head

31.3.13

'DIVA SOAP' on the World Wide Soap Challenges!

Hello everyone!
When I read about soap challenges Amy was about to organize, I immediately knew I would be IN!
It's so interesting to see others' works on the same theme.
 I've already visited her page (what you can do,as well) and seen so many great soap artists 'in action'.
I've tried this techinque before and I hoped for best. I decided to soap with no butters added, but in the first one I included avocado and sweet almond oil, along with 'great four of mine' (olive,coconut, castor, plam) and in the second sweet almond and sunflower oil.
I'm gonna say that I'm a real Murphy's friend, where he goes, there I am! Otherwise, I would have been able to make something like this.
First, I couldn't make to soap the whole week, then when I finally found a few perfect hours on Thursday night. I opted for essential oils (lavender and anise), what should have reduced a risk of premature setting up. The colours I wanted to achieve were not what I actually got. So, mix little bit of one here, little bit of other there,....and so on, until my batter started to thicken more and more. What I got is here:


I don't think it's something wrong with this soap, on the contrary, I find it pretty, but just not what I was going for.

Ok,that was on Thursday, I still had one day to give it another shut.
 This time I used the fragrance oil I knew it would behave (a masculline, pino type fragrance) and pre-mixed the colours that I thought it would match my desirable colours. But, Murphy is with me again! My soap batter was setting up on me! WHAT?? I didn't use butters, but I had new palm oil (with higher melting point + lower soaping temperature), included in my recipe, so I suppose, it's the one to blame. So, I didn't have a chance to pour faux funnel, so I poured the soap lengthwise. Actually, I think the result is much more tiger-like than expected. First round went fine, the others, up to the end were scooped with a spoon.
What do you think?
read more "'DIVA SOAP' on the World Wide Soap Challenges!"

29.3.13

Meet "Miss Karota Leo"

"Miss Karota Leo" е, слободно можам да кажам, прав луксуз, наменет за вистинска 'Дива' нега!

read more "Meet "Miss Karota Leo""

28.3.13

"Honey Soldier"

Иако има машко, грубо име, овој сапун е, всушност, толку нежен, дeка им одговара на сите типови на кожа, дури и на најсувата.


Зошто мислам дека овој сапун е нежен и благ?

read more ""Honey Soldier""

26.3.13

From the country of windmills, tulips,Heineken- The Netherlands

Well, I could keep on writing this title mentioning Anne Frank house, Van Gogh Museum, channels, decadence etc,etc - this small country has so many attributes that I'm aware of. But, there is an extraordinary soapmaker living there,who I happened to get to know first among my soap friends from the whole world. As I have said so many times,  I'm so happy to have made friendships with other soapmakers, no matter how far they are. Ksenija is certainly one of these lovely people.

read more "From the country of windmills, tulips,Heineken- The Netherlands"

25.3.13

"KO-KO-SOAP"

Овој сапун пристигнува за празниците кои што следат. А некако добро иде и со пролетта, која што изгледа се предомисли. Ова е мојот начин да ја повикам пролетта, можеби најпосле и ќе пристигне.

read more ""KO-KO-SOAP""

21.3.13

"CAPTURED"

Авокадово масло! Ладно цедено! Уште едно од природните богатства и конечно во нашите сапуни! Ово масло о испробавме во путерот за тело и на козументите многу им се  допадна. Сега, еве го и во сапунот!

авокадово масло

read more ""CAPTURED""

17.3.13

"HAPPY HOURS" I & II

Здраво на сите што го следите овој блог. Денеска ве презентираме два скоро потполно исти сапуни. Зато им посветувам еден пост, па сами одлучите кој повеќе ви се допаѓа. Јас сакав да експериментирам со комбинации на боите и шарите, а вие одлучите кој повеќе ќе ви се допадне .
read more ""HAPPY HOURS" I & II"

16.3.13

"3 S" - Sensitive Skin Soap

Денес ви представувам еден наменски сапун. Осетливата кожа е посебан тип на кожа, а можеби дури и не е тип, туку посебна состојба на кожата, бидејќи можа да се јави кај сите типови на кожа. Осетилава кожа не е исто што и сува, но сувата кожа е почесто осетлива отколку другите типови.
Овој сапун настана да ги задоволи потребите на таквата кожа.


Овој сапун не содржи бои и мириси. Јас искрено не верувем дека осетливата кожа ќе реагира на боите кои што ги користиме за нашите сапуни (а тоа можете да го прочитате тука), поради тоа што тие се наменети за козметичката индустрија, а со тоа, се разбира и за лицето, како главен медиум на козметиката. Но, ако вашата кожа реагира нпр.на сенки за очи, на кармини или слични козметички декоративни препарати, тогаш сосема сигурно овој сапун е токму за вас. За да овој сапун биде потполно природен, тој не ги содржи ниту тие козметички пигменти. Се разбира, како и останатите наши сапуни, ниту овој не содржи никакви иритирачки, хемиски агенси.
Да биде поинтересен, ставив малку какао прав и титаниум-диоксид. Титаниум- диоксидот е инертен материјал, т.е бел пимент (се користи во стоматологија, помеѓу останатото), што значи дека не реагира со другите елементи со кои ќе се најде во некоја смеса.  Се препорачува  како состојка во препаратите за осетлива кожа, као 'sunscreen', те. како блокатор од сончевите зраци. Поради неговата белина, честа е состојка во нашите сапуни.

read more ""3 S" - Sensitive Skin Soap"

7.3.13

HEARTS in my mind

Некогаш имате потреба да повторувате работи! Секој ден ви се јаде нешто, или секој ден ви се оди некаде, или нешто трето.... Мене ми дојде да правам срцести сапуни.
Така настанаа два сапуни со срца!


read more "HEARTS in my mind"

4.3.13

"FLY TO SKY"

Бидејќи луѓето почнаa се повеќе да се распрашуваaт за 'Diva Soap', одлучив да ги ставам на ФБ страницата сите сапуни кои се дозреани и се на располагање. Морам да кажам дека од старите сапуни повеќе немам ниту еден и среќна сам поради тоа. Многумина ми се јавуваат за да ми кажат како им одговараат сапуни, како им ги рeшаваат проблемите со кожата, но многу малку го кажуваат тоа на самиот блог, или ФБ страницата :-(
Иако овој сапун го постирав на ФБ страницата, сакам да кажам малку повеќе за него. Неговиот изглед од прва ми даде идеја за неговото име. Еве, погледнете и сами


read more ""FLY TO SKY""