head

4.7.14

'Mediteraneo' - морска свежина за мажи

После подолго време, пак направивме сапун специјално за мажи. 
Но, ако сте жена и ако ги сакате машките тоалетни мириси, па дури понекогаш и го ’украдете’ неговиот дезодоранс за да се намирисате (и јас сум од тие), тогаш и на вас ќе ви се допадне овој свеж, морски и чист мирис.
Состав / Ingredients
Состав / Ingredients

Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk) - See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk) - See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients
Состав / Ingredients
Fresh, clean, Mediterranean scent for fresh and clean men!

природни сапуни за мажи

Според мирисот се одбрани и боите, така да сликата комплетно одговара на она што сетилото на мирис го кажува.
Во ’песочниот’ дел се наоѓат овесни снегулки, кои постојано ги употребуваме за разни сапуни. Овесни снегулки имаат многу позитивни влијанија на нашата кожа. Тие одговараат на сите типови на кожа, а можат да се користат на повеќе начини. Овесот е богат со полисахариди, која,  при додир со течност се претвараат во слуз, гел кој, како филм делува ублажувачки на кожата.
Дали знаевте дека овесните снегулки содржат тнр.сапонини (отаму и зборот ’сапонификација’ и збор ’сапун’), т.е. имаат моќ на чистење. Поради тоа, овесни снегулки можете да ги додадете во вашата када, и ако поседите во топлата купка, овесот  благо ќе ви ја исчисти кожата. Најдобро делуваат како маски за лице или како додаток на сапун, а дури и најосетливата кожа ќе ги сака.
Потоа, овесот помага и кај сува кожа, која ве чеша и дава непријатно чувство. Тој ја нормализира pH вредността на кожата, ја омекнува и со тоа ја ’заклучува’ влагата во неа, така да таа стане похидратирана.

Did you know that oatmeal contain lots of saponins, which means it can clean? Among many other great stuff it's loaded with, there are polysaccharides, which,  when get wet, form a sort of gel, a film-like substance which feels soothing on the skin.  It appears to be a really universal, skin loving ingredient- it suits, as dry, as oily skin, making a needed balance to both. And moreover, it excellently alleviate all skin ailments. Nature is magical, if we only followed it more!
I was hesitating to use it for a typically male soap, but then, why would they mind having an extra quality in soap? Наспроти сувата, и мрсната кожа, со сосема други проблеми, има бенефити од овесот.
И за акнестата кожа, тој се користи како маски и во сапун. 
И на крај, а можеби и најважното, овес е еден од познатите борци против екцем, розацеа, разни осипи. 
Навистина една пребогата намирница, која се нашла и надвор од исхрната, во козметичките третмани и препарати.

So, ground oatmeal went into the first layer, which makes about one third of the batch. 
 For extra rich feel, I added goat milk and cocoa butter. I think men will love this soap, not only for its properties, but for the scent.
Do you steal sometimes your man's deodorant and use it, because it smells so good? I do and I know many women do. As if we don't have enough female scents around!? 
There must be something about their invigorating, refreshing, clean and long- lasting scents, lol!!
Until I get some male feedback, I'm taking one with me, straight to the bathroom.
Have a nice weekend!

out of the mould


Освен овесот, во овој сапун додадовме и козјо млеко. 
 За козјото млеко многу се зборува и за неговите многобројни благодети, а сосема ги разбирам оние на кои им е омилен сапун токму оној со козјо млеко.
Како екстра негувачка компонента, додаден е и какао путер. 
Мислим дека мажите ќе можат потполно да му се предадат на овој сапун и да уживаат во сите негови предности.


Сапунот има невообичаен облик за нашите сапуни.
Веќе е достапен,а деталите около него можете да ги побарате во нашата е-продавница на ФБ страницата.


 

Состав/ Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - маслиново (Sodium Olivate), кокосово (Sodium Cocoate) ,палмино (Sodium Palmate), рицинусово (Sodium Castorate), соино (Sodium Soybeanate), какао путер (Theobroma Cacao), козјо млеко (goat milk), овесни снегулки (oatmeal), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (premium cosmetic fragrance)Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Ши путер (Sodium Shea butterate), Сончогледово масло (Sodium Sunflowerate), природни пигменти (pigments), етерични масла, премиум козметички мирис (fragrance & essential oils), природна свила (silk)
- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/05/summer-meadow.html#sthash.uNEmMvJe.dpuf
Состав / Ingredients
Состав / Ingredients
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk) - See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)
- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)
- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)
- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)
- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf
Состав / Ingredients: Сапонифицирани масла/ Saponified oils - Maслиново масло (Sodium olivate), Кокосово (Sodium Cocoate), Палмино (Sodium palmate), Рицинусово (Sodium Castorate), Какао путер (Sodium Cocoa butterate), Соино масло (Sodium soybeanate), козјо млеко (goat milk), јогурт (yogurt), слатка павлака (heavy cream), природни пигменти (pigments), премиум козметички мирис (fragrance), природна свила (silk)

