head

24.3.16

Дива пролетна колекција / Diva prolećna kolekcija/ Spring soap collection

Ова пролет наеднаш ќе ви ги представам новите сапуни кои пристигнуваат во април (и почетокот на мај).
Бидејќи ги има многу, веднаш тргнуваме со првиот!

Ovog proleća odjednom ću vam predstaviti nove sapune koji pristižu u aprilu (i početkom maja).
Pošto ih ima dosta, odmah krećemo sa prvim!


1. SWEET GREENS


diva prirodna kozmetika, prirodni sapuni, prirodna kozmetika
сапун / sapun Sweet Greens Опис: Една од стандадрните рецепти, за убав и нежен сапун. Овој содржи зелена глина, а од маслата, тука се ши и бадемовото, како екстра додатоци на основните 4 масла што сите сапуни ги содржат. Обоен е со природни глини и жолт пигмент. Како и сите сапуни, и овој е со природни влакна на свила.
Мирис: Како можете да претпоставите од самото име, сапунот мириса на свежо, на многу зелени ноти, но во позадина можете да ги осетите и нектарски, медени со трошка овошни ( кокосови и од маракуја) ноти, така да сапунот не е ни многу “зелен“, ниту многу сладок. Одличен избор за оние што ја сакат природата и пролетните мириси на цветната ливада.
Достапен: од 13.април
Opis: Jedna od standardnih receptura, za dobar i nežan sapun. Ovaj sadrži i zelenu glinu, a od ulja, tu su ši puter i bademovo ulje, kao ekstrta dodaci osnovnim uljima,koje sadrži svaki sapun. Obojen je prirodnim glinama i žutim pigmentom. Narvno, kao i svi sapuni, i ovaj je sa vlaknima prirodne svile
Miris: Kao što možete predpostaviti iz samog imena, sapun miriše sveže, sa mnogo 'zelenih' nota, no u pozadini možete da osetite i nektarske, medene i voćne ( kokosove i marakuja note), tako da sapun niti je mnogo 'zelen', niti mnogo sladak. Odličan izbor za one koji vole prirodu i prolećne mirise na cvetnoj livadi.
Dostupan: od 13.aprila

Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea butterate, Sodium Castorate, Sodium Almondate, green clay, natural clays and pigments,silk, fragrance


2. VOODOO

diva prirodna kozmetika, prirodni sapuni, prirodni sapuni, natural soaps, handmade soaps
Весел / Veseli Voodoo 


Опис: Скоро ист сапун како преткодниот, овој нема глина, нo ши путерот и бадемовото масло се тука. Свилата не морам ни да ја спомнувам повеќе, се разбира и овој сапун ја содржи. Обоен е со природни минерални пигменти.
Мирис: Англискиот дистрибутер каже дека ова е “еден од најзаводливите, најмагичните мириси икогаш (отука и името на oвoј сaпун), бленд на јасмин, момина солза, со кокос во позадината“. Хммм, јас ништо од ова не детектирам, али се слагам со првиот дел на описот- навистина е заводлив и атрактивен. Ако прашате мене, ова е преубав, женскаст, пудраст, мек, нежен мирис, со едвај приметни цветни ноти. На кого и да му верувате (на мене,или на дистрибутерот), секако нема да згрешите со избор на овој сапун.
Достапен: од 20.април


Opis: Skoro isti sapun kao prethodnik, samo što ovaj nema glinu. Bademovo ulje i ši puter ostaju da čine kvalitativnu razliku ovog sapuna. Svilu ne treba više ni pominjati.
Miris: Sasvim nov miris u ponudi i vrlo ograničena serija. Engleski distributer kaže da je ovo 'jedan od najzavodljivijih i najmagičnijih mirisa ikada (otuda i ime za ovaj sapun), blend jasmina i đurđevka, sa kokosom u pozadini. Hmmm, ja ništa od ovoga ne detektujem, ali se slažem sa prvim delom opisa-. zaista je zavodljiv i atraktivan. Ako pitate mene, ovo je prelep, ženstven, puderast, mek, nežan miris, sa jedva primetnim cvetnim notama. Kome god da odaberete da verujete (meni ili distributeru), svakako nećete pogrešiti sa odabirom ovog sapuna. 
Dostupan: od 20.aprila


Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea butterate, Sodium Castorate, Sodium Almondate, natural pigments, silk, fragrance

3. CHOCO- COCO

diva prirodna kozmetika, prirodni sapuni, prirodni sapuni, natural soaps, handmade soaps
Чоколаден сапун / Čokoladni sapun


Опис: Посластица со козјо млеко, ши путер и бадемово масло. Како и сите други, и овој сапун е наменет за сите типови на кожа, па и за сува. Обоен е со какао прав и златна мика.
Мирис: мирисот е сосема лесно да го погодите. Тука е чоколадо со бадеми и кокосови ноти, права посластица за љубителите на слатки. 
Достапен: од 21.април
Opis: Poslastica sa kozjim mlekom,  ši puterom i bademovim uljem. Kao i svi drugi, i ovaj sapun je namenjen svim tipovima kože, pa i za suvu. Obojen je kakao puterom i zlatnom mikom.
Miris: Miris je lako pogoditi. Tu je čokolada, sa bademima i kokosovim notama. Prava poslastica za sve ljubitelje slatkiša i ovakvih 'jestivih' mirisa.
Dostupan: od 21.aprila

Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea butterate, Sodium Castorate, Sodium Almondate, goat milk, cocoa powder, mica, silk, fragrance


