmitinske (palmitic) ili sirćetne kiseline (acetic). Na koži će, pod dejstvom enzima koji hidrolizuju enzime, doći do oslobađanja vitmina.
Druga forma vitamina su njihovi provitamini. Provitamini su njihovi prethodnici, prekursori, koji se biohemijskim procesima prevode u formu vitamina. 

Vitamin AVitamin A se svstava u one čarobne vitamine mladosti. Deluje protiv akni, no pokazalo se da je izuzetan kod foto starenja i da ima znajačne rezultate u podmlađivanju kože, stimulišući produkciju kolagena i reprodukciju ćelija. Fine bore i linije prosto nestaju pod dejstvom čarobnog vitamina.
On može imati nekoliko formi, različitih po svom učinku na kožu.  Spada u veliku grupu retionoida, a u kozmetičkim proizvodima se može naći u nekoliko oblika: Retinyl esters, estri (Retinyl propionate, Retinyl Acetate,Retinyl Palmate), Retinol i Retinaldehyde. Različita je delotvornost ovih formi vitamina A i ide ovako:

Retinyl palmitate (i drugi estri) --------> Retinol --------> Retinaldehyde --------> Retinoic Acid 

Kao što se vidi u ovom lancu, na kraju se nalazi retinska kiselina sa najvećim učinkom.
Međutim, ona se nikad ne nalazi u preparatima, jer je FDA računa u lekove, i to iz sasvim opravdanog razloga. Retinska kiselina je moćan iritans i koristi se samo uz lekarski recept, i to kao lek protiv akni. Ostale forme su manje delotvorne (kao i manje iritantne), ali zahvaljujući enzimima, svi oni prolaze kroz metabolički proces, koji će ih definitivno pretvoriti u Retinoic Acid. Zato, u kozmetici se mogu naći samo ove prethodne forme vitamina A, a najčešće su to estri i retinol (alkoholna forma retinske kiseline). Za rethylaldehyde preparate nije potreban recept da bi se nabavili, no veoma je skup, a pored toga, izaziva iritacije.  Što ste u ovom lancu dalje od poslednje karike, tj. retinske kiseline, to je potrebna veća koncentracija za neki vidljiv efekat. Međutim, najčešće se derivati vitamina A dodaju više iz deklarativnih razloga, tako da uglavnom nećete primetiti efekte.
Beta karoten je provitamin vitamina A, prekursor retinola,  i poznat je po sovjoj narandžastoj boji koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ulja koja obiluju beta karotenom imaju izrazito narandžastu, do crvene boje.  Primenjen topijski i zavisno od doze, važi za dobar anti-oksidans. Koristi se i u anti-age i preparatima za sunčanje, jer štiti od oksidativnih procesa koji nastaju pod uticajem sučevog zračenja (ovde se moram osvrnuti na kontroverznost preparata za sunčanje, koji sadrže neki estar vitamina A, najčešće Retinyl Acetate. S obzirom na fotosenzitivnost vitamina A,kao i negovih estara, ne preporučuje se korišćenje ovih preparata. Cela grupa retionida se preporučuje isključivo za noćnu negu).
Kao i sa mnogim drugim vitaminima, i kod vitamina A je problem njegova stabilnost. Naime, on je vrlo fotosenzitivan, smeta mu svetlo, kiseonik,a i drugi faktori, tako da njegova oksidacija (čitaj:degradacija), nastaje nakon prvog otvaranja kreme. Poslednjih godina tehnologija je uspela da stabilizuje retinol, inkapsulirajući ga sa nekim inertnim materijalom i takav, inkapsuliran retinol se pokazao stabilnijim i delotvornijim. No, pitanje je kakav retinol će se naći u kremi koju želite da kupite, te zato, ne očekujte da ćete se probuditi 10 godina mlađi.
No, kako to obično biva, čak i kad deluje, magija nestaje kad prođe ponoć! Ili jutro! U ovom slučaju, kad prestanete da je primenjujete. Prestanite da koristite vitamin A i dobićete nazad svoje staro ruho!


'Diva' emulzije- krema za lice


Vitamin B


Velika grupa vitamina- B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Mnogi vitamini grupe B, kao i njihovi derivati  našli svoje mesto i u kozmetici. Vitamin B je koenzim vitamina A i pomaže u ćelijskim metabolizmu. Evo koje vitamine iz ove grupe ćemo sresti u kozmetici.
B1 (tiamin)- prisutan kao so (hydorchloride) i često se kombinuje sa drugim vitaminima iz grupe B, za tretiranje oštećene kože .
B3 (niacin)- pojavljuje se u dve forme - nicotinamide (niacinamid) i nicotin acid. Niacinamide se koristi u kozmetici, i to kao antioksidans, za svrhu poboljšanja tonusa i elastičnosti kože, podsticaj produkcije kolagena, a samim tim i smanjenja bora, kao i kod akni, za regulaciju (smanjenje) lučenje sebuma. Takođe, pokazuje delotvornost kod ublažavanja staračkih pega i rozacee. Studije potvrđuju delotvornost niacinamida kad su u pitanju ovi efekti.
B5 (pantotenska kiselina) - komponenta koenzima A. Najpoznatiji kozmetički sastojak je D-pantenol, kao provitamin ovog vitamina, koji na koži oksidira u pantotensku kiselinu.
D-pantenol poboljšava hidrataciju kože, smiruje upalne procese, ubrzava epitelizaciju nakon povreda, deluje umirujuće, a koristi se i za obnavljanje dlake. Iako ne postoji dokaz za ovo poslednje, pantenol je postao obavezan sastojak svih preparata za kosu, a jedna firma je čak izgradila brend na osnovu imena pantenola.
B7 (biotin)- kako nedostatak ovog vitamina dovodi do pucanja noktiju, gubljenja kose, pa i dermatitisa, ovo su razlozi zbog kojih ćete ga naći u preparatima za nokte i protiv ćelavosti.


'Diva' emulzije- krema za stopala


Vitamin C

Vitamin C (L-ascorbic acid,  askorbinska kiselina) je još jedan moćan antioksidans, koji neutrališe slobodne radikale. Koristi se i protiv akni, za izbeljivanje kože, obnavljanje od foto oštećenja, a sitmuliše i proizvodnju kolagena.  Kao što verovatno svi znaju, vitamin C je izutetno nestabilan. Osim toga, čista askorbinksa kiselina je i iritans. Jeste najmoćnija i najučinkovitija, ali i najteža za očuvanje. Vitamin C nikako ne voli kiseonik, svetlo i temperaturu (to znamo svi i kad pravimo limunadu ili čaj). Ako primetite da je preparat sa vitmainom C požuteo, ili dobio narandžastu nijansu, znajte da je nastala degradacija vitamina C. Zato se koriste derivati ovog vitamina, estri. Ovi su stabilnija forma, ali i manje delotvorni od čistog vitamina C.
Najkorišćeniji estri vitamina C su : ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetra-isopalmitoyl, tetrahexyldecyl ascorbate i  sodium ascorbyl phosphate.
Ovi derivati pokazuju različitu delotvornost, ali na žalost, malu antioksidativnu moć. Za serum vitamina C, najpoželjnije je imati njegovu najčistiju formu (L-ascorbic acids), neki derivat i vitamin E, koji deluje u sinergiji sa vitaminom C, a ima antiioksidativnu moć.
Kad je reč o ličnom doživljaju vitamina C, za neke će i ove blaže forme, derivati, biti iritantni, dok će drugi moći da podnesu i čistije forme vitamina C. Uglavnom, ostaje da se vidi šta kome odgovara, no da znate da od vitamina C u kozmetici ne očekujete čuda. 'Diva' emulzije- piling i krema za stopala


Vitamin D


Vitamin 'Sunca'! Jedna od najpoznatijih mantri doktora majkama beba- zimi dajte kapi bebi, a od aprila do oktobra je izvodite napolje, da bi se pod uticajem sunčevih zraka, podstakla proizvodnja vitamina D. Vitamin D je važan za nivo kalcijuma u organizmu, a u kozmetici je pokazao rezultate u tretmanu psorijaze i vitiliga. Takođe je koristan dodatak sredstvima za sunčanje. Nekoliko studija pokazuje slučajeve repigmentacije kože posle tretmana vitaminom D . S druge strane, hemičari upozoravaju da su u pitanju visoke koncentracije ovog vitamina, koje se ne nalaze u proizvodima koje kupujemo.


