head

27.4.16

Купувате креми без конзерваси? Размислете малку! Kupujete kreme bez konzervansa? Razmislite malo!

Вие бирате што сакате/ Vi birate šta želite
- горната половина на сликата (извор)

Конечно ми текна да направим мал експеримент во својот 'Beauty Lab'. Со години се борам со предрасуди за штетноста на конзервансите и се јежам од препарати кои што ги гледам по интернет, а се продаваат како 100% природни, т.е без конзерванси. 
Бидејќи една слика = иљада зборови, малата жртва на моите драгоцени состојки е навистина ништо, наспрам сликата што ја очевував и ја добив.
Дакле, сите производи на Дива кои содржат вода се заштитени со конзерванс, одобрен за употреба во природната козметика. То и птиците на гранки до сега го знаат. Навистина не знам како другите ги продават своите производи со гордост дека не содржат конзерванси, но потрошувач има последен збор.
Неодамна, додека правев својот омилен Ultimate Diva путер, кој содржи: манго, ши, какао путер, масла од макадамија, авокадо,тиква, протеини од овес, алантоин, алое, пантенол и др (значи, многу активни и органски материи), решив да тргнем еден мал дел пред да ставам конзерванс. 
Одвоената количина ја ставив во кутивче, а потоа во фрижидер.
И чекав…..
Не го гледав ни гледав некое време, го заборавив.
Но, потоа го извадив и што видов…Konačno da mi je palo na pamet da napravim mali eksperiment u svojoj 'Beauty lab'.
Godinama se borim sa predrasudama o štetnosti konzervanasa i ježim od preparata koje viđam svuda po internetu, koji se uprono i uporno ne konzerviraju adekvatno.
Kako slika govori više od hiljadu reči, mala žrtva mojih dragocenih sastojaka je zaista ništa naspram slike koju sam očekivala i dobila.

Dakle, svi Diva proizvodi koji sadže vodu su zaštićeni konzervansom koji je dozvoljen u prirodnoj kozmetici. To već i vrapci na grani znaju. Zaista ne znam kako ostali prodaju svoje proizvode sa ponosom što ne sadrže konzervanse, ali potrošači će dati svoj sud.

Nedavno, dok sam pravila svoj popularni Ultimate Diva puter, koji sadrži mango, ši i kakao puter, ulja makadamije, avokada i semenki tikve, proteine ovsa, d-pantenol, alantoin i aloju (dakle, prilično aktivnih i organskih  materija), rešila sam da jedan (mali, mali) deo odvojim pre konzerviranja i spakujem u čistu kutijicu.
Kutijicu sam zatvorila i stavila u frižider.
Iskreno, nisam je ni proveravala neko vreme, zaboravila sam da je tamo, no kad sam je uzela, bio je to prizor za pamćenje.

presevative free cosmetics, prirodna kozmetika bez konzervansa
природна крема без конзерванси / prirodna krema bez konzervansaКако што гледате од сликава, јасно се гледа мувла. Направив колаж да може од сите агли да се види оваа “убавина“.  Дали би користеле вакво нешто? На капакот се гледа дата (14.03) и ознака (no preservative). Ваквата состојба е најдена после дваесетина дена. Ова што го гледате не е почетокот на расипуивањето, ова је почеткокот на завршната фаза на деградацијата на органските, активни матери во производот. Самиот процес е почнат многу порано, кога ние со голо око не можеме да ги видиме промените, а самиот производ делува сосема исправен. А освен тоа, ова е мувла, но развојот на микроорганизмите и понатаму останува невидлив. Нагласувам дека производот беше во фрижидер.
Но, тука не е крај. Се уште не го фрлив, знаев дека мувлата ќе продолжи да се шири и сакав и таа фаза да ја видам. Производот беше на собна температура и стајаше уште десетина дена (додека јас не бев тука и никој не го контролираше.)

