head

24.1.15

Black Raspberry Vanilla = 'Silkberry'

И додека сите се уште седиме дома со парно, јас веќе отидов во пролетта, макар со мислите, и веќе ја планирам новата пролетна понуда.
Black Raspberry Vanilla!  Со овој мирис како веќе да можам да ја вдахнам свежината на пролетните мирисни утра. Како што ме прашува мојата малечка секое утро:
 „Заврши ли зимата?“
„Не“
„Па кога ќе заврши? Оваа зима е толку досадна“,
 така и јас секое утро проверувам дали температурите се повисоки од претходниот ден. И да ви кажам, се! Барем за сега!
Но, во мојата креативна работилница, зимата веќе завршила.
Еве што прво излегло од неа за оваа година!
Ако ме прашате мене, сапунот е ПРЕКРАСЕН!


Hello my darlings,
This is my first soap this year. And not only that, it's the first soap after 2 months of soap hiatus! 
So, you better like it! 


Ова е втората тура на 'Black Raspberry Vanilla' мирис, а првата можете да ја погледнете тука .
Можеби некогаш сте сте прашале што е разлика помеѓу Black raspberry и Blackberry. Кај нас двете бобици се викаат просто капина, макар јас не сум слушнала за црна малина.

Еве ја Black Raspberry:

сликата од Wikipedia , линкот


А сега, еве ја и Blackberry:

фото извор


Како што и самиот збор вели „црната малина’, наликува на малина, таа има дупка внатре , додека она што се на англиски вика капина нема дупка, туку бело јадро. Вообичаено, тие се покрупни од „црните малини’ и посјајни. Црните малини се послатки, додека капини се повеќе погодни за колачи и џемови.  
Ете, ако некого го интересира интерпретација на англиски зборови, кои на нас се сосема исти.

Do you know that we don't have different words for black raspberry and blackberry? We have only one word for both, so I was kinda explaining in Macedonian text above what both were and how you can tell which is which.
Anyway, I've been longing for more sun because it' s feeling like this winter lasts forever. 
This fragrance is maybe not what you expect it to be . It's not sweet, more on tart side, but you can also pick up some floral and definitely fruity notes. Not really any vanilla scent in it, just a fine sweetened fruits packed in a floral wrapping. 
I'd say it's pretty different than BRV American, or Canadian soapers are used to, but not less beautiful. 
I had known long ago that this soap was going to be bright purple and to have those colours, I only hadn't known how the swirls were going to look like. Now, I know I like them!
The soap contains goat's milk, white kaolin, cocoa butter and, of course, its name identifier - silk. The first 'Silkberry' was only the second soap I used silk fibres for, so, this name was looking appropriate then. Now, almost all my soaps can have either prefix or suffix -silk. 
Nevertheless, I kept the name.
I hope you like it! 
Some more pictures and have a great weekend!


природен сапун, рално изработен сапун, black raspberry vanilla, soap swirl
Макро планот

Веќе спомнав дека овој мирис ја чекаше пролетта.
Всушност, тој е популарен цела година, но сепак најдобро се слага со пролетта или летото, кога има и свежина и топлина.
Таков е и самиот мирис- свеж, а топол, слаткаст, но не и сладок (без оглед на името ванила).
Нема толку “колачеста“ арома како би се очекувало, но еден интригантен овошно-кремаст буке, кој ве мами нон-стоп да го мирисате сапунот. 
Ова е сигурно и еден од најпродаваните и најсаканите мириси за сапуни. Некако, како класик помеѓу љубителите и проиводителите на природните сапуни.


природен сапун, рално изработен сапун, black raspberry vanilla, soap swirl
Поглед од врвот


Откако го планирав овој сапун, а некои од вас тоа го знаеа одамна, знаев дека основата ќе му биде светло виолетова. Бојата е виолетов ултрамарин, еден од козметичките пигменти кои се наоѓат во богатиот Дивин колоритен инвентар и многу ми се допаѓа што само дискретно го бои сапунот, во својата ладна и светла нијанса. Знаев дека и останатите бои ќе бидат токму овие, само не знаев како ќе изгледаат шарите на сапунот. Мислам дека се преубави. Се слагате?

природен сапун, рално изработен сапун, black raspberry vanilla, soap swirl
Преубави шариОсвен прекрасниот мирис, тука е и негувачкиот состав.
Козјото млеко како додаток, заедно со какао путерот и природната свила.
По свилата, овој сапун и го доби името, бидејќи беше втор со свила, но сега веќе, секој би можел да го носи префиксот (или суфиксот) - СИЛК.
За покремаста пена, освен млекото, сапунот содржи и бела каолин глина, која нежно ја апросрбира нечостијата од кожата. Се разбира дека сапуницата веднаш ќе ја измијете, но секојдневното користење, секако ќе има позитивно влијаније и на вашата кожа.
Со голем процент на маслиново масло и сите овие додатоци, сапунот е идеален за сува кожа.

природен сапун, рално изработен сапун, black raspberry vanilla, soap swirl
Macro planКапините се правени од глицеринска база и тие се декоративен елемент. Малку за шарм и асоцијација на прв поглед. 

Сапун ќе биде достапен на 1.март.

П.С. О да, погледнете некои нови опции под постот!
Сега можете да го оцените текстот и какви импресии оставил тестот/производот на вас.
Ако пак сакате негативно да се изразите, ќе мора тоа да го запишете во коментари.
Да ли имате сугестии за овие реакции?

The soap will be available from March 1 and will be listed in our new international e-shop.

P.S. Oh, please note that I've added reactions to blog-posts. They mean (from left to right):
I liked the text, Useful text, I want this product, I have this product. 
Would you change/add/ remove some reaction?


Состав/Ingredients: Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Cacao Butterate, Sodium Castorate, goat milk, kaolin, silk, cosmetic pigments, fragrance
read more "Black Raspberry Vanilla = 'Silkberry'"

17.1.15

Diva Online Shop World Wide!


Ta-da!
Starting new year with great news!
We're proudly introducing a new web store, created specifically from the customers world wide!
That means if you live neither in Macedonia, nor Serbia, you're most welcome to shop via new online store!DIVA SHOP WORLD WIDEThe shop will be permanently updated and I'm still testing and checking data, so you can expect only improvements.
There is a page Payment & Shipment, where you can find all the details regarding postal fees.

Currently, we have some products on sale, so grab this opportunity, because this is a promotional sale and will last until the end of January 2015.

I suggest to check also our Gallery page, here, on the blog, prior your purchasing, there is a slight possibility to find some available product, that is not listed in the shop. This may happen only due to organizational reasons.If you have any questions, please, feel free to contact me.


P.S. Oh please, if you already have tried some of our products, please, leave a comment (you can do it after you click on any product picture and open its details).
 This way, other interested parties can read what you think of our products! Thank you!

read more "Diva Online Shop World Wide!"