head

29.12.15

Bye, Bye 2015, Say Welcome to 2016!

Дојде и ова време во година кога ги резимираме своите животи во поминатите 365 дена. До кај сме, што постигнавме, какви ни се плановите за наредната година? Дали сме среќни и како да бидемо посреќни? Дали нешто ќе менуваме, или ќе продолжиме по стариот курс?
Дали вакви листи ни се важни и потребни, знае секој од нас.
И додека вие ги сумирате вашите животи, јас во неколку ставки ќе ви претставам што правеше Diva во овие 365 дена.


 ****************

Dođe i to vreme u godini kad rezimiramo svoje živote iz proteklih 365 dana. Dokle smo stigli, šta postigli, šta propustili i kakvi su dalji planovi?  Da li smo srećni i kako da budemo srećniji?  Da li ćemo nešto menjati, ili nastaviti starim kursem?
Da li su ovakve liste svrsishodne i motivišuće, zna svako od nas.

I dok vi sumirate svoje lične i profesionalne živote, ja ću u par stavki predstaviti šta je Diva radila ove godine.

Што правивме / Šta smo radili


Се разбира, правивме сапуни:***************Naravno, pravili smo sapune

Diva sapuni

Правивме и други козметички производи, кои најдоа пат до потрошувачи:

 ****************

Pravili smo razne kozmetičke proizvode koji su našli put do svojih potrošača:

креми и путери / kreme i puteri Diva


А тука е, се разбира, и пилингот за тело:


 ****************

A tu je naravno i piling za telo:Diva piling za telo- Sheer Velvet
Отворивме две нови online продавници:
Македонска ------ diva-prirodnakozmetika.esy.es


Поради недостаток на домашни козметички блогови, оставривме соработка со некои српски блогерки, на обострано задовослтво. Ана, која прва доби некои тестери, реши да пишува рецензии, иако не договорирвме таква соработка . Така, првата рецензија се појави уште во мај, а од октомври започна сорабтока и со други блогерики. Погледнете што тие пишуваа за Дива производите:
 1. Ана - Козметички дневник
 2. Maja -  Skin Harmony
 3. Iva - Природна Козметика
 4. Кристина - Beauty by Keti (рецензијата тек треба да излезе)
или, погледнете ја новата страница на блогот REVIEWS & SWAPS, кај се сите рецензии поединачнонекои слики од блоговите кај што Дива беше претставена  /neke od sličica Diva proizvoda sa blogova 
****************

Otvorili smo dva nova oniline shop-a: na srpskom i makedonskom jeziku

Makedonski ------ diva-prirodnakozmetika.esy.es


Ostvarili smo saradnju sa nekim srpskim blegerkama, na obostrano zadovoljstvo. Ana, koja je prva dobila na poklon uzorke proizvoda, rešila je da piše recenzije, iako nismo dogovorile takvu saradnju. Tako se prva recenzija pojavila u maju, a od oktobra je počela i saradnja sa drugim blogerkama.  Pogledajte šta su one imale da kažu o proizvodima:

 1. Ana - Kozmetički dnevnik
 2. Maja -  Skin Harmony
 3. Iva - Prirodna Kozmetika
 4. Kristina - Beauty by Keti (recenzija će se tek pojaviti),
ili pogledajte novu stranicvu na blogu, REVIEWS & SWAPS, gde su sve recenzije date po proizvodima
Што планираме/ Šta planiramo


Во најкус период ќе се појават следните производи:
 • колекција за стапала- крема, миризлива сол и пилинг
 • путер за тело (да, уште еден путер). Овој путер ќе има за целта да ви пружи се она што го барате од овој тип на производи- нежна, мека кожа, хидратација и доволно оклузивност (што е оклузивност- дел за хумектантите). По што ќе се разликува од нашите постоечки путери? Овој ќе биде напреавен од состојките кои се набавуваат локално, а со тоа и ценовно да се доближиме на што поголем број на потрошувачи.Квалитетот ни е и поматаму примарен и додека тој ги задоволува нашите 'Diva' стандарди, не мора да се грижете за нега.
 • уште една, ЗИМСКА, крема за изузетно сува кожа. Ова ќе биде прва крема за лице со нерафиниран ши путер.
 • специјален сапун за бричење,
 • светлукав, мултинаменски производ- SHIMMER- за нега и сјај на усните, лицето и телото. Ќе биде достапен во 3 нијанси: Diamond Glow (сребрено-бела), Glowing Star (златна), Copper Glow (бакарна).
Сите наведени производи веќе се направени во своите тест тури, така да брзо можете да очекувате една по една премиера.