- See more at: http://divasoap.blogspot.com/2014/03/honey-bloom-honeymilkysilky-soap.html#sthash.Mx1BJWMo.dpuf

26 comments:

 1. Beautiful soaps! I love those colours, they really look mediterranean - or Finnish, we have so many pretty lakes here.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks Signe, you see, if it wasn't Mediteranea, it could be 'Fin'! There is a post on my blog with title mentioning the lakes. Go to the 'Soap World Wide' page, you will find it.

   Delete
 2. I love those colours Maja! They would be great for either men or women. There is definitely something about scents that are supposed to be for men that are irresistible. I guess your husband is helping you test this one?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Actually, he's very grateful tester, he loves to use all my soaps, he really enjoys them equally! He even doesn't care for scents, as long as there is enough in the bathroom, lol!

   Delete
  2. And it's good for you because you have a clean husband. :D

   Delete
 3. Beautiful soap! I learned something new today about oatmeal! Thank you!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh thanks, Milla (do you know this name, which I know is not yours, means 'dear' here?)! I'm glad that you did, there is so much more to write about oat, but I tried to be concise and short here.

   Delete
  2. Oh how interesting! I didn't know it meant 'dear'. How neat! Milla was my dog's name. Mine is Patti in case you didn't know. :) Every time I put oatmeal in my soap it's either too scrubby or not enough. I used baby oatmeal last time and didn't use enough. So I've given up!

   Delete
  3. I remember your post when MIla passed away, but honestly I forgot your name,forgive me,Patti!
   Well, next time try to add it a little more than last time, you'll be fine. :-)

   Delete
 4. Mmm, I like it! The blue, the look, the ingredients...and I wish I could smell it! A great soap for the hot summer!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks Nat, it smells really strong and fresh- only for strong and fresh men, lol!

   Delete
 5. Ne mogu da se odlucim sta mi se vise svidja, da li kako je dizajn ispao ili oblik sapuna :) Sa svim sastojcima koje si ovde dodala ovaj sapun ce bez sumnje biti pravi izbor!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Goco, ovo je ekperimentalni oblik i verovatno ce biti koriscen opet za male ture sapuna. Zaista je neobican, a moram da priznam da nekako bolje lezi u ruci od onih vecih.

   Delete
 6. The different shades of blue look great, perfect for the name mediterraneo. The scent sounds like something I would personally use. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. It seems we, women, really enjoy men's scents. I sometimes wish to use hubby's perfume, some of those he has suit him sooo good. Well, they probably wouldn't suit me, lol

   Delete
 7. Your soap really looks summer-fresh!

  ReplyDelete
 8. Yes Valerie, I have some other summer scents,too - like cucumber (dove- green Go fresh dupe), I just hope the summer will last long enough to wait them cure, hihi!

  ReplyDelete
 9. This is a lovely color combination and a great soap for the season. Cannot wait to see your other summer soaps.
  Maya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks Maya for your comment! There are some more, typically seasonal,but also some remakes that suit all seasons. Draft folder will soon be released of one :-)

   Delete
 10. Beautiful, Maja! Those blue and white swirls are so pretty, and oatmeal is such a great ingredient in soap. Both guys and girls will love this one!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isn't it? I'm thinking I should be filling my big tub and have an oatmeal bath. So available and so nice. Thanks, Jenny!

   Delete
 11. Ahh lovely! Indeed I prefer men deodorants than women and for a while, I was a regular user of the classic Old Spice deo! Great sopa Maja, I love oatmeal as well, it goes great with any soapy concoction!

  ReplyDelete
  Replies
  1. I also loved Old Spice! Glad you like this soap,Ksenija . Oatmeal will be in my next soap presentation,too, this time in a female, very fragrant and my new favourite soap!

   Delete
 12. Aaaa got one... Cant wait to try it :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. I ja jedva cekam da cujem feedback!

   Delete
 13. Oduševljena sam ovim sapunom! Predivan miris!

  ReplyDelete

Thanks for your comment