4. SCARLET DROPS

natual soaps, handmade soaps, prirodni sapuni, prirodna kozmetika
цветно-цитрусна комбинација у Scarlet Drops

Опис: Уште една глина, и тоа специфичнa и ретка. Црвена мароканска глина е една од најнежните, се користи и за сува и осетлива кожа, бидејќи нежно ја детоксифицира и чисти кожата,без иритации, исушување и реакции. Oд маслата, како што гледате, покрај основните тука е и какао путер.
Мирис: Англискиот дистрибутер ко описува како “силен, заводнички бленд на мандарина, бергамот, цвет на портокал, чајна роза,ванила, кориандер, ќилибар, јасмин. Ако не можете да го доловите мирисот според овој опис, можам да ви го доближам aкo замислите слaткa мaндaринa, со цветна комбинација oд фини розикасти мирисни ноти и долните ориентални (amber)  ноти. Еден апсолутно еднинствен и оригинален бленд. 
Достапен: од 27. април


Црвена мароканска глина
Opis: Još jedna, i to veoma cenjena glina u sapunu. Ovo je crvena markokanska glina, veoma specifična i retka. Vrlo je nežna, tako da odgovara i suvoj i osetljivoj koži. Nežno čisti i detoksifikuje kožu, bez iritacija, isušivanja i bilo kakvih reakcija. Od putera, tu je kakao puter.
Miris: Engleski distributer ovaj miris opisuje kao 'snažan, zavodnički blend mandarine, bergamota, cveta pomorandže, čajne ruže, vanile, korijandera, ćilibara (ambera), jasmina. Ako po ovom opisu ne možete da zamislite miris, mogu vam reći da je fina cvetna kombinacija, u kojoj osećate ružu, ali i vrlo prisutnu mandarinu, na donjim orijenaltnim (amber) notama. Nije težak, no vrlo postojan, sa lepršavom svežinom bergamota i mandarine.
Dostupan: od 24.aprila


Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Cocoa butterate, Sodium Castorate, red Morrocan clay, silk, fragrance


5. OH, MYLADY!
Опис: Еве уште еден интересен сапун. Со додаток на јогурт и мед, овој сапун е наментет за сите госпоѓи и дами со стил. Содржи и какао путер, а навистина е мал спа ритуал во бањата. Обоен со природна глина и минерален пигмент
Мирис: Дали знаете дека ванила припаѓа на голем род на орхидеии. И едниствена е врста на орхидеи која има плод? Навистина интересно, зарем не. Ова го спомнувам поради фактот што токму таа врска помеѓу двата многу познати и популарни мириси (орхидеја и ванила), најбдобро го опишува овој необичен и сосема дамски мирис. Покрај овие два, тука се чувстува уште цвет од жолто ноќниче, а во базни ноти се осеќа топла, некако млечна ванила.
Достапен: од 30.април
Opis: Evo još jednog interesantog sapuna. Ovaj je sa dodatkom jogurta i meda, pravi delikates. Namenjen je damama sa stilom. Sadrži i kakao puter i pravi je mali spa doživljaj pod tušem. Obojen prirodnom glinom i mineralnim pigmentom.
Miris: Da li ste znali da vanila pripada velikom rodu orhideja? Verujem da ste se iznenadili da je vanila u stvari jedna vrsta orhideje. Ovo spominjem jer ovaj sapun je spoj oba, vanile, kakvu poznajemo i orhideje kakvu volimo. Neobičan, ali skroz opojan miris, u kom ćete u donjim notama ostetiti i cvetni miris žutog noćurka, a i mlečne vanile. 
Dostupan: od 30.aprila


Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Cocoa butterate, Sodium Castorate,honey, yogurt, natural pigments and clay, silk, fragrance


6. COOL WAVES
Опис: Не, ова не е спицијално машки сапун, мада и тие ќе го сакаат. Содржи ши путер и бадемово масло, како истакнатите состојки и мал додаток на сончогледовото масло (ладно цедено).
Мирис: Уште една единствена комбинација, која сите ја сакаат. Мирисот е комбинација на свеж зеленчук (во кој доминира краставица) и  етерични масла од: лимон трева, нане, црвен цитрон и цитронела. Веќе од самото зимање во рака, свежи, ладни бранови ќе ве обвиат, така да нема да може да го пуштите овој сапун. Навистина прекрасно!
Достапен: од 30.април
Opis: Ne, ovo nije muški sapun, mada nema sumnje da će se i muškarcima dopasti. Sadrži ši puter i bademovo ulje, kao istaknute, a i mali deo suncokretovog ulja (hladno ceđenog).
Miris: Još jedna jedinstvena kombinacija. Ovog puta mirisno uljе svežeg povrća /krastavca sa miksom etarskih ulja će vas zapljusniti svojom svežinom još i pre da ga dodirnete. Tu su limunska trava, crveni grejpfrut, nana i citronela. Hladne talase ćete želeti da osećate više puta dnevno.
Dostupan: od 2.maja
Состав: 
Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea butterate, Sodium Castorate, Sodium Almondate, Sodium Sunflowertate, Cymbopogon schoenanthus (lemongrass) oil, Citrus paradisi (Pink Grapefruit) peel Oil, Cymbopogon nardus (Citronella) Oil. Mentha Piperita (Peppermint) Oil, natural pigments, silk, fragrance