Во перспектива, ќе се потрудиме да ви понудиме и:
 • гел или лесна крема за околу очите
 • лосион/ млеко за тело
 • млеко за вадење шминка
 • призводи со егзотични масла и путери

Со надеж дека ќе се негуваме, контактираме и читаме заедно и во наредната година, ви посакувам среќни празници и успешна нова година


 ****************


U najkraćem mogućem roku, pojaviće se:
 • kolekcija za stopala- krema, piling i mirišljava so
 • puter za telo (da, još jedan puter)- ovaj puter ima za cilj da vam pruži sve ono što tražite od putera- negu, meku i nahranjenu kožu, hidrataciju i dovoljno okluzivnosti (šta je okluzivnost - deo o humektantima). Po čemu će se razlikovati od druga dva naša putera? Ovaj će biti od isključivo sastojaka koji mogu da se nabave lokalno. Time ćemo pokušati da cenovno dopremo do širih slojeva potrošača. Kvalitet je i dalje primaran i dok god on zadovoljava 'Diva' standarde, ne morate brinuti o nezi.
 • još jedna ZIMSKA krema za lice za izuzetno suvu kožu. Ovo će biti prva krema koja će sadržati nerafinisani ši puter.
 • specijalan sapun namenjen za brijanje
 • svetlucavi, multinamenski proizvod- SHIMMER-  za negu i sjaj usana, lica i tela. Biće dostupan u 3 nijanse: Diamond Glow (srebrno- bela), Glowing Star (zlatna), Copper Glow (bakarna).
Svi navedeni proizvodi već su napravljeni u test turama, tako da uskoro možete očekivati jednu po jednu premijeru.U perspektivi, potrudićemo se da vam ponudimo i:
 • gel ili laku kremu za predeo oko očiju. 
 • losion/mleko za telo
 • mleko za skidanje šminke
 • proizvode sa egzotičnim uljima i puterimaSa nadom da ćemo se zajedno negovati, čitati i kontaktirati i sledeće godine, želim vam srećne predstojeće praznike i uspešnu novu godinu!

read more "Bye, Bye 2015, Say Welcome to 2016!"

9.12.15

Анкета за вас, подстрек за нас.....

Драги пријатели, за да бидеме што подобри во она што го правиме за вас и да можеме да ви излеземе во пресрет на вашите желби и потреби,  составивме една мала анкета од само 10 прашања.
Анкетата се однесува за вашите впечатоци и искуства од Diva производите.
Анктетата е анонимна, па затоа слободно опуштете се и напишете искрено што мислите.

Целта на актетата е испитување на задоволството со постоечките производи, како и расположение за некои нови, кои би содржале, пак некои нови и екслузивни состојки.

Ве молам, ако сте корисник на било кој наш производ, одвоите 10 минути за ова мало истржување, а ние ќе ви бидеме многу благодарни.
Анкетата се наоѓа на десната маргина на блогот, како и на сајтот за продажба. 
Благодарам!
Dragi prijatelji, da bismo bili što bolji u onome što radimo i pravimo za vas i da bismo mogli da izlazimo u susret vašim željama i potrebama, sastavili smo malu anketu od samo 10 pitanja. 
Anketa se odnosi na vaše utiske i iskustva sa Diva proizvodima.
Anketa je anonimna, zato se opustite i iskreno napišite svoje mišljenje. 

Cilj ankete je ispitivanje vašeg zadovoljstva trenutnim asortimanom, kao i raspoloženje za neke nove proizvode, koji bi sadržali opet neke nove i ekskluzivne sastojke. 

Milim vas, ako ste korisnik bilo kog našeg proizvoda, odvojte desetak minuta za ovo malo istraživanje, a mi ćemo vam biti veoma zahvalni.

Anketa se nalazi na desnoj margini bloga, kao i na prodajnom sajtu
read more "Анкета за вас, подстрек за нас....."

