head

28.11.15

Во пресрет на новата крема за мрсна и мешовита кожа/ U susret novoj kremi

ДНЕВНА ЛЕСНА, НЕМАСНА КРЕМА 

за мрсна, мешовита и/или проблематична кожа

*******SRPSKA VERZIJA TEKSTA JE U NASTAVKU POSTA********Ако сте како мене, тогаш не можете да замислите да ставите пудра на лице, а да немате ставено крема пред тоа. Но, во летен период, малку е потешко да се направи идеална подлога за шминка за мрсна кожа, бидејќи мрсната кожа не трпи додатна мрснотија во лето. Идејата за оваа крема дојде како наставак на линијата за лице и уште летово ги имам формулирано основните захтеви кои треба таа да ги исполни. Тие се:
 1. Кремата треба да не е мрсна
 2. Треба лесно да се впива и да има мат ефект
 3. Треба да служи како добра подлога за пудра
 4. Треба да спречи губитокот на влагата од кожата
 5. И се разбира, треба да негува.
Но, освен што е тешко да се дефинираат состојки за оваа крема кои не се мрсни, овој тип на кожа е склон кон акни и бубуљици. Дури и да немате акнозна кожа, секогаш сте посклони кон бубуњички отколку други типови на кожа. Овој факт е уште побитан за дефинирање на состојки кои што треба да ги содржи кремата.
Според овие критериуми и можностите што ги даваат маслата, за ова крема одбрав следните масла:
 • Сусамово- докажано е да делува против акни. Со својата антивосплаувачка способност, сусамовото масло го регулира лачањето на себумот. И покрај сите негови емолиентни и негувачки својсвта, ова беше пресудно да го инкорпорирам во кремата.
 • Јојобино- спомнувано многу пати на овој блог, а исто така и користено за сите формули за лице, поради неговата компатибилност со липидната структура на кожата.
 • Макадамиа- уште едно масло присутно скоро во сите формули и едно од оние кои мрсна кожа одлично поднесува. Немрсно и лесно масло, со фантастични емолиенти својсвта.
 • Масло од семки од кајсии - богато со витамини, а лесно се впива. 
 • Масло од лешник- идеално за мрсна, проблематична и мешовита кожа. Дава моментално суво чувство и како такво, идеално е за дневен моистуризер за мрсна кожа.
 •  Витамин Е- витаминот на младоста

маслата од крема за мрсна кожа / ulja u sastavu kreme za masnu kožuДа се разбереме, кремата за овој тип на кожа може да се направи и без масла, самите природни емулгатори кои ги користим веќе се доволно квалитетни за да пружат она што го сакаме од оваа крема.
Од друга страна,  водената фаза на оваа крема е тука да и обезбеди потребната влажност, бидејќи и мрсна кожа може да биде дехидрирана. Од страв да не ја направат уште помрсна, не е реткост да луѓето (ок, жени) избегнуваат да користат креми воопшто, а кожата тогаш постојано губи влага и станува дехидрирана. Поради тоа, водената фаза на оваа крема нема да дозволи тоа да се случи.
Додатоците од водената фаза во кремата се во служба на осигурување потребната влажност:
  -Алое Вера (пак)
 - Сорбитол - хумектант,т.е. ја привлекува водата од надворешна средина и ја носи на површината на кожата
 - Алантоин- со одлична регенеративна способност
 - Пантенол- има моќта да ја транспортира водата во подлабоки слоеви на кожа, бидејќи во контакт со кожата се претвара во пантотенска киселина, која што веднаш се впива во кожата, делува емолиентно, а со користење во подолг период, делува против воспалувачки и посебно и прија на оштетенета кожа
- Протеини од овес и ориз- Протеините од овес веќе многу пати се спомнати и покрај тоа што се право благо за сите типови на кожа, некои студии покажуваат дека имаат посебно позитивно влијание на  проблематична кожа (тука спаѓа и себореична). Протеините од оризот слично делуваат- имаат емолиентна способност и имаат природна способност да ја задржуваат влагата во кожата. Исто така, успоруваат дегенерација на колагенот од кожата и спречуваат нејзиното прерано стареење.
- Природна свила и силикатни прав (silica)- протеините од свила делуваат исто така како емолиент, но свилата има моќ да го апсорбира и вишокот мрснотија од кожата. Силикатни прав има слично својство, но тој е тука и да се погрижи да сите неправилности и ситни брчки на кожа станат помалце видливи. Дава свилен осет на кожата и мат изглед и поради овие особини, таа се користи и за минерална шминка. Сосема природна состојка. Не ја мешајте со силикони, кои не се природни и не се прифатливи во природната козметика
- Уреа -  Една од новите состојки сто ја набавивме пред некое време- уреа. Можеби чудно звучи, но да знаете дека уреата е еден од ултимативни хидрирачки активни материи и хумектанти, а посебно позитвно кај неа е што фантастично делува на сите типови на кожа, дури и кај најосетливата, као и атопична и проблематична .Има кератолички ефект врз кожата, што значи дека и помага да се ослободи од изумрените клекти од површината и со тоа го потикнува нејзиното регенерирање, така да таа станува мека и обновена. Лесно продира во кожата, а со задржување на влагата, се препорачува и за сува и дехидрирана кожа. Сега ќе биде присутна во сите креми за лице.