7. MYSTIC
Опис: Ова је третиот сапун со име Мистик. И истиот е и мирис, а и бои. Веќе сум и заборавила кои бои сум користела за овој мирис, а пак ги одбрав истите. Овој сапун во својата претходна верзија имаше и ланолинот во својот состав, така да решив да го задржим и во оваа верзија. Освен ланолинот, сапунот е уште обогатен со ши путерот и белата каолин глина.
Мирис: Мирисот се нарекува Бел мошус, а можам да ви кажем дека мириса елегантно, раскошно, моќно. Ако сакате мошусни парфеми, и овој ќе го обожавате. Германскиот дистрибутер го опишува како лесен мошус во горните ноти, цветни во средните, до лесни дрвенести и вистински мошусни ноти, како базни. С оглед на тоа дека таа слатка нота доаѓа од ванилата, веќе знаете дека сапунот ќе потемни. Дури и вака свеж, на сликата горе, на првиот сапун, може да се забележи како почнува да темни. Од моментот кога ќе биде достапен за користење, на сајтот ќе биде поставена и сликата со финалниот изглед.
Достапен: од 3. мајOpis: Ovo je treća verzija sapuna 'Mystic', a sve su nekako slično izgledale. Već sam i zaboravila kako, a opet sam se uhvatila upravo za iste boje, koje su bile u poslednjoj verziji. Ta poslednja je bila sa lanolinom, pa sam rešila da ga zadržim i u ovom sapunu. Zaista premijum sastojak, koji ima puno neosapunjivih i okluzivnih tvari, što ga čini idelanim dodatkom sapunima. Od nezaobilaznih putera, ovde je korišćen ši, a tu je i bela kaolin glina. Jedan zaista nežan sapun. Kako sadrži vanilu, ovaj sapun će neminovno potamniti, što se već može primetiti na prvoj slici, na prvom sapunu. Finalni izgled ovog sapuna biće postavljen na sajtu, kada istekne period njegovog odležavanja.
Miris:Miris po imenu Beli mošus miriše raskošno, luksuzno, moćno. Nemački distributer ga opisuje kao diskreteno svež, sa čistim gornjim notama, preko cvetnih srednjih, do lakih drvenastih i tipično mošusnih baznih nota . Ako volite slatkaste, tipično mošusne mirise, i ovaj sapun ćete voleti. Meni lično je jedan od favorita oduvek (iako nisam neki ljubitelj slatkih, vanilastih i kolačastih mirisa,ovaj nije ništa od toga).
Dostupan: od 3.majaСостав: 

Sastav:  Sodium Olivate, Sodium Palmate, Sodium Cocoate, Sodium Shea butterate, Sodium Castorate, lanolin, kaolin clay, natural pigments, silk, fragrance


Пролетна колекција во онлајн продавница 

Prolećna kolekcija u online prodavnici
OBAVEŠTENJE:

Zbog povećanih troškova uvoza sirovina, kao i usklađivanja sa makedonskim cenama (jer će se oba prodajna sajta naći zajedno na jednom), bila sam prinuđena da sve cene izjednačim, tako da će počev od ove kolekcije cena sapuna biti 300 din. 

OBAVEŠETENJE PLUS:

Svi članovi Diva kluba dobiće do kraja nedelje mejl sa promotivnom ponudom koja se odnosi na ovu kolekciju. 

Sa njom ćete moći povoljnije nego po sadašnjim cenama da rezervišete svoje komade. Ponuda će biti ograničenog vremenskog tranjanja.

Kako da postanete član kluba?

Lako. Na desnoj margini bloga videćete widget gde samo treba da upišete svoje ime i mejl. I učinite to što pre, jer će mejl biti uskoro poslat. ИЗВЕСТУВАЊЕ:

До крајот на неделава сите членови на Дива клуб ќе добијат мејл со промотивна понуда за целата пролетна колекција. Со понудата ќе можете да си ги резервирате сапуните кои сакате, по поволна цена. Понудата ќе биде со ограничено време на траење.

Како да станете член на клубот?

Лесно. Од десната страна на блогот ќе видите widget и треба само да ги внесете вашето име и валеден мејл. И направете го тоа што побрзо, бидејќи мејлот наскоро ќе биде испратен на членовите.
read more "Дива пролетна колекција / Diva prolećna kolekcija/ Spring soap collection"

15.3.16

Парабени- баук или не?

И додека спремам нови сапуни, бидејќи залихите се сериозно намалени, еве уште еден текст кој го сместив во категоријата Природна Козметика- инфо.
Дакле, парабени!
Овој текст се прв пат појави на порталот Дама.мк-за женските работи, а сега можете да го прочитате и на блогот, и тоа пак на два јазици!

I dok vam spremam nove sapune, pošto se zaliha postojećih ozbiljno smanjila, evo još jednog teksta, koji sam smestila u kategoriju Prirodna Kozmetika - info.
Dakle, parabeni!
Inače, ovaj tekst se najpre pojavio na makedonskom portalu Дама.мк-за женските работи.