30.11.15

Сапуни, sapuni, soaps....

(SRPSKI TEKST JE PISAN PARALELNO )

Веќе има доста време поминато откога на овој блог не се појави и некој сапун. Не е да нема нови, туку не стигаат на ред да се појават . Но, еве овој викенд го посветив на две работи во врска со работа:

 1. На формулација на нов, специјален сапун за бричење
 2. На пишување нови постови

За точката 1 ќе дознаете повеќе наскоро, бидејќи не само што формулата за овој сапун е посебна, туку и амбалажата. Тој ќе има своја кутија од која нема да се вади, туку со четката ќе можете да направите фина, густа, ‘дебела‘ пена, идеална за бричење.

А сега, сапуни кои уште не се објавени!


Ima već neko vreme kako nisam pisala o sapunima. Nije da nema novih, nego ne stižu na red. No, ovaj vikend sam posvetila dvema stvarima a u vezi s poslom:

 1. Formulaciji novog, specijalong sapuna za brijanje
 2. Pisanju novih postova
O tački 1 ćete doznati više u dogledno vreme, jer ne samo što je formula za ovaj sapun specijalna, već je i ambalaža. Imaće svoju kutiju iz koje se neće vaditi, već ćete četkom moći da napravite finu, gustu, 'debelu' penu, koju ćete lako naneti na lice,ili drugu željenu regiju.

A sada, sapuni koji nisu dosad bili na blogu!SECRETLY PINK

Мојот нов фаворит. Сапунот е толку типично женски, слаткаст, пудрест, да не можете да му одолеете. Се разбира, неговиот состав е фантастичен: со ши путер, авокадово масло и природна свила, ќе имате желбa да се бањате со часови. 
Опојниот мирис ќе Ве мами да го користете овој сапун одново и одново, а кожата ќе ви биде благодарна, не се грижите за неа.  Сапунот е обоен со природни пригменти, а достапен е за online нарачки.
Побарајте го тука
Сапунот е достапен и во сетови, заедно со пилинг и путери за тело.


diva sapuni, diva soap, diva prirodna kozmetika
со скиени пинки бранови


Moj novi favorit od trenutka kada sam pomirisala ovaj božanstven miris. Pravi 'girly', slatkast, puderast, miris, nimalo bebeći, ako Vas opis asocira na takve, pre devojački, ali i za nas starije, što da ne. Sa fantastičnim sastojcima, ši puterom, avokadovim uljem i prirodnom svilom, imaćete želju da se kupate satima. Sapun je obojen prirodnim pigmentima. 
Sapun možete potražiti ovde, a postoji i u setu sa pilingom i puterom za telo, u istoj mirisnoj noti.


LA KARMA

Познат мирис на наш начин. Се надевам дека ќе се сложите дека нашиот е поубав. А јас ви ветувам дека нема да ви ја исуши кожата. 
Содржи бадемово масло и ши путер, со додаток на природна свила. Aко не сте сигруни каков беше мирисот Карма, можам да ви кажам дека е сосема оригинален, унисекс мирис, со ориентални, дрвенасти ноти како базни, но во топ ноти се мирисаат цветни, полесни и посвежи мирисни компоненти. Со одредена острина, овој мирис е посебан фаворит и кај мажите.
За сите типови на кожа.
Сапунот е обоен со природни глини.
Сапунот ќе биде достапен од 11. декември.

diva sapuni , diva soap, diva prirodna kozmetika
Карма со харизматични бои/ La Karma sa harizmatičnim bojama


Verovatno svi znate za poznati miris 'Karma' jedne od popularnih kompanija (skoro) prirodne kozmetike. Ne znam da li ćete se složiti, ali naša La Karma je lepša, a sigurno vam neće isužiti kožu.
Sadrži kondicionirajuće bademovo ulje i ši puter, sa dodatkom prirodne svile, kao i ostali Divini sapuni. 
Ako slučajno ne znate za ovaj miris, mogu ga opisati kao jednistven, sigurno ćete moći da ga prepoznajte kad ga jednom pomirišete. Sa baznim orijentalnim, drvenastim notama i cvetnim, svežim top notama, ovaj miris je omiljen kako ženama, tako i muškarcima.
Za boje ovog sapuna su korišćene samo gline.
Sapun će biti spreman za korišćenje 11. decembra, a zbog specifičnosti naručivanja i isporučivanja u Srbiju, on se već nalazi na sajtu i možete ga potražiti ovde GOSSIP TIME

