head

21.11.12

"PURE CREAM" SOAP

Oва е првиот сапун кoи што излезе од Diva Soap работилницата со слатка павлака.
Слатката павлака ги има сите особини кои ги има и млекото, но со оглед дека има повеќе млечни маснотии и  протеини, тоа го прави сапунот покремаст при користењето.
Млекото и млечни производи (не мислам на сирење, кашкавал и слични производи) имаат особина да ја прават доплнителната пена, поради присуство на шеќери во нив, а чувството е свиленкаста, нежна пена додека се бањате и мекост на кожата после тоа.

read more ""PURE CREAM" SOAP"

18.11.12

Здраво свете,здраво Македонијо, пристигнаа ДИВА сапуните! Hi world, hello Macedonia, here they are: DIVA SOAPS!


Добредојдовте на блогот кои има за цел да ви представи поинаква смисла на едноставно, секојдневно капење! Блог за рачно изработени сапуни! Покрај нив, блогот ќе се занимава и со природна козметика.

Photo source: http://www.graphicsgrotto.com/glittergraphics/comments/welcome/imagepages/gcwelcome3.php 

Конечно сватив: што подолго размислувам да го отпочнам овој блог, се повеќе пропуштам во секоја смисла. Ниту  му дозволувам на светот да ги види моите изработки, ниту можам да ги покажам убавите и миризливи подароци кои јаc ги добивам. Одлучив првиот пост да биде на македонски и англиски јазик, затоа што многу мои пријатели низ светот го чекаа овој блог за да ги видат моите креациии. Можеби и понатаму ќе пишувам на двата јазика паралелно.

Сапуните се моја љубов, страст и потреба  креативно да се изразам. Долго време ја проучував техологијата за изработка на сапун и уште подолго ги барав правите, квалитетни состојки. Можам да кажам дека учев од најдобрите сапунџии од целиот свет.
За сите придобивки со користењето на природните сапуни, ќе напишам посебен пост.

Во овој првиот, сакам само да ве информирам дека  ДИВА САПУНИТЕ конечно пристигнаа!

Photo source: http://nowyouknowevents.com/ai1ec_event/kiss-kiss-cabaret-chicagocentric-fundraiser/?instance_id= 


Welcome to the blog which aims to present to you a different point of simple, every-day bath. The handmade soaps blog! In addition, this blog will be dealing with natural cosmetics,too.

I finally got it: the longer I hesitate to start running this blog, the more I'm missing out! Not only I cannot show my creations to the rest of the world, but I cannot either show beautiful, fragrant gifts I receive.
I decided to write this very first post in both English and Macedonian languages, because many of my friends from all world round have been waiting for this blog to show up and to see my creations. Maybe I will keep writting in both languages in the future.
The soaps are my love, passion and need to creatively express myself. It had taken long to study the technology of making soaps and even longer to get quality ingredients. I can only say I had been learnig from the best soapmakers from all the world.
About all benefits you gain with using natural soaps, I will write another post.

In this first one, I just want to announce: DIVA SOAP has finally arrived!
read more "Здраво свете,здраво Македонијо, пристигнаа ДИВА сапуните! Hi world, hello Macedonia, here they are: DIVA SOAPS! "