Da vidimo da li treba da ih izbegavamo i da li je kontroverza oko njih opravdana.парабени насекаде- извор на фотографијата

Првото нешто што се појави како тешко обвинение против конвенционалната козметичка индустрија, беа токму парабените и нивнито влијание врз човечкото тело.Најзборувани и најозборувани, парабените обележиле цела една епоха во козметичката индустија. Но, дали заминуваат во минатото? Дали се плашиме оправдано, или маркетингот пак го менува нашиот вредносен систем? И вие имате дилема? Во кратки црти, дознајте во текстот што следи.Prvi pucanj u konvencionalnu kozmetičku industriju bio je upravo onaj namenjen parabenima i njihovom delovanju u ljudskom telu.
O njima se najviše priča, najviše ih 'ogovaraju', a obeležili su celu jednu epohu u kozmetičkoj industriji. No, da li sada odlaze u prošlost? Da li se plašimo opravdano, ili opet marketing menja naš sistem vrednosti. Imate dilemu? 
U kratkim crtama, doznajte u tekstu koji sledi.ШТО СЕ ПАРАБЕНИ? /  

ŠTA SU PARABENI?Парабени се големо семејство на синтетички конзерванси кои се користат за конзервирање на храна, козметика, лекови, производи за лична нега.
Да, навистина е широка нивната употреба. Тие се евтини, пристапни, делотворни; со нив производот може да патува со месеци до вас, изложен на различни темературни разлики додека стигне и пак да ве чека на некоја полица со рок на таење од две-три години.
Значи, навистина се ефикасни и скоро и да нема поделотворен конзерванс во светот на козметика.
Во направените испитувања на малигното ткиво од гради, беше констатирано нивното присуство, што е навистина сериозен удар на сите козметички производи кои што ги содржат.
Но, уште не постои конфирмација дека тие потекнуваат токму од козметиката, а тука првин на удар се дезодорансите и мирисите кои се користат под пазувите. Ако имаме во предвид дека тие се наоѓат и во храна, тогаш токму храната конзервирана со нив треба прва да е на удар.
Но, она што е сигурно е фактот дека парабените делуваат врз ендокриниот систем. Парабените имаат способност да го имитираат женскиoт хормон естроген, со што се пореметува хормонскиот баланс.
Предолга изложеност на парабените, сврзано со имитирањето на естрогенот, сериозно влијае на хормоналниот дисбаланс и го зголемува ризикот на канцер на гради.
Не постои уште дефинитивна сигурност околу тоа како парабените стигнале во испитаното ткиво, (дали од козметиката, или од друг извор), но само и сомневање е доволно да се дејствува. Кога здравјето е во прашање, европски земји реагираат превентивно, а не само како последица на веќе докажани штетни влијаниа врз човечкиот живот.

Parabeni su velika porodica sintetičkih konzervanasa, koji se koriste u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji, itd.
Da, zaista je širok domen njihove upotrebe. Oni su jeftini, pristupačni, delotvorni; sa njima, proizvod može mesecima da putuje do vas, izložen temperaturnim razlikama dok stigne, a zatim da vas čeka na nekoj polici sa rokom trajanja od dve-tri godine.
Najstariji su konvencionalni konzervasni i do dan danas, skoro da nema tako efikasnog konzervansa u kozmetičkoj industriji. 
No, u nekim sprovedenim ispitivanjima malignog tkiva dojke, potrvđeno je njihovo prisustvo, što je bio ozbiljan udar na sve kozmetičke proizvode koji ih sadrže. Napominjem da još nema dokaza da oni potiču od kozmetilkih proizvoda, a tu se najpre misli na dezodoranse i slične proizvode koji se nanose ispod pazuha. No, ako znamo da se koriste i za konzerviranje hrane, zar ne bi trebalo upravo hrana da bude optužena za njihovo prisustvo u tkivima?
Međutim, ono što je sigurno je da je dokazano da parabeni deluju na endokrini sistem. Oni imaju spospbnost da imitiraju ženski polni hormon estrogen, čime se remeti hormonsi balans. 
Preduga izlošenost parabenima, upravo u kontekstu tog imitiranja estrogena, utiče na hormonski disbalans, čime se povećava rizik od kancera dojke. 
Ponoviću, ne postoji definitivna sigurnost oko toga kako su parabeni dospeli do ispitivanog tkiva (da li iz kozmetičkih proizvoda,ili iz drugih izvora), no i sama sumnja je nekima dovoljna da se deluje. Kada je u pitanju zdravlje,nekim evropskim zemljama je i dovoljna i sumnja, da bi reagovale preventivno, a ne samo kao poseldica na već dokazane štetne uticaje na čoveka.извор
СТОП ЗА ОДРЕДЕНИ ПАРАБЕНИ! / 

STOP ODREĐENIM PARABENIMA!Полека, но сигурно, една по една земја од ЕУ почнаа да ги исфрлуваат парабените од козметичките производи.
Така имаме уште од 2011.година цела низа на парабени кои се забранети во Данска, за производи за деца под 3 години.
Тие се водат по принцип: подобро да го нема, отколку да чекаме да се докаже дека токму од нив потекнува канцерот на градите или било кој друг канцер.
А сето тоа посебно е нагласено кога се работи за деца. Како времето поминувало, така и други европски земји преземале слични мерки и на крај стигнавме до Европска комисија, као врв на одлучување.
Конечно, во 2014 Комисијата ги забрани 5 парабени (Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben и Pentylparaben).
На два од другите дозволени парабени, Комисијата им намали максимална дозволена количина (Propylparaben и Butylparaben), и тоа од 0.4 на 0.14%, а освен тоа, тие сосема се забранети за деца под 3 години, во производи кои остануваат на кожата (тнр, leave-on производи).
Уште два најкористена парабена се и понатаму на листата на дозволени (Methylparaben и Ethylparaben), бидејќи за сега се сметаат за нешкодливи.
Причината за овие забрани не е докажано канцерогено делување, туку токму претпазливоста. И тоа е сосема оправдано делување. Така сме сведоци на тоа дека најстарите и најупотребуваните конзерванси, полека заминуваат во минатото.