Кафето е битен социјален момент во нашите животи. Тоа не е само просто испивање темна топла течност со малце, многу или без шеќер, тоа не е само ни средство за будење; тоа е мал, сладок момент, кои го делиме со пријатели и при тоа ги делиме нашите доживувања, планови, желби или случувања. Кога бев млада девојка и кога почнав да пијам кафе, ми беше многу битно тоа да го правам во кругот на блиски пријателки, со кои тогаш ’разменувавме‘ мислења за оваа или онаа другарка, за овој или оној дечко. Таа носталгијата ми послужи како асоцијација за името на овој сапун- ВРЕМЕ ЗА ОЗБОРУВАЊЕ!


свежо сипан во модла, со крем на врвот
Со оваа кратка приказна, ви го доближив и мирисот на сапунот- право, топло, свежо кафе, со кремаста пена одозгора. Има една работа подобра од самото кафе- тоа е мирисот на кафе. И навистина, овој мирис ќе ве натера да се напиете едно кафе, а можеби и да ја викнете најдобрата другарка, да размените некои ‘стручни мислења‘


Во сапунот е додадено и право кафе, и тоа во еден слој (средниот), со што тој ќе ви даде благ пилинг. Сo бадемовото масло и ши путерот, сапунот ќе ви ја негува кожата, исто како што пријателскиот муабет ја негува душата.
Боите во овој сапун се глина и кафе.
Сапунот ќе биде достапен од 10. декември
*Поради тоа што содржи ванилин, сапунот ќе биде потемен во горните слоеви


не, ова не се зрна од кафе, ова е сапун-кафесвежо исечен сапун

Kafa je bitan socijalan moment u našim životima. To nije samo puko ispijanje tople. tamne, tekućine sa malo, mnogo ili bez imalo šećera, to nije samo ni sredstvo za buđenje; to je mali , sladak momenat koji najradije delimo sa prijateljima i pritom delimo i svoje doživljaje, planove, želje i dešavanja. 
Kad sam ja bila mlada devojka i počela da pijem kafu, najbitnije je bilo da se kafa pije u krugu bliskih prijatelja, sa kojim bi tom prilikom razmenila mišljenja o ovoj ili onoj osobi. Ta nostalgija je poslužila kao inspiracija za ime ovog sapuna- VREME ZA TRAČ, ili što bi se reklo, 'trač partija'.

Ovom kratkom pričom sam vam dobližila i miris ovog sapuna- prava, sveža, topla kafa sa kremastom penom na vrhu. Ima verovatno samo jedna stvar bolja od same kafe- to je miris kafe. Svaki put kad osetim taj miris, meni se pije kafa. Ipak, kad počnem da je pijem, ne prija mi stalno isto. I zaista, ovaj sapun će vas naterati da popijete jednu, a možda i pozovete najbolju prijateljicu na 'razmenu stručnih mišljenja'. Zaista nije čudo što je miris kafe jedan od najomiljenijih mirisa na svetu. 
Ovom sapunu je dodata i prava kafa, i to srednjem sloju, tako da ćete imati blagi piling kože. Za negu kože će se pobrinuti bademovo ulje i ši puter, isto kao što i prijateljski razgovor neguje dušu. Obojen je prirodnom glinom i pravom kafom.

sapun i kafa.... kafa i sapun,.... sapun-kafa

Sapun Gossip Time možete potržiti ovde
*Zbog sadržaja vanilina, sapun će biti tamniji nego na slici u gornjim slojevima


ALMOST PERFECT MAN

Не е тајна дека жените, генерално, повеќе се грижат за својот изглед и негата. Жените повеќе се интересираат и за козметиката, и во тој контекст, природната козметика. Затоа и најголемиот број на козметички производи се наменети токму за нив. Следејќи го правилото, и кај нас жените имаат блага предност во избор на мирисни ноти на сапуните.
Но, секогаш сакам да имам макар по еден сапун наменет за посилен пол, иако не ретко, машките мириси завршуваат кај жените. Ние го имаме тој луксуз да сосема комотно и без криење признаеме дека сакаме да ги користиме и машките мириси.
Моментално, од тие типично машки мириси, во Дива се наоѓа токму овој сапун