активни и други состојки / aktivni i drugi sastojci kremeНо, уште не е крај на состојките од оваа крема.
Нејзините специфични захтеви подразбираат да таа би требало да биде и антибактриска, анти -воспалувачка, умирувачка и да спречува појава на нови бубуљици и акни. За ова целта, во нашата крема ќе се погрижат:

 • екстракт од зелен чај
 • екстркат од хамамелис
 • екстракт од невен
 • етерично масло од чајно дрво
 • етерично масло од мандарина

екстракти и етерични масла / ekstrakti i etarka uljaУпотреба: Кремата е немрсна, лесна, брзо се впива и потрбна ви е мала количина да го намачкате целото лице. Нанесете на чисто лице и врат во тенок слој, а потоа следете ја вообичаена рутина ако ставате шминка.Ако имате само некои мрсни регии, тогаш можете да ја комбинирате со крема за нормална кожа, 'Hydra Protect'  . За ноќна нега исто така ножете да ја користете самостојно, или во кобинација со   'Juvena', како што тоа го правам и јас. Не ви ја препорачувам ноќната крема за сува кожа, бидејќи таа содржи малсо од шипка, кое, иако врвно по својот квалитет, сепак не и одговара на овој тип на кожа, дури може и да ја влоши состојбата.

Кремата беше тестирана од страна на пријавени доброволни кандидати, кои потврдиа дека бев на добар пат за конечна формула за оваа крема.
Интересно беше да имавме и две кандидатки со себореичен дерматитис. Една, која има проблем со скалпот, ја користеше кремата за глава, додека лицето и нормално, а другата има проблем токму со лицето. На девојката со себореичен дерматитис на склапот кремата не и одговараше, додека беше одушевена со 'Juvena', која има некои потешки масла и е помрсна, додека девојката со проблеми на лицето, беше презадоволна од кремата која ја користеше за лице, и тоа во акутна фаза на дерматитис.
Се разбира дека кожата не е иста ниту на лице и скалпот, ниту пак на тие две девојки и токму индивидуално искуство ќе каже што на некого прија или не.
Третата кандидатка имаше мака со бубуљици кои не можеше да ги среди со многу испробани средства. Не сакам да тврдам дека сме го решиле проблемот, но јас и дадов природен тоник за мрсна кожа, гел за третирање само на бубуљици и, се разбира, кремата. Користење на сите три и донесе сакани резултати.
Останатите кандидатки беа максимално задоволни со леснотијата и хидратацијата на кремата.

Кремата ќе се појави во online продавницата деновиве!


DNEVNA LAKA, NEMASNA KREMA 

za masnu, mešovitu i/ili problematičnu kožu


(Daily non- greasy moisturizer)

Ako ste kao ja, onda ne možete da zamislite da stavite puder na lice, a da prethodno ne stavite kremu. Međutim u letnjem periodu, malo je teže napraviti idealnu podlogu za šminku za masnu kožu, pošto ona ne trpi dodatnu masnoću.  Sem što je došla kao nastavak kolekcije za lice, ova krema zapravo postoji već neko vreme, pošto i sama imam baš ovakvu kožu, no tek nedavno sam kompletirala listu željenih sastojaka za njenu kompletnu formulu. No, i pre nego da sam je napravila, za ovu kremu sam imala sledće prioritete:

 1. Krema treba da nije masna
 2. Treba lako da se upija i da ima mat efekat
 3. Treba da služi kako dobra podloga za puder
 4. Treba da spreči gubitak vlage iz kože
 5. I naravno, treba da neguje.