Polako, ali sigurno , jedna po jedna zemlja EU počele su da odbacuju parabene, kao višedecenijske sigrune zaštite  proizvoda od kvarenja. Tako, imamo još od 2011 god. niz parabena je zabranjeno u Danskoj, za proizvode za negu dece ispod 3 godine. Oni su se vodili principom 'bolje sprečiti, nego lečiti', tj.bolje da ih izbacimo, nego da čekamo da se dokaže njihova povezanost sa malignitetom. A sve je još značajnije kad su u pitanju deca, zar ne? 
Kako je vreme prolazilo, tako su i druge zemlje počinjale da izbacuju parabene i na kraju, stigosmo i do Evropske komisije, kao vrhovnog tela odlučivanja u EU. 
Konačno, 2014.god.Komisija je zabranila 5 parabena (Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben i Pentylparaben).
U slučaju druga dva, dozvoljena parabena, (Propylparaben i Butylparaben), Komisija je smanjila maksimalnu propisanu koncentraciju, i to od 0.4 na 0.14 %, a osim toga, sasvim ih je zabranila za proizvode namenjene deci ispod 3 godine, u proivodima koji ostaju na koži (tzv. leave-on proizvodi)
Još dva, i to najkoričćenija prabena, (Methylparaben i Ethylparaben), i dalje su na listi dozvoljenih, jer se (zasad) pokazuje da su neškodljivi. 
Razlozi za ovakvo delovanje nije dokazano kancerogeno delovanje, već predostrožnost, i to je sasvim opravdano. Tako smo svedoci da najstariji i najkorišćeniji konzervansi polako odlaze u istoriju.ШТО Е СО ДОМАШНИТЕ КОЗМЕТИЧКИ КОМПАНИИ?/ 

ŠTA JE SA DOMAĆIM KOMPANIJAMA?

Дали домашната (и регионалната) козметичка индустрија ги следи светски и европски трендови и препораки?
Изгледа дека не!
Во минатиот текст зборевме за минералните масла во детски производи. Сега, погледнете ја оваа слика со состојките од масло (лево е млеко, а десно масло) за бебиња од нашиот најголем и најпознат производител.

Da li domaća i reginonalna kozmetička industrija sledi svetske i evropske trendove i preporuke.
Izgleda da ne!
U prošlom tekstu sam opisala mineralna ulja u dečjim proizvodima i njihovu funkciju. Sada, pogledajte sliku sa sastojcima iz mleka i ulja najvećeg i najpoznatijeg makedonskog proizvođača, tradicionalno prisutnom i na srpskom tržištu .

составот на млеко и масло за тело за бебињата и деца/ sastav mleka i ulja za telo za bebe i decuОсвен првата состојка, минерално масло, тука има и засилувач на апсорпција (Isoprpyl Myristate, мирис и …..парабен до парабен. Со други зборови….НИШТО ДОБРО!
Се надевам дека свеста за превентива ќе расте и кај нас, како во Европа. Додека не се забранат парабените (овие кои се забранети во ЕУ), на производителите им останува сами да си ги сменат конзервансите, а тоа ќе го направат само ако ние, како купувачи, не им ги даваме наши пари.

Odim prvog sastojka, koji je mineralno ulje, imamo još i pojačivač apsorpcije (Isopropyl Myristate) i....paraben do parabena. Drugim rečima- NIŠTA DOBRO!
Mogu samo da se nadam da će svest o preventivi rasti i kod nas, kao u Evropi. Dok se zakonski ne zabrane ovi ,već zabranjeni parabeni u EU, proizvođačima ostaje da sami promene konzervanse koje koriste, a to će učiniti samo ako  im mi, kao potrošači , ne dajemo naš novac.

Свеста за потенцијална опасност е доволно добра причина да ги избегнуваме, а посебно затоа што имаме избор. За сега сите имаме избор-  производителите дали да ги користат, но многу поважно, ние како последна карика во потошувачкиот синџир.

Svest o potencijalnim opasnostima je dovoljno dobar razlog da ih izbegavamo, a posebno zato što imamo izbor. Za sada ga svi imamo- proizvođači da li će ih koristiti, ali mnogo važnije, mi , kao poslednja karika u potrošačkom lancu.
ШТО ЗНАЧИ КОГА ПИШУВА 'БЕЗ ПАРАБЕНИ'? /

 ŠTA ZNAČI KADA PIŠE 'BEZ PARABENA'

Кога производителот ќе напише на декларацијата „без парабени“, тоа значи дека наместо нив е користен некој друг конзерванс.
Ако се работи за природна козметика, тогаш еден од условите е да нема парабени, а и листата на дозволени конзерванси е многу пократка отколку на оние во конвенционалната козметика.
Значи, ако на производ пишува дека нема парабени, тука е друг конзерванс, или конзерваси.
Запомнете каде што ќе видите вода во составот, производ мора да има и конзерванс.
Нема причина да бегаме од нив, ниту да правиме баук околу нивното користење; тие се НЕМИНОВНОСТ, ако сакате исправен, здрав производ.
Инаку, водата ќе го расипе производот, без оглед на тоа што ќе го чувате на ладно, на пример, во фрижидер. Тука, сите се согласни, а регулатива која се однесува на козметиката (па и природната) е јасна околу тоа- прво нешто што мора да се исполни е сигурноста на производите. Со кој конзерванс ќе ја добиете, тоа е оставено како избор на производителите.