дива природна козметика, нега на мажи
за скоро совршен маж

Сигурно не постои совршен маж,(како ни совршена жена) и затоа овој сапун нема претенциозно име Совршен маж, но ако постои совршен мирис и сапун- тоа ќе биде овој. 
Со какао путерот, авокадовото и бадемовото масло, сапунот е погоден за сите типови на кожа, а сигурна сум дека поради неговиот мирис, и понежната половина ќе го користи со уживање.
Свеж, зелен, типично машки тоалетен мирис, со чисти, билни и воздушасти ноти, веројатно нема на кого не му се допаѓа.  Единствената боја во сапунот е зелен природен пигмент.
Сапунот ќе биде достапен 18. декември

Nije tajna da žene više vode računa o izgledu i nezi, i u skladu s tim su i zainteresovanije za kozmetiku, a u tom kontekstu i za prirodnu kozmetiku. Zato je i najveći broj kozmetičkih proizvoda namenjen njima. Tako i u Divi; žene imaju veći izbor mirisnih nota sapuna, iako su mnogi mirisi ili unisex, ili univerzalni. 
No, uvek se trudim da imam poneki tipično muški sapun, jer ne samo što su i oni klijenti, već i žene vrlo rado kupuju tipično muške mirise, što kao poklon dragim muškarcima, što za sebe.  Mi žene imamo taj luksuz da bez stida i komotno priznamo da volimo i koristimo proizvode sa muškim mirisom.
Trenutno se u našoj ponudi nalazi ovaj tipično muški sapun.Sigurno je da ne postoji savršen muškarac (kao ni savršena žena, uostalom) i zato ovaj sapun nema pretenciozno ime 'Savršen muškarac', ali ako postoji savršen miris i sapun, to onda može biti ovaj.
Sa kakao puterom, avokadovim i bademovim uljem, sapun je pogodan za sve tipove kože, a sigruna sam da će i nežniji pol koristiti ovaj sapun sa uživanjem, bilo da ga nameni sebi, ili ga 'ukrade'  od svog,  skoro savršenog, muškarca. Svež, zelen, toaletni miris, sa čistim, biljnim i vazdušastim notama, verovatno da nema nekoga kome se neće dopasti. 
Jedina boja u ovom sapunu je prirodan zeleni pigment.

Sapun 'Almost Perfect Man' će biti spreman za korišćenje od 18. decembra, a možete ga potražiti ovde

**************************


Иако уште не е крај на листата на новите сапуни, следните три ќе ги видите подоцна. 
Тука се два rimake-a, 'Moonstone' и  'OMH' и еден сосема нов сапун, за љубители на киселкасто-слаткасти мириси

Iako još nije kraj liste novih sapuna, za ovaj post biće dosta.  
Od novih napravljenih sapuna, 2 su remake-a , i to 'Moonstone' i 'OMH', a ima još jedan sasvim nov, za ljubitelje voćnih, kiselkasto-slatkastih mirisa

read more "Сапуни, sapuni, soaps...."

