head

13.1.13

"PURPLE NIGHT"

Иако овој сапунот го постирав на фејсбук страницата уште пре дваестина дена, дури сега дојде на ред да се најде на блогот.
Во меѓувреме, јас го пробав (јас сакам моите сапуни да ги пробам после 3 недели на сушење, а на другите не сакам да ги давам оние кои не се дозреани) и можеби е досега најкремастиот сапун,кој што сум го пробала. Просто лизга по вашата кожа, убаво пени и така е мазен.....
Ви го представувам....

I'm so belated with posting on this soap, though I posted a picture on my FB page twenty days ago.
Meantime, I tried it in the shower (after three weeks cure period) and it seems to be the creamiest soap I've ever tried. It's so smooth, lathers beautifully and pampers your skin.
Presenting... 
read more ""PURPLE NIGHT""

8.1.13

МОЈОТ ШЛАГ ЗА ТЕЛО

Не, ни малку не се шегувам. Овa што сега сакам да ви го претставам е навистина како шлаг за вашето тело! Што е шлагот за тортата, тоа е ши путерот (shea butter) за телото. А плус, и изгледа како прав шлаг! Зарем не?

МОЈОТ ОМИЛЕН ШЛАГ ЗА ТЕЛО!

read more "МОЈОТ ШЛАГ ЗА ТЕЛО"

5.1.13

Од земјата на Дедо Мраз и илјадниците езера- From the country of Santa Claus and thousands of lakes- Finland

Денес ви претсатвувам уште едно убаво сапунско пакетче. Ово ни доаѓа од далечната и мистериозна земја,Финска.
Марика беше таа која ја организираше размената помеѓу нас трите (јас, Марика и Наталија) и јас едвај чекав да ми пристигнат нивните сапуни. Таа е исто така пасиониран сапунџија и секогаш е спремна за разни експерименти со нови производи, нови состојки, разни форми на сапуни, а сето тоа го прави одлично.
Today, I'm opening to you another soap package. This one is coming from distant and mysterious Finland. Marika was the one who had organized the soap swap among three of us (two of us+ Natalia) and I was so looking forward to receiving their soaps. Marika is a passionate soapmaker, goes always for new experiments, new ingredients and product, different shapes of soaps and she does that   really great. Here it is what her package contained.
Еве што беше во пакетчето на Марика
read more "Од земјата на Дедо Мраз и илјадниците езера- From the country of Santa Claus and thousands of lakes- Finland"

1.1.13

"FIREWORK"

Во последно време, многу правам сапуни со козје млеко, или со некој друг вид на млечен производ или пак со друго млеко кое не е од животинско потекло. Ниту самата не знам кое млеко ми се  допаѓа повеќе во сапун.
Lately, I've been making a lots of my soaps with goats milk, or some other dairy product, or, on the other hand with some vegetable milk . I don't know myself which milk I could pick out as my favorite . 
Еве уште еден такав, со козје млеко и со ши и какао путер. Ги сакам и путерите во сапунот, но мора да признам дека повеќе ги сакам во сите "leave on" производи.
Долго немав смислено име за овој сапун, но го крстив: "Огномет" т.е. "Firework"!  Повелете, погледнете го:
Here it is another one with goats milk. Additionally, it contains shea and cocoa butter. I love butters in soap-who doesn't, but I must admit, I love them better in 'leave on' products.  For a long time I couldn't come up with an appropriate name for this soap and then it came to me it could be "Firework". 

Do you think it resembles the fireworks?


read more ""FIREWORK""