Kada pročitamo na deklaraciji da je proizvod 'bez parabena', to znači da je umesto njih korišćen drugi konzervans. 
Ako je u pitanju prirodna kozmetika, tada je jedan od uslova da nema parabena, a i lista dozvoljenih konzervanasa je mnogo kraća od onih u konvencionalnoj kozmetici. 
Znači, ako je proizvod bez parabena, tu je drugi konzervans, ili sistem konzervanasa. Zapamtite da gde god vidite vodu u sastavu, proizvod mora da ima i konzervans. Nema razloga da bežimo od njih, niti da pravimo bauk od njihovog korišćenja; oni su NEMINOVNOST ako želite ispravan i zdrav proizvod.
Ineče, voda iz proizvoda će biti faktor brzog kvarenja proizvoda, bez obzira na način čuvanja (frižider ili hladno mesto). Oko toga su svi saglasni, a regulativa koja se odnosi na kozmetiku (pa i prirodnu) je jasna oko toga- prvi uslov koji proizvod mora da ispuni je upravo sugirnost za potrošača. Kojim konzervansom će to proizvođač ostvariti je izbor svakog od njih.


ДА ЗАКЛУЧИМЕ! / 

DA ZAKLJUČIMO!
Секогаш кога сте во можност, избегнувајте парабени. Со користењето на природната козметика сте ослободени од размислување и дилеми дали ги има, или ги нема- тие се забранети во неа.
Не одите во крајност- никогаш не купувајте производ кој што има вода, а да нема конзерванс.
Ако некој производител ги рекламира своите производи како „без конзерванси“, а тие содржат вода, има две опции: или ве лаже, или производи се неисправни. Не е тешко да се сфати и прифати прост факт дека се што има вода, ќе се расипе ако нема нешто да го чува, тоа е општопозната вистина.
Можеби еден ден ќе се докаже дека парабените во малигното ткиво потекнуваат токму од козметички производи, затоа бидете пред време.Она што е сигурно е да ако веќе се најдени во ткива, докажано е да го подигаат нивото на естрогенот, а тоа не ви треба. Со ваков хоромонски дисбаланс, најмалце што може да очекувате е предвремено стареење, забавена продукција на колаген и други промени во и на кожата.
Имате избор, имате информација, имајте и совест кон своето здравје и здравјето на вашите најмили. Денес не е тешко да се најдат производи без парабени, така да немаме изговор да и понатаму да ризикуваме со нив.


Uvek kada ste u mogućnosti, izbegavajte parabene! Korišćenjem prirodne kozmetike, oslobođeni ste razmišljanja i dileme da li ih ima- oni su zabranjeni kod nje. 
Ne idite u krajnost- nikad ne kupujte proizvode koji sadrže vodu, a ne sadrže konzervans. 
Ako neki proizvođač reklamira svoje proizvode  'bez konzervansa', a proizvodi sadrže vodu, postoje dve opcije: ili vas lažu, ili je proizvod neispravan (iako može delovati ispravno u trenutku kupovine). Mislim da nije teško shvatiti i prihvatiti prostu činjenicu da sve što sadrži vodu, se i kvari. 
Možda će se jednog dana utvrditi da su parabeni pronađeni u malignom tkivu potiču upravo od kozmetičkih proizvoda, zato budite ispred vremena. Ono što sada zasigurno znamo je da, ako su već nađeni u tkivima, dokazano utiču na rast nivoa estrogena, a to vam ne treba. S ovakvim hormonskim disbalansom, najmanje što možete da očekujete je prevremeno starenje kože, smanjenu produkciju kolagena i druge promene na i u koži.
Imate izbor, imate informaciju, imajte i savest prema sopstvenom zdravlju, a posebno zdravlju najmilijih. Danas nije teško naći proizvode bez parabena, tako da i nemamo izgovor da i dalje rizikujemo sa njima. 

read more "Парабени- баук или не? "

8.3.16

Разбиваме митови: Минерални масла - нафта во вашето млеко


.....Ili : 

RUŠIMO MITOVE: MINERALNA ULJA - NAFTA U VAŠEM MLEKU

Овој текст прв пат се појави на порталот Дама.мк, а сега, еве го на блогот на два јазици.

Ovaj tekst se prvo pojavio na makedonskom portalu  Dama.mk, a sada ga evo na blogu i na srpskom.


***************************************


Едно од најчесто спомнувани масла во светот на козметика го наоѓаме под имиња како минерално масло, парафинско масло, течен парафин, вазелин, итн. Читаме дека е канцерегоно, штетно, алергено, комедогено….Што е вистината?

Колку и да ги сакам природните масла, нивните миризби, витамини, масни киселини, дејства врз кожата, и колку да не го сакам минералното масло, мора да ја откриеме вистината за ова масло, кое е најчесто прва состојка дури и кај бебешките производи.

Минералното масло е без боја и мирис и се добива од нафта и тоа е вистина. Тоа е нус-производ на рафинирањето и постои во многу степени на чистотија. Она кое се користи во козметичка и фармацевтска индустрија е на највисоко ниво на пречистеност и само такво може да се користи за продукти од овие гранки.
Се разбира, со нивото на прочистеноста расте и неговата сигурност при користење. Она на највисоко ниво на рафинирањето е ослободено од сите канцерогени материи од него и дури е хипоалергено.
Така, тоа станува неутрално и погодно за сите можни (козметички) намени. Плус е и економично (евтино). Од својот почеток (нафтата) до крајниот производ (минералното масло), тоа повеќе не е ист производ. (Сакам да напоменам тука дека со понизок степен на рафинирање минералното масло не е за употреба во козметика, бидејќи канцерогени материи можат да бидат присутни.)