28.11.15

Во пресрет на новата крема за мрсна и мешовита кожа/ U susret novoj kremi

ДНЕВНА ЛЕСНА, НЕМАСНА КРЕМА 

за мрсна, мешовита и/или проблематична кожа

*******SRPSKA VERZIJA TEKSTA JE U NASTAVKU POSTA********Ако сте како мене, тогаш не можете да замислите да ставите пудра на лице, а да немате ставено крема пред тоа. Но, во летен период, малку е потешко да се направи идеална подлога за шминка за мрсна кожа, бидејќи мрсната кожа не трпи додатна мрснотија во лето. Идејата за оваа крема дојде како наставак на линијата за лице и уште летово ги имам формулирано основните захтеви кои треба таа да ги исполни. Тие се:
 1. Кремата треба да не е мрсна
 2. Треба лесно да се впива и да има мат ефект
 3. Треба да служи како добра подлога за пудра
 4. Треба да спречи губитокот на влагата од кожата
 5. И се разбира, треба да негува.
Но, освен што е тешко да се дефинираат состојки за оваа крема кои не се мрсни, овој тип на кожа е склон кон акни и бубуљици. Дури и да немате акнозна кожа, секогаш сте посклони кон бубуњички отколку други типови на кожа. Овој факт е уште побитан за дефинирање на состојки кои што треба да ги содржи кремата.
Според овие критериуми и можностите што ги даваат маслата, за ова крема одбрав следните масла:
 • Сусамово- докажано е да делува против акни. Со својата антивосплаувачка способност, сусамовото масло го регулира лачањето на себумот. И покрај сите негови емолиентни и негувачки својсвта, ова беше пресудно да го инкорпорирам во кремата.
 • Јојобино- спомнувано многу пати на овој блог, а исто така и користено за сите формули за лице, поради неговата компатибилност со липидната структура на кожата.
 • Макадамиа- уште едно масло присутно скоро во сите формули и едно од оние кои мрсна кожа одлично поднесува. Немрсно и лесно масло, со фантастични емолиенти својсвта.
 • Масло од семки од кајсии - богато со витамини, а лесно се впива. 
 • Масло од лешник- идеално за мрсна, проблематична и мешовита кожа. Дава моментално суво чувство и како такво, идеално е за дневен моистуризер за мрсна кожа.
 •  Витамин Е- витаминот на младоста

маслата од крема за мрсна кожа / ulja u sastavu kreme za masnu kožuДа се разбереме, кремата за овој тип на кожа може да се направи и без масла, самите природни емулгатори кои ги користим веќе се доволно квалитетни за да пружат она што го сакаме од оваа крема.
Од друга страна,  водената фаза на оваа крема е тука да и обезбеди потребната влажност, бидејќи и мрсна кожа може да биде дехидрирана. Од страв да не ја направат уште помрсна, не е реткост да луѓето (ок, жени) избегнуваат да користат креми воопшто, а кожата тогаш постојано губи влага и станува дехидрирана. Поради тоа, водената фаза на оваа крема нема да дозволи тоа да се случи.
Додатоците од водената фаза во кремата се во служба на осигурување потребната влажност:
  -Алое Вера (пак)
 - Сорбитол - хумектант,т.е. ја привлекува водата од надворешна средина и ја носи на површината на кожата
 - Алантоин- со одлична регенеративна способност
 - Пантенол- има моќта да ја транспортира водата во подлабоки слоеви на кожа, бидејќи во контакт со кожата се претвара во пантотенска киселина, која што веднаш се впива во кожата, делува емолиентно, а со користење во подолг период, делува против воспалувачки и посебно и прија на оштетенета кожа
- Протеини од овес и ориз- Протеините од овес веќе многу пати се спомнати и покрај тоа што се право благо за сите типови на кожа, некои студии покажуваат дека имаат посебно позитивно влијание на  проблематична кожа (тука спаѓа и себореична). Протеините од оризот слично делуваат- имаат емолиентна способност и имаат природна способност да ја задржуваат влагата во кожата. Исто така, успоруваат дегенерација на колагенот од кожата и спречуваат нејзиното прерано стареење.
- Природна свила и силикатни прав (silica)- протеините од свила делуваат исто така како емолиент, но свилата има моќ да го апсорбира и вишокот мрснотија од кожата. Силикатни прав има слично својство, но тој е тука и да се погрижи да сите неправилности и ситни брчки на кожа станат помалце видливи. Дава свилен осет на кожата и мат изглед и поради овие особини, таа се користи и за минерална шминка. Сосема природна состојка. Не ја мешајте со силикони, кои не се природни и не се прифатливи во природната козметика
- Уреа -  Една од новите состојки сто ја набавивме пред некое време- уреа. Можеби чудно звучи, но да знаете дека уреата е еден од ултимативни хидрирачки активни материи и хумектанти, а посебно позитвно кај неа е што фантастично делува на сите типови на кожа, дури и кај најосетливата, као и атопична и проблематична .Има кератолички ефект врз кожата, што значи дека и помага да се ослободи од изумрените клекти од површината и со тоа го потикнува нејзиното регенерирање, така да таа станува мека и обновена. Лесно продира во кожата, а со задржување на влагата, се препорачува и за сува и дехидрирана кожа. Сега ќе биде присутна во сите креми за лице.

