head

15.2.17

'Feet Rehab' - Intensive Feet Treatment


FEET REHAB -  natural feet butter

Конечно  нов произовд, толку пати до сега побаран и направен, а никако да се најде во продажба. Причината не е една, а освен хроничен недостаток на време, кое го бара секој производ, тука е и дилемат како тој треба да изгледа. Од полесни, до потешки, преку оние со средна густина и моќ на размачкување, мислам дека сега формулата што веќе е финална, ги задоволува сите критеријуми за овој тип на производи.

За разлика од путерите за тело, од овој производ не се очекува да се впива брзо, туку да за ја регенерира кожата на стапалата за што пократко време, дури и ако е помрсен и потежок. Се сеќавате на постот за минерални масла (тука спаѓаат и парафин и вазелин)? Зошто се овие производи толку многу фалени од страна на корисниците што не им е „природно“ на врвот на критериуми при одбирање на козметика? Затоа што парафинот и вазелинот делуваат како маска. Тие ќе се прилепат до кожата, спречавајќи ја природната влажност од кожата да излезе од неа. Тоа задржување на влагата на нас ни дава чувство на неверојтна нежност, но суштински, кожата ништо нема примено од таков препарат (ниту активни супстанци, ако тој и содржи некоја), туку самo ja има зачувано својата природна влажност, која била блокирана под нафтен дериват. Истиот концепт важи и за балзамите за уста. Е сега, овој ефект ние треба да го добиеме, но со природни масла, коишто, не само треба да имаат оклузивно, туку и хранливо и регенерирачко дејство, затоа што тие не ја блокираат кожата како маска.
Водени со идејата за што побрза, поубава и поефикасна регенерација и хидратација, а и со желба да сепак путерот дава пријатен осет, дојдовме до формулата која навистина ги задоволува овие критеријуми. 
Природни оклузиви се путерите и восoците. Најпопуларен е какао путерот, којшто има фантастична оклузивна моќ, како и ши путерот, којшто освен оклузивна, има и регенерирачка способност. Тука е и кокосово масло, со многу други бенефити како антибактериско делување и масло од сусам, со своето дејство против габи. Бадемовото масло е тука против исушување на кожата, а кожата го впива скоро моментално, за разлика од сите претходно наведени. Тука се уште и пчелиниот восок, пантенол и алантоин. Путерот Feet Rehab е, по својата конзистенција, најгуст путер во нашиот асортиман, разликата со другите наши путери за тело е очигледна уште од првиот поглед. Но, убаво и лесно се размачкува, и иако не се впива моментално, сепак впивањето е брзо. Поради ова, путерот може да се користи и за нега на раце, и тоа не само ноќе. Обилува со глицерин и дава свиленкаст осет кога убаво ќе се намачка. Како и сите производи од овој тип, и нашиот путер ќе делува најбрзо ако по мачкањето навлечете памучни чорапи.

Да се разбереме: она што механички мора да се отстрани од кожата, нема друг начин да се репарира. Мртвите клетки остануваат мртви и нереално е да се очекува дека тие можат да се ревитализираат. Значи, ако имате задебелени наслаги од мртвите клетки, ако кожата е испукана и гребе, нема друг начин тоа да се реши, освен со механичките методи. А и зошто би преку мртвите клетки воопшто и сакале да мачкаме нешто?
Сакам да кажам дека путерот не е наменет за дебели наслаги од мртвите клетки за да снема   преку ноќ, тоа не може да се направи ниту со една крема, туку да ја негува и регенерира кожата која, по правило е сува и склона кон сушење и пукање.
 Ако веќе го имате проблемот што го опишувам, ви предлагам да ги отстраните првин мртвите клетки (дали дома со турпија, специјален нож за овие намени, или на педикир) и  отпосле, кога кожата е ослободена од непотребниот мртов слој, почнете со примена на путерот за нега. Само во тој случај ќе имате резултати, и тоа видливи преку ноќ, а со континуирана примена, ќе го продолжите периодот во кој ќе бидете ослободени од мислата за нежни стапала.

Мирис:  Можеби мирисот и не е најбитна компонента за овој тип на производи, но секако сите сакаме козметика да има убав мирис, а уште ако тој носи и некој ефект, тогаш уште поубаво. Затоа, комбинацијата на етерични масла од портокал, нане, лимон трева, со трошка лаванда и цитронела, го прават мирисот освежувачки, разладувачки, но и антибактериски и антимикробен.

Путерот наскоро ќе се најде во online продавницаta, спакуван е во пластична кутија од 125 мл, а комплетниот состав можете да го погледнете на крајот на постов.