Jedno od najčešće spominjanih ulja u svetu kozmetike nalazimo pod različitim imenima, kao: minerlano ulje, parafinsko ulje, tečni parafin, parafinsko ulje, vazelin itd. Čitamo da je kancerogeno, štetno, alergeno, komedogeno.... Šta je istina?

Koliko god da volim prirodna ulja, njihove mirise, vitamine, masne kiseline, dejstva na kožu i koliko god da ne volim mineralna ulja, moramo da otkrijemo istinu o ovom ulju, koje je najčešće prvi sastojak i kod proiozvoda ze bebe.
Mineralno ulje je bez boje,mirisa i dobija se iz nafte. Ono je nus-proizvod rafinacije i postoji mnogo varijanti njegove prečšćenosti.  Ono koje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji je najprečišćenije i samo takvo i može da se koristi u proizvodima iz ovih grana. 
Jasno je, sa stepenom rafinacije, raste i njegova sigurnost pri korišćenju. Ono na najvišem nivou rafinacije je oslobođeno svih kancerogenih materija i čak je i hipoalergeno.
Tako, ono postaje neutralno i pogodno za sve moguće namene. Plus je i ekonomično (jeftino). Od svog početka (nafta), do krajnjeg proizvoda (mineralno ulje), to više nije isti proizvod. (Ovde želim da napomenem da na nižim stepenima rafinacije, mineralno ulje nije za kozmetiku, pošto kancerogene materije mogu da budu prisutne)

добри или не?МИНЕРАЛНИТЕ МАСЛА ВО БЕБЕШКИТЕ ПРОИЗВОДИ

MINERALNA ULJA U PROIZVODIMA ZA BEBE

Зошто се користи во бебешки производи? Навистина чудно! Од сите природни масла што постојат, зошто баш минерално?!
Бебешката кожа е склона кон разни алергии и реакции кои не се јавуваат на кожата кај возрасните. Таа е млада, нежна, ненавикната на третмани од било кој тип и се и е ново.

Дури и водата со која што го миете бебе содржи минерали, бактерии, метали, кои имаат влијание врз неа. Потоа, средства со кои го миете бебето се тензиди кои му ја исушуваат младата кожа, така да многу често ќе забележите дека на бебето му е потребна некоја нега.
Минералното масло, кое се наоѓа во скоро сите производи за бебиња и дава на бебешката кожа “оклузивност“ т.е. прави бариера за влагата од кожата да не се губи, туку да останува таму кај што треба. Веќе кажавме дека минералните масла се хипоалергени, неканцерогени, чуваат влага, дури не се ни комедогени (не ги запушуваат порите) па што повеќе ни треба? Хмммм, што е тогаш лошо?

Па ситуацијата многу се менува кога ќе го смениме аголот на гледање.Zašto se koristi u proizvodima za bebe?
Zaista čudno! Od svih prirodnih ulja koja postoje, zašto baš mineralno?
Koža beba je sklona alergijama i reakcijama koje se ne javljaju kod odraslih. Ona je mlada, nežna, nenaviknuta na bilo kakve tretmane i sve joj je novo. 
Čak i voda kojom umivamo i kupamo bebu sadrži minerale, metale, bakterije, koji imaju uticaj na njenu kožu. Potom, sredstva za kupanje beba su tenzidi koji isušuju mladu kožu, tako da se često dešava da je bebi potrbna neka dodatna nega. 
Mineralno ulje, koje se nalazi u skoro svim proizvodima za bebe daje koži okluzivnost, tj. pravi barijeru između kože i spoljne sredine, što dovodi do toga da se vlaga iz kože ne gubi, već da ostaje u njoj. Već smo rekli da su mineralna ulja hipoalergena, nekancerogena, čuvaju vlagu...Onda, šta nam još treba?  Hmmmm, šta je tu loše?
Pa, situacija se menja kad promenimo ugao gledanja!


Минералните масла не се сродни со липидите од кожата, таа не ги препознава и не ги присвојува. Тоа значи дека тие само седат на вашата кожа и единствената функција им е да влагата од вашата кожа да остане таму.

Но, млеката и маслата за мачкање никогаш не се само минерални масла по составот туку имаат и по некое природно масло (најчесто бадемово, авокадово, ши путер) и други корисни состојки, но што можеме да кажеме дека тие убави состојки се само украс на етикетата.
Зошто? Затоа што минералното масло не дозволува ниту на една состојка да делува врз вашата кожа. Тоа прави бариера помеѓу кожата и надворешната средина, а сите корисни состојки од вашето средство остануваат неискористени.Mineralna ulja nisu srodna lipidima kože, ona ih ne prepoznaje i ne prisvaja (što je i dobro, jer šta će nam mineralno ulje u koži). To znači da mineralno ulje samo 'čuči' na vašoj koži i jedina funkcija mu je da vlaga iz vaše kože ostane tamo.
No,mleka i ulja za masažu nikad nisu čista mineralna ulja, već uvek imaju dodata i prirodna ulja (najšečće bademovo, kantarionovo, avokadovo, ši puter) i druge korisne sastojke, no možemo reći da su oni samo ukras na etiketi. 
Zašto?
Zato što mineralno ulje ne dozvoljava niti jednom sastojku da deluje na vašu kožu. Ono pravi barijeru, a svi korisni sastojci iz sredstva koje koristite, ostaju neiskorišćeni.