No, osim što e teško definisati sastojke za ovu kremu koji nisu masni, ovaj tip kože je sklon aknama i bubuljicama. Čak i da nemate aknoznu kožu, uvek ste više skloni bubunjicama od drugih tipova kože. Ova činjenica je i još i najvažnija za definisanje sastojaka koje treba da sadrži krema.
Prema ovim kriteriumima i svojstvima ulja, za ovu kremu sam odabrala sledeća:

 • Susamovo- dokazano je da deluje protiv akni. So svojom protivupalnom sposobnošću, susamovo ulje reguliše lučenje sebuma. I pored svih njegovih emolijentnih i negujućih svojstava, ovo je bilo presudno da ga uvrstim u izbor.
 • Jojobino-  mnogo puta  spominjano na  blogu, a i korišćeno za sve formule za lice, zbog njegove kompatibilnosti so lipidnom strukturom kože.
 • Makadamija- još jedno od ulja prisutnih u skoro svim formulama i jedno od onih koje masna koža odlično podnosi. Nemasno i lako, so fantastičnim emolijentnim svojsvtima.
 • Ulje od koštice kajsije - bogato vitaminima, a lako apsorbirajuće.
 • Lešnikovo ulje- idealno za masnu, problematičnu i mešovitu kožu. Daje momentalno suv osećaj i kao takvo, idealno je za dnevni moisturizer za masnu kožu.
 • Vitamin E- vitamin mladosti


крема за мрсна/ межовита кожа // krema za masnu/mešovitu kožuDa se razumemo, krema ovog tipa kože može da se napravi i bez ulja, sami prirodni emulgatori koje koristim već su dovoljno kvalitetni da pruže ono što tražimo od ove kreme. Čak se u nekim slučajevim i preporučuje da ne sadrži ulja.
S druge strane, vodena faza ove kreme je tu da obezbedi potrebnu vlažnost, jer  i masna koža može biti dehidrirana. Od straha da je naprave još mansijom, nije retkost da ljudi (ok, žene)  izbegavaju da koriste kreme uopšte, a koža tada postojano gubi vlagu i postaje dehidrirana. Zbog toga, vodena faza ove kreme neće dozvoliti da se to desi.
Dodatoci iz vodene faze kreme su u službi osiguranja potrebne vlažnosti:
  -Aloe Vera (opet)
 - Sorbitol - humektant,  privlači vodu iz spoljašnje sredine i vezuje u kožu
 - Alantoin- odlična regenerativna sposobnost
 - Pantenol- ima moć da transportuje vodu u dublje slojeve kože, pošto se u kontaktu sa kožom pretvara u pantotensku kiselinu, koja se odmah upija u kožu, deluje emolijentno, a  korišćenjem u dužem periodu, deluje protiv protivupalno i posebno oštećenoj koži
-  Proteini ovsa i pirinča- proteini ovsa su mnogo puta spomnjani i pored toga što su pravo blago za sve tipove kože, studije pokazuju da posebno pozitivno dejstvo imaju na problematičnu kožu (a tu spada i seboreična). Proteini pirinča deluju slično- imaju emolijentnu, kao i prirodnu sposobnost da zadržavaju vlagu u koži. Takođe, usporavaju degeneraciju kolagena iz kože i sprečavaju njeno prerano starenje.
- Prirodna svila i silikatni prah (silica)- proteini svile deluju  kao emolijent, no svila ima moć da apsorbira višak masnoće iz kože. Silikatni prah ima slično svojstvo, no on je tu da sve nepravilnosti i sitne bore na koži postanu manje vidlijve. Daje svilen osećaj na koži i mat izgled i zbog ovih osobina, koristi se i za mineralnu šminku. Sasvim je prirodan sastojak. Ne mešajte ovaj sastojak sa silikonima, koji nisu prirodni i nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici.
- Urea -  Jedan od novih sastojaka koji sam nabavila pre nekog vremena. Možda čudno zvuči, no da znate da je urea jeden od ultimativnih hidrirajućih aktivnih materija i humektanata, a posebno pozitvno što fantastično deluje na sve tipove kože, čak i kod: najosetljivije, atopične, problematične, suve (i još suvlje) i dehidrirane kože .Ima keratolički efekat, što znači da pomaže koži da se oslobodi od izumrlih ćelija sa površine i time podstiče njenu regeneraciju, tako da ona postaje meka i obnovljena.
Od sada će biti prisutna u svim kremama za lice.

Međutim, još nije kraj  liste sastojaka ove kreme.
Specifični zahtevi  kože kojoj je namenjena podrazumevaju da bi trebalo da ima  i antibaktrijska, potivupalna, umirujuća, astrigentna dejstva i da sprečava pojavu novih bubuljica i akni. Za ostarenje ovog cilja u kremi će se pobrinuti:


 • ekstrakt zelenog čaja
 • ekstrkat hamamelisa
 • ekstrakt nevena
 • etarsko ulje čajnog drveta
 • etarsko ulje mandarine

Miris: Miris kreme potiče upravo od ovog poslednjeg dela. Mandarina je tu da, osim antibakterijskog delovanja, osveži ove drvenaste note, oštrog , tzv. 'medicinskog' ,ili 'penicilinskog' mirisa.
Podsećam, mandarina je jedino ulje citrusa bezbedno za upotrebu u dnevnim tretmanima.

Upotreba: Krema e nemasna, laka, brzo se upija i poterbna vam je mala količina da namažete celo lice. Nanesite na čisto lice i vrat u tankom sloju, a potom nastavite sa uobičajenom rutinom (ako stavljate šminku).

Kremu možete koristiti i noću, ali ako vam je lice više mešovitog tipa, sa ne mnogo masnim regijama (i po površini i po količini sebuma), onda je možete kombinovati sa kremom za normalnu kožu, 'Hydra Protect'  ili  'Juvenom', kao što to radim i ja. Za ovaj tip kože ne preporučujem noćnu kremu za suvu kožu, jer sadrži ulje šipka (divlje ruže), koje , iako je vrhunsko ulje za negu kože, ipak ne odgovara problematičnoj (masnoj, aknoznoj) i verovatno će se stanje sa aknama pogoršati.

Kremu su testirali dobrovoljci koji su se javili i njihova iskustva su me uverila da je vreme da se krema pojavi i kod šire publike.
Bio je interesantan slučaj dve osobe sa seboreičnim dermatitisom. Sudeći po odličnim sastojcima koji odlično deluju i na seboreičan dermatitis, bila sam uverena da će im obema prijati. Jedna od te dve osobe ga ima na glavi, dok joj je lice normalno, a druga baš po licu, i u vreme testiranja, lice joj je bilo u akutnoj fazi. Prvoj osobi, koja je kremu koristila za glavu, krema nije odgovarala, dok je drugoj na licu bila fantastična.
U isto vreme, osobi koja ima problem sa kožom glave, krema Juvena je pružila umirujuće, negujuće delovanje, iako je masnija, i sa nekim težim uljima .
Jasno je da je koža glave drugačija od kože lice, ali ipak najvažnije je da induvidualno iskustvo mnogo više znači od generalnih preporuka da li će nešto da prija, ili ne.
Treća devojka je imala problem sa trenutnim bubuljicama koje je tretirala raznim sredstvima, dok mi se nije obratila. Uz pomoć tonika, gela (koje sam joj dala)  i ove kreme, koža se momentalno smirila, a zatim i sanirala. Ne želim niti mogu da tvrdim na osnovu tog slučaja da je krema 'spasonosna', ali svakako je formulisana za ovaj tip kože i ona je dobro prihvata.
Ostale kandidatkinje sa zdravom, ali ponekad problematičnom kožom su imale odlična iskustva,

Krema će se ovih dana pojaviti  u online prodavnici!


4 comments:

 1. Juhu! Baš sam iščekivala i ovu kremicu jer je moja koža mešovita i leti je sve bilo premasno i preteško za nju :o Juvena i Hydro protect su super kad je hladnije vreme! Sviđa mi se jako što svaki sastojak ima neku svoju ulogu i doprinos i što je sve tako pažljivo osmišljeno. Jedva čekam da napraviš u budućnosti možda i neko mleko za skidanje šminke, balzam posle brijanja za muškarce, piling za lice.. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Iva, raduje me što se raduješ :-)
   Naravno da svaki sastojak doprinosi konačnom kvalitetu, ali upravo to čini proces formulisanja teškim. Mnogo je mogućnosti, a treba pažljivo iskomponovati sve da na kraju dobiješ 100% proizvoda. Ponekad bi od nekih sastojaka stavila što više, a onda mi finalni proizvod izađe 120 % , hahaha!
   Mleko za skidanje šminke pravim odavno (baš odavno), ali samo za sebe, piling za lice je u planu, a balzam za muškarce......hm....vidiš priznajem da mi nije palo na pamet. Vredi razmisliti!

   Delete
 2. Jedva čekam ovu kremu! Postala sam najveći skeptik za kreme, ali nikad ne možeš da znaš dok ne probaš :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znam i apsolutno razumem tvoj strah. S druge strane, svakoj koži, kakva god da je treba vlage i aktivnih materija koje nosi voda. To dobijaš ili kroz stalno toniziranje ili kroz kremu. Uvek postoji rešenje :-)

   Delete

Thanks for your comment