финалниот look на путерот / finalni look putera za stopala


домашната верзија на пакувањето и конзистенција на путерот /
 domaća verzija pakovanja i konzistencija putera


Konačno nov proizvod! Do sada je tražen i napravljen više puta, ali nikako da utvrdim finalnu verziju. Ne samo što je u pitanju hroničan nedostatak vremena, koje iziskuje svaki proizvod, da bi se utvrdila prava i konačna formula, već i moja dilema koji je bolji. Od težih, do lakših, preko onih srednje gustine i moći razmazivosti, sve varijante su imale svoje dobre strane i svoje nedostatke, a sve zavisi od ličnog afiniteta korisnika. Čak i meni je čas jedna, čas druga više odgovarala.
Mislim da konačno znam šta želim od ovog proizvoda, jer ima jasnu namenu, a svako korišćenje na neki drugi način je onda samo plus.
Za razliku od putera za telo, koje ja nikako ne volim masne, za ovaj je poželjno da bude masniji, tj.okluzivniji. Sećate se priče o mineralnom ulju? Ovde spada i parafin i vazelin? Zašto su ovi proizvodi toliko hvaljeni od strane korisnica, kojima prirodnost nije na vrhu kriterijuma u odabiru kozmetike? Zato što parafin i vazelin deluju kao maska. Prijanjaju na kožu, sprečavajući prirodnu vlagu u njoj da odatle izađe. To zadržavanje vlage nama daje osećaj neverovatne mekoće, ali suštinski, ona nije ništa primila (ni aktivne sastojke,ako ih ovakvi preparati i sadrže), već samo očuvala svoju barijernu funkciju (isti koncept važi i za 'neprirodne' balzame za usta). E sad, ovaj efekat nama treba sa prirodim uljima, koja ne samo da će biti okluzivna, već će koža moći i da primi njihove aktivne sastojke i time se brže oporavi.
Prirodni okluzivi su puteri i voskovi. Naravno, najpopularniji kakao puter koji ima fantastičnu okluzivnu moć, kao i ši puter, koji osim ove, ima i regenerirajuću sposobnost. Tu je i kokosovo, koje ima još mnogo drugih benefita, poput antibakterijskog i antimikobnog delovanja i ulja susama, koje preventivno deluje protiv gljivica. Bademovo ulje je protiv sušenja kože, koje ta skoro momentalno upije, za razliku od svih prethodnih. Pantenol, urea i alantoin će takođe pomoći u održavanju okluzivnosti i regeneraciji.

Da se razumemo- nikakva krema, ni puter neće pomoći da sloj mrtvih ćelija, ukoliko ga imate, nestane sa vaše kože. Tu pomaže jedino mehaničko odstranjivanje. Da li ćete pedikir tretman uraditi kod kuće ili u salonu, sasvim je svejedno, važno je jedino da se oslobodite mrtvih ćelija koje neće same da odu. Ta koža je ionako mrtva, ne može se revitalizovati, niti sa kremama može nestati.
Kada ste došli no nove, mlade kože, ona je po 'default-u' već suva. Nju treba održavati i pomoći joj da ostane meka i nežna. Puter 'Feet Rehab' će ovaj zadatak odrađivati perfektno. Pun glicerina, putera, ulja, pantenola, hidrirajućih sastojaka, taman će pružiti koži i negu i okluzivnost i regeneraciju.
Po svojoj konzistenciji, ovo je najgušći puter iz Diva asortimana. Ima jasnu namenu, a vrlo lepo se koristi i kod nege ruku, laktova ili drugih izeuzetho suvih područja. Neće se momentalo upiti, ali posle par minuta, ostaviće fini, svilenkasti, nemasni film na tretiranom području. Dok još traje zima i nije pretoplo, možete prespavati sa pamučnim čarapama, pošto ste dobro namazali stopala puterom.

Miris: Iako miris sigurno nije od presudnog značaja za ovaj tip proizvoda, svi volimo da nam kozmetika lepo miriše. A još ako taj miris nosi i neki drugi benefit, utoliko bolje. Kombinacija etarskih ulja narandže, nane, limunske trave, sa mrvicom lavande i citronele, čine ovaj miris osvežavajućim, rashlađujućim, ali i sa delovanjem- antibakterijskim i antimikrobnim. 

Puter će se uskoro naći u online prodavnici, a spakovan je u plastičnu kutiju od 125 ml


Состав: / Sastav: 
Aqua, glycerol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearic acid, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit, urea, Prunus Dulcis (Almond) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Sodium Cetearyl Sulfate, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Cera Alba (beeswax), D– panthenol, allantoin, benzylalcohol, dehydroacetic acid, perfume*, xanthan gum (*natural essential oils)












3 comments:

  1. Zvuči baš zanimljivo! Ja bih ga definitivno probala i na rukama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ana, nema ni jedne prepreke za to, čak je i osećaj posle mazanja divan za jedan ovako gust i mastan proizvod. Ja probala i prijanto se iznenadila.

      Delete
  2. I was diagnosed as HEPATITIS B carrier in 2013 with fibrosis of the
    liver already present. I started on antiviral medications which
    reduced the viral load initially. After a couple of years the virus
    became resistant. I started on HEPATITIS B Herbal treatment from
    ULTIMATE LIFE CLINIC (www.ultimatelifeclinic.com) in March, 2020. Their
    treatment totally reversed the virus. I did another blood test after
    the 6 months long treatment and tested negative to the virus. Amazing
    treatment! This treatment is a breakthrough for all HBV carriers.

    ReplyDelete

Thanks for your comment