'Diva' čvrst puter za telo sa dodatkom zlatne mike sa fini sjaj kože


Vitamin E


I dođosmo do još jednog čarobnog vitamina mladosti. Snažan antioksidans, prisutan u svim slojevima kože i vrlo čest dodatak kozmetičkim preparatima. Topijska primena vitamina E rezultira glatkom, hidriranom kožom, sprečava prerano starenje i oštećenje kože, kao i eriteme, uzrokovane UV zračenjem.
Vitamin E se prirodno javlja u 8 formi : 4 tokoferola (tocopherol) i 4 tokotrienola (tocotrienol). Oba imaju svoje alfa, beta, gama i delta varijante. U koži je najzastupljeniji alfa tokoferol.
Druge forme vitamina E su njegovi estri. I ponovo, slobodna forma vitamina E je izuzetno nestabilna i  foto senzitivna, dok su estri, kao što smo i do sada videli, stabilnije varijante koje se koriste u kozmetici. No, to znači i da imaju manju antioksidativnu moć. Najkorišćeniji su alpha tocopheryl acetate, alpha tocopherol sorbate, alpha tocopheryl phosphate. Studije pokazuju da redovnom primenom, hidrolizom i u kontaktu sa kožom, estri povećavaju nivo vitamina E u koži. Vitamin E proizvode lojne žlezde, pa se zbog smanjene aktivnosti kod dece (do puberteta) i starih (žene 50+, muškarci 60+), ovoj populaciji preporučuje i unos u vidu suplemenata.
Ako vidite negde oznake 'd' i 'dl' ispred imena vitamina E (d-alpha tocopheryl acetate i dl-alpha tocopheryl acetate, reč je o prirodnom i sintetičkom vitaminu E. Oznaka dl označava sintetički vitamin E, a on nema svojstva koja se pripisuju prirodnom. Telo prepoznaje samo d forme, tako da dl forme treba izbegavati.
Velika je zabluda da se vitamin E može korisiti u kozmetici kao konzervans (više o kozervansima potražite ovde). Ovaj vitamin, zbog svojih antioksidativnih moći, produžava vek trajanja baznih ulja, štiteći ih od oksidacije, te zbog toga poželjno njegovo dodavanje u bezvodne formule. No u emulzijama, on ne može sprečiti kvarenje proizvoda, budući da uzrok kvarenja proizvoda i ne leži u uljima, već u vodi.'Diva' Body Frosting- puter za telo 


Vitamin F


Vitamin F zapravo uopšte nije vitamin. To je grupa esencijalnih masnih kiselna- linolne, linolenske i arahidonske. Zbog svog značaja, kao i činjenice da ih ljudsko telo ne proizvodi, dobili su ime vitamin F.
Ove esencijalne masne kiseline su izuzetno važne u održavanju funkcionalnosti barijere kože, kao i u sintezi lipida. Njihov nedostatak dovodi do isušivanja kože, pri čemu ona izgleda ljuskavo, ima povećan gubitak vlage (tzv. trasepidermalni gubitak vlage).
Linolna kiselina ima protivupalnu, hidrirajuće i lekovito dejstvo na kožu. Takođe pomaže u borbi protiv akni, omekšava kožu, čineći je glatkom i mladom.
Vitamin F (esencijalne masne kiseline) takođe potpomaže penetraciju drugih aktivnih supstanci, kao antioksidanata.
Vitamin F se može naći u suncokretovom ulju, ulju od semenki grožđa, bademovom, ulju konoplje i šafranike.Vitamin K


Jedan od manje korišćenih vitamina u kozmetici. Inače, vitamin K je važan u sprečavanju krvnih ugrušaka, a u kozmetici se koristi za smanjivanje tamnih kolutova oko očiju. Međutim, studije ne pokazuju primetne promene kad je reč o ovom učinku. Takođe, primenjen topijski, vitamin K reguliše površinski kapilarni sistem i učvršćuje kožu.
Mećutim!!!
Postoje vitamini K1 i K2. K2 se sintetiše u gastrointestinalnom traktu, vitamin K1 je biljnog porekla. Vrlo je efikasan pri lečenju kuperoze, proširenih vena, rozacee i eritema (povezanih sa oštećenjima od sunca)
I dok se za K2 smatra da je bezbedan za upotrebu, vitamin K1 (Phytonadione) u Franuskoj je 2005.g povezan  sa teškim alergijskim reakcijama i pojavi ekcema na koži, zbog čega je momentalno zabranjen za upotrebu u kozmetici,a kasnije, 2009.god. je zabranjen i u EU. Njegov prekursor epoksid, nije zabranjen, ali i tu postoji opasnost od alergijskih reakcija prilikom reakcije sa proteinima iz ljudske kože.
K1 vitamin se u vidu nanočestica, farmaceutskog kvaliteta prodaje u Rusiji, jugoistočnoj Aziji i Nemačkoj i ni jedan slučaj alergije nije zabeležen od 2003. od kada je uveden do 2009.
Količina vitamina K koji se nalazi u paradajzu, bananama, ulju pšeničnih klica , spanaću, itd. je beznačajan i bezopasan za kozmetičke svrhe.Dakle, da li nam vitamini u kozmetici nešto zaista pružaju???Šta kažu kozmetički hemičari?
Niko ne osporava važnost vitamina, pa ni u kozmetici, više su u pitanju oni njihovi derivati koji se koriste u kozmetici. Njihov kvalitet forma i koncentracija su ti faktori koji će odrediti njihovu delotvornost.
Dok će kozmetolozi, formulatori, prodavci, i najviše marketari na sva zvona hvaliti baš onaj vitamin koji sadrži njihov preparat, dotle će hemičari biti uzdržaniji. Uglavnom će vam reći da skoro ni za jedan vitamin nema dovoljno kliničkih studija da radi to što mu se pripisuje, ili ako radi, to je u zanemarljivom nivou, koji bi mogao da se postigne i drugim sredstvima. Najopipiljiviji dokazi postoje za delovanje vitamina A, dok je kod drugih, efekat....recimo delimičan. Npr.primena vitamina E na koži oštećenoj od sunca, kao i ožiljcima nije dala nikakve rezultate, ali se kaže da potencijal  postoji. S druge strane, vitamin E u nezi kose nema nikakvog dejstva. Za vitamin C je dokazano da samo njegova čista forma (L ascobic acid), primenjena u određenom procentu, ima dejstvo na akne, dok njegovi derivati nemaju. U nezi kose, ovaj vitamin nema nikakvog dejstva. Od vitamina iz grupe B, niacin pokazuje najbolje rezultate kod svih opisanih delovanja. Kod vitamina D je dokazano da deluje na psorijazu, dok u nezi kose ne pokazuje ali baš nikakve rezultate. Za linolnu kiselinu (iz grupe vitamina F) važi da je dobar ovlaživač (moisturizer), no ne bolji nego neki drugi, standardni koji se regularno koriste. Kada je u pitanju nega kose, interesantno je pomenuti da niti jedan ozbiljan naučni radnik neće reći da bilo šta deluje. Zašto? Zato što je kosa mrtva, ona ne može da aspsorbuje ništa što joj ponudite, sve što koristite za njenu negu su isključivo kozmetički (estetski) efekti. Samo koren kose, dakle vlasište, je 'živ', i tretmani se mogu primenjivati isključivo na njega.
Dakle, iako nisu svemogući, niti toliko delotvorni koliko njihovi opisi govore, vitamini će uvek biti u kozmetici, a neke dalje, buduće studije će možda dokazati njihovu nedvosmislenu efikasnost. Najbitnije determinante njihove delotvornosti su njihova koncentracija i stabilnost. Vremenom, nauka dolazi do sve stabilnijih i delotvornijih rešenja. Na kraju, ostaje i individualni osećaj i iskustvo, kao i verovanje da vitamini, koliko god da ih ima u našim preparatima, pomažu. Sve dok ne odmažu i dok su korišćene prave forme, mogu se koristiti, pa i onda kad ne daju očekivane ili obećane rezulate.
Na kraju, kozmetiku treba shvatiti upravo tako kako joj ime kaže- kozmetički preparati nisu lek, nisu čarobne formule, šta god da sadrže. Prodaju se kao roba široke potrošnje, moraju biti formulisani da odgovaraju većini, bez bojazni da će izazvati neke neželjene efekte. Obično su aktivne supstance, gde spadaju i vitamini, vrlo jaki iritansi, kad su koncentrovane i čiste (i stabilizovane), tako da formulatori kozmetičkih proizvoda moraju njihove koncentracije prilagoditi nekom 'normalnom' pragu tolerancije. S druge strane, što su koncentrovaniji, vitamini su delotvorniji, te negde u sredini leži ključ za kozmetiku.
Verovatno je najbolje rešenje da se balasnira njihovo unošenje kroz hranu i da se nadamo da će nam vitamini iz kozmetičkih proizvoda pružiti dobar deo svoje zavodljivosti i delotvornosti.

Želite da podelite svoja saznanja i iskustva sa vitaminima?

Radujem se da ih čujem!Možda želite da pročitate:
 1. Sastojci u prirodnoj kozmetici
 2. Osnove prirodne kozmetike (tekst na makedonskom)

Sve fotografije u tekstu su vlasništvo 'Dive' .


Izvori:
http://chemistscorner.com/
 http://chemistscorner.com/are-vitamins-effective-in-cosmetics/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/?tool=pubmed
http://thebeautybrains.com/2013/11/the-beauty-brains-show-episode-06-which-retinol-is-right-for-me/
http://www.smartskincare.com/
https://www.truthinaging.com/review/part-4-what-is-it-vitamin-c-derivatives
http://www.dermaviduals.com/english/publications/special-actives/vitamins-in-cosmetics.html
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:036:0015:0017:EN:PDF

read more "Vitamini u kozmetici"

7.7.15

Summer has come, so has SUMMER DISCOUNT!


Summer is definitely inspiring period of the year. The abundance of fruits, colours, scents and aromas  all around make me think of colorful, cheerful and wonderful smelling soaps.
Who doesn't want to have his bath in fresh, summery scents, right?
I think I have to reprogram my mind soap wise, meaning :to think about summer soaps in spring, so they could be ready in summer. Luckily, these will be ready this summer.'Mojito'


This very popular summer beverage had been long on my desire list, so I soaped it as soon as I smelled its beautiful fresh, tart, uplifting aroma. I added some peppermint essential oil to make it more minty, cos I like it minty.

diva soap, mojito, soap swirl
fresh mojito with mint leaves

The recipe includes shea butter and almond oil, along with pure silk fibres. It's conditionng, suitable for all skin types.


diva soap, soap swirls, mojito soap


I wanted tiny, wispy swirls to imitate peppermint leaves and I hope my swirls resemble them.
Top is decorated with melt & pour ice cubes.
diva soap, diva sapuni, mojito sapun, swirls
anyone for glass of mojito?in the mould and cut


Soap will be ready from 8. August

Ingredients: Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea Butterate, Sodium Castorate, Sodium Almondate, glycerin,  pure silk fibers, Menta piperita (peppermint) oil, cosmetic pigments, premium cosmetic fragrance (melt & pour soap embeds)'That Juicy Summer'


Fresh, again. This time, with sweet mandarin notes, somewhat sweet, but then again, very fresh and summery. The fragrance blend will remind you of freshly squeezed mandarins, spiced up with melons and pineapples and bananas. Could it be more refreshing in hot days?


diva soap, soap embeds, summer
very juicy, very inviting...

The scent is very powerful, I'll love it. In fact, everyone does, because I've had people coming and sighing over it, with not being able to stop sniffing it, lol.

The recipe is enriched with shea butter, avocado and almond oils. Silk is something I don't have to stress out, right?

Some more pictures....diva soap, soap embeds, summer
the balls are cp soap


And all look like this first:


handmade soap, diva soap, soap embeds
soap top

diva soap, soap embeds, summer, satsuma
balls are everywherediva soap, soap embeds, summer
bubbles & balls all around


The soap is suitable for all skin types and will be available from 10. August.


Ingredients: Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea Butterate, Sodium Castorate, Sodium Avocadate, Sodium Almondate, glycerin,  pure silk fibers, cosmetic pigments, Citrus Sinensis (sweet orange) oil, premium cosmetic fragrance


At the end, I want to announce that big sale is running on our

 International Shop Site

All soaps are discounted at absolute amount of 0.5 eur and plus some of them are discounted at extra 20% . 

It's never been easier to get your favourite piece of pure luxury and indulgence!

read more "Summer has come, so has SUMMER DISCOUNT!"