активни и други состојки / aktivni i drugi sastojci kremeНо, уште не е крај на состојките од оваа крема.
Нејзините специфични захтеви подразбираат да таа би требало да биде и антибактриска, анти -воспалувачка, умирувачка и да спречува појава на нови бубуљици и акни. За ова целта, во нашата крема ќе се погрижат:

 • екстракт од зелен чај
 • екстркат од хамамелис
 • екстракт од невен
 • етерично масло од чајно дрво
 • етерично масло од мандарина

екстракти и етерични масла / ekstrakti i etarka uljaУпотреба: Кремата е немрсна, лесна, брзо се впива и потрбна ви е мала количина да го намачкате целото лице. Нанесете на чисто лице и врат во тенок слој, а потоа следете ја вообичаена рутина ако ставате шминка.Ако имате само некои мрсни регии, тогаш можете да ја комбинирате со крема за нормална кожа, 'Hydra Protect'  . За ноќна нега исто така ножете да ја користете самостојно, или во кобинација со   'Juvena', како што тоа го правам и јас. Не ви ја препорачувам ноќната крема за сува кожа, бидејќи таа содржи малсо од шипка, кое, иако врвно по својот квалитет, сепак не и одговара на овој тип на кожа, дури може и да ја влоши состојбата.

Кремата беше тестирана од страна на пријавени доброволни кандидати, кои потврдиа дека бев на добар пат за конечна формула за оваа крема.
Интересно беше да имавме и две кандидатки со себореичен дерматитис. Една, која има проблем со скалпот, ја користеше кремата за глава, додека лицето и нормално, а другата има проблем токму со лицето. На девојката со себореичен дерматитис на склапот кремата не и одговараше, додека беше одушевена со 'Juvena', која има некои потешки масла и е помрсна, додека девојката со проблеми на лицето, беше презадоволна од кремата која ја користеше за лице, и тоа во акутна фаза на дерматитис.
Се разбира дека кожата не е иста ниту на лице и скалпот, ниту пак на тие две девојки и токму индивидуално искуство ќе каже што на некого прија или не.
Третата кандидатка имаше мака со бубуљици кои не можеше да ги среди со многу испробани средства. Не сакам да тврдам дека сме го решиле проблемот, но јас и дадов природен тоник за мрсна кожа, гел за третирање само на бубуљици и, се разбира, кремата. Користење на сите три и донесе сакани резултати.
Останатите кандидатки беа максимално задоволни со леснотијата и хидратацијата на кремата.

Кремата ќе се појави во online продавницата деновиве!


DNEVNA LAKA, NEMASNA KREMA 

za masnu, mešovitu i/ili problematičnu kožu


(Daily non- greasy moisturizer)

Ako ste kao ja, onda ne možete da zamislite da stavite puder na lice, a da prethodno ne stavite kremu. Međutim u letnjem periodu, malo je teže napraviti idealnu podlogu za šminku za masnu kožu, pošto ona ne trpi dodatnu masnoću.  Sem što je došla kao nastavak kolekcije za lice, ova krema zapravo postoji već neko vreme, pošto i sama imam baš ovakvu kožu, no tek nedavno sam kompletirala listu željenih sastojaka za njenu kompletnu formulu. No, i pre nego da sam je napravila, za ovu kremu sam imala sledće prioritete:

 1. Krema treba da nije masna
 2. Treba lako da se upija i da ima mat efekat
 3. Treba da služi kako dobra podloga za puder
 4. Treba da spreči gubitak vlage iz kože
 5. I naravno, treba da neguje.

No, osim što e teško definisati sastojke za ovu kremu koji nisu masni, ovaj tip kože je sklon aknama i bubuljicama. Čak i da nemate aknoznu kožu, uvek ste više skloni bubunjicama od drugih tipova kože. Ova činjenica je i još i najvažnija za definisanje sastojaka koje treba da sadrži krema.
Prema ovim kriteriumima i svojstvima ulja, za ovu kremu sam odabrala sledeća:

 • Susamovo- dokazano je da deluje protiv akni. So svojom protivupalnom sposobnošću, susamovo ulje reguliše lučenje sebuma. I pored svih njegovih emolijentnih i negujućih svojstava, ovo je bilo presudno da ga uvrstim u izbor.
 • Jojobino-  mnogo puta  spominjano na  blogu, a i korišćeno za sve formule za lice, zbog njegove kompatibilnosti so lipidnom strukturom kože.
 • Makadamija- još jedno od ulja prisutnih u skoro svim formulama i jedno od onih koje masna koža odlično podnosi. Nemasno i lako, so fantastičnim emolijentnim svojsvtima.
 • Ulje od koštice kajsije - bogato vitaminima, a lako apsorbirajuće.
 • Lešnikovo ulje- idealno za masnu, problematičnu i mešovitu kožu. Daje momentalno suv osećaj i kao takvo, idealno je za dnevni moisturizer za masnu kožu.
 • Vitamin E- vitamin mladosti


крема за мрсна/ межовита кожа // krema za masnu/mešovitu kožuDa se razumemo, krema ovog tipa kože može da se napravi i bez ulja, sami prirodni emulgatori koje koristim već su dovoljno kvalitetni da pruže ono što tražimo od ove kreme. Čak se u nekim slučajevim i preporučuje da ne sadrži ulja.
S druge strane, vodena faza ove kreme je tu da obezbedi potrebnu vlažnost, jer  i masna koža može biti dehidrirana. Od straha da je naprave još mansijom, nije retkost da ljudi (ok, žene)  izbegavaju da koriste kreme uopšte, a koža tada postojano gubi vlagu i postaje dehidrirana. Zbog toga, vodena faza ove kreme neće dozvoliti da se to desi.
Dodatoci iz vodene faze kreme su u službi osiguranja potrebne vlažnosti:
  -Aloe Vera (opet)
 - Sorbitol - humektant,  privlači vodu iz spoljašnje sredine i vezuje u kožu
 - Alantoin- odlična regenerativna sposobnost
 - Pantenol- ima moć da transportuje vodu u dublje slojeve kože, pošto se u kontaktu sa kožom pretvara u pantotensku kiselinu, koja se odmah upija u kožu, deluje emolijentno, a  korišćenjem u dužem periodu, deluje protiv protivupalno i posebno oštećenoj koži
-  Proteini ovsa i pirinča- proteini ovsa su mnogo puta spomnjani i pored toga što su pravo blago za sve tipove kože, studije pokazuju da posebno pozitivno dejstvo imaju na problematičnu kožu (a tu spada i seboreična). Proteini pirinča deluju slično- imaju emolijentnu, kao i prirodnu sposobnost da zadržavaju vlagu u koži. Takođe, usporavaju degeneraciju kolagena iz kože i sprečavaju njeno prerano starenje.
- Prirodna svila i silikatni prah (silica)- proteini svile deluju  kao emolijent, no svila ima moć da apsorbira višak masnoće iz kože. Silikatni prah ima slično svojstvo, no on je tu da sve nepravilnosti i sitne bore na koži postanu manje vidlijve. Daje svilen osećaj na koži i mat izgled i zbog ovih osobina, koristi se i za mineralnu šminku. Sasvim je prirodan sastojak. Ne mešajte ovaj sastojak sa silikonima, koji nisu prirodni i nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici.
- Urea -  Jedan od novih sastojaka koji sam nabavila pre nekog vremena. Možda čudno zvuči, no da znate da je urea jeden od ultimativnih hidrirajućih aktivnih materija i humektanata, a posebno pozitvno što fantastično deluje na sve tipove kože, čak i kod: najosetljivije, atopične, problematične, suve (i još suvlje) i dehidrirane kože .Ima keratolički efekat, što znači da pomaže koži da se oslobodi od izumrlih ćelija sa površine i time podstiče njenu regeneraciju, tako da ona postaje meka i obnovljena.
Od sada će biti prisutna u svim kremama za lice.

Međutim, još nije kraj  liste sastojaka ove kreme.
Specifični zahtevi  kože kojoj je namenjena podrazumevaju da bi trebalo da ima  i antibaktrijska, potivupalna, umirujuća, astrigentna dejstva i da sprečava pojavu novih bubuljica i akni. Za ostarenje ovog cilja u kremi će se pobrinuti:


 • ekstrakt zelenog čaja
 • ekstrkat hamamelisa