И така… стигнавме до тука


Napravila sam vam kolaž, da biste iz svih uglova videli ovu 'lepotu'. Kao što vidite, na poklopcu kuticije je datum i oznaka (no preservative). Dakle, puter je pravljen 14.03. a ovo stanje je zatečeno posle dvadesetak dana. Ovo nije početak procesa, ovo je samo početak završne faze raspadanja aktivnih, organiskih materija u proizvodu.  Sam proces je počeo mnogo ranije, kad našem golom oku deluje da je sve ok. A osim toga, ovo je plesan, buđ, dok je razvoj mikroorganizama i dalje nevidljiv našem oku, a svakako je vrlo prisutan. Napominjem da je proizvod stajao u frižideru. 

No, ni to nije kraj. Izvađena iz frižidera, ova kutijica je stajala na sobnoj temperaturi i sledeći 'check time point' bio je za još desetak dana (dok ja nisam bila kući, a niko ga nije proveravao u mom odsustvu). Zatečeno stanje:

natural cosmetics,  prirodna kozmetika bez konzervansa
фазата на расипувањето продолжува / faza kvarenja se nastavljaВажно да се каже во ова прилика е и тоа дека за целото време додека траеше експриментот (и до ден денес), никој ниту еднаш не го допра тестерот. Процесот е сосема спонтан, непредизвикан од надворешните влијаниа.

Дали е ова доволна причина да сите што веруваат во природната козметика без конзерванси, конечно разберат дека нема да уживаат во производот како овој?


Za sve vreme, sadržaj kutijice nije niti jednom dodirnut. Od trenutka sipanja do dan-danas (ne, još nisam bacila ovaj jedinstven primerak), kutijica je nedirnuta. Proces je sasvim spontan, neizazvan spoljnom kontaminacijom.

Da li je ovo dovoljno dobar razlog da sve 'neverne Tome' probaju da shvate da neće uživati u proizvodu poput ovog?


Планирам да го едитирам текстов откога ќе направам некоја нова емулзија со етерични масла и витамин Е, а ви ветувам дека резултатот ќе биде ист. Тие не се конзерванси и не можат да го заштитат вака богат производ, со биолошки активни материи (ниту било кој друг со вода).
Се надевам дека уживавте во малата лекција на применета козметологија!


Planiram da uskoro apdejtujem ovaj post sa nekim novim eksperimentom, samo što bi ovaj put u emulziju uključila i etarska ulja i vitamin E, a obećavam da će rezultat biti isti. To je zato što etarska ulja i vitamin E nisu konzervansi i nemaju moć da zaštite ovako bogat prizvod biloški aktivnim materijama (niti jedna drugi proizvod sa vodom).

Nadam se da ste uživali u maloj lekciji primenjene kozmetikologije.


За самиот крај, сакам да ви честитам празниците и уживајте со своите најмили. 

Од DIVA имате попуст од 10%, 

ако сакате да се почастите со висококвалитена и природна козметика. Треба да одберете:

  • било која крема за лице
  • било кој Diva Kiss балзам за усни,
  • Sheer Velvet, природен пилинг за тело по избор
  • еден од сапуните од Diva Chique линијата

Кодот сам ќе се појави, откога најмалце по еден од сите производи ќе бидат во кошничкаta. Кликнете го кодот и VOILA, добивте попуст од 10%

Купувањето и други артикли во исто време, не е пречка за овој попуст.

Сите нарачки ќе бидат пратени веднаш после празниците!

Za kraj samo želim da vam svima poželim srećne i vesele predstojeće praznike, provedite ih sa voljenima i opustite se.

Od DIVE imate 10% popusta, 

ako želite da se praznično počastite visokokvalitetnom i prirodnom kozmetikom. Treba da odaberete:
  • bilo koju kremu za lice
  • 'Diva Kiss', lip balm koji želite,
  • omiljeni (ili novi) 'Sheer Velvet', prirodan piling za telo i
  • bilo koji od sapuna iz 'Diva Chique' linije
Kod za popust će se sam pojaviti kada najmanje po jedan od ovih proizvoda bude u korpi. Samo kliknite na njega i VOILA, dobili ste 10% prazničnog popusta. Kupovina sa ovim kodom nije smetnja da i druge proizvode kupujete istovremeno.


Sve porudžbine će biti poslate odmah posle praznika!read more "Купувате креми без конзерваси? Размислете малку! Kupujete kreme bez konzervansa? Razmislite malo!"