Нема да ви бидат корисни овие преубави масла во комбинација со минералното
Ništa od lepote ovih ulja ne može se iskoristiti u kombinaciji sa mineralnim


Тоа е главна причина зошто не ги сакам минералните масла. Не поради тоа што се штетни, бидејќи не се, него поради тоа што ништо добро не ми дават. Оклузивноста што веќе ја спомнав се добива и од многу други природни масла и путери, а тука е и алантоинот, кој е извонредна природна состојка, која се додава во производи за нега.

Бидејќи бебињата имаат сколоност кон алергии, никогаш не знаете на кое масло бебето може да стане алергично. А и нивната склоност кон дерматитиси бара посебно внимание кога ги избираме средствата за бањање и нега.

Затоа, најважно е да не се користат агресивни средства за бањање, со висока измивачка моќ (и голема пена), туку благи сапуни и други средства со мала измивачка моќ.Ovo je glavni razlog zašto ne volim mineralna ulja. Ne zbog toga što su štetna, jer nisu, već zbog toga što ništa dobro i ne pružaju. Okluzivnost koju smo već spomenuli se dobija od zaista mnogo prirodnih ulja i prevenstveno putera, a tu je i alantoin, koji je izvanredan sastojak što se tiče okluzivnosti.
Pošto bebe imaju skolonost alergijama, nikad ne znate na koje ulje beba može da reaguje i postane alergična. A njihova sklonost dermatitisu zahteva posebnu pažnju kada biramo sredstva za kupanje i negu.
Zato, najvažnije je da se ne koriste agresivna sredstva za kupanje, sa visokom moći čišćenja i obilnom penom, već blagi sapuni i druga sredstva sa malo onih prirodnijih surfaktanata i malom penom (veća pena -----> više surfaktanata).


масло, путер, восок- сите природни
ulje, puter, vosak -svi prirodni


Сите знаеме дека некогаш имаме потреба да одредени регии на бебето мораме неколку пати да ги измиеме. Ве потсетувам дека не е потребно секој пат тоа да биде со пена.

Сепак, и покрај внимателно одбрано средство за бањање, пак ќе имате потреба за некое средство за мачкање или макар само за масажа на бебето. Тогаш одберете некој бебешки производ врз база на бадемовото масло.

Ова масло се покажало благотворно, најчесто не создава алергии, лесно се впива, а има емолиентна улога врз кожата на бебето. Во случај со бебињата можеме да приметиме дека природно не е секогаш и најдобро, бидејќи цела низа на преубави масла, можат да создадат некоја алергија кај нив.

Со растењето и бебето станува поотпорно, така да кај малите деца, со здрава кожа, освен индивидуални алергии, нема пречки за користење на природните масла.

Svi znamo da ponekad postoji potreba da se određene regije bebe operu nekoliko puta na dan. Podsećam vas da to ne mora svaki put da bude sapunom (penom). 
I pored pažljivo odabranog sredstva za kupanje, opet će bebi biti ponekad potrebno i neko sredstvo za negu mlade kože, ili makar samo za masažu.  Tada odaberite neki od proizvoda na bazi bademovog ulja. Ono se pokazalo blagotvorno, najčešće ne daje alergije, a ima i emolijentnu ulogu. 
Kako raste, beba postaje otpornija, tako da već kod male dece sa zdravom kožom, nema prepreka u korišćenju prirodnih ulja. 


ЗНАЧИ АКО НЕ Е ЛОШО, ДАЛИ Е ДОБРО МИНЕРЛНОТО МАСЛО?

ZNAČI, AKO NIJE LOŠE, DA LI JE DOBRO MINERALNO ULJE?


Не! Само поради причина дека не ви штетат, не значи дека се добри.

Во светот на природните масла и путери, во богатството на витамински концентрати во нив, есенцијални масни киселини, липиди (сродни со нашата кожа) и фито нутритиенти, навистина немаме ниту една валидна причина да го користиме минералното масло.

Ne! Samo zbog toga što nije štetno, ne znači da je dobro!
U svetu prirodnih ulja i putera, sa bogatstvom vitaminskih koncentrata u njima, esencijalnim masnim kiselinama, lipida (srodnih koži) i fito nutritijenata, zaista ne postoji validan razlog da koristimo mineralno ulje.убави, природни и корисни од повеќе аспекти
lepi, prirodni i korisni sa više aspekata
Нашите очекувања од козметиката се многу поголеми отколку што минералното масло може да ни понуди.

Затоа, ако сте во можност, бирајте производи без минерални масла (и неговите сродници наведени на почетокот) за својата нега, бидејќи сите природни масла имаат нешто што ви дава бенефит, а плус се многу посродни на структурата на човечката кожа, така да таа може да ги користи, а со редовно користење, ќе имате и видна разлика во изгледот и состојбата на кожата.

Naša očekivanja od kozmetike su mnogo veća od onoga što mineralno ulje može da nam ponudi.
Zato, ako ste u mogućnosti, birajte proizvode bez mineralnih ulja (i njegovih srodnika sa početka teksta) za svoju negu, pošto sva prirodna ulja imaju da vam ponude nešto što vam daje benefit, a plus su i srodna strukturi ljudske kože, tako da ona može da ih koristi, a redovnim korišćenjem, primetićete i vidnu razliku u izgledu i stanju kože!
read more "Разбиваме митови: Минерални масла - нафта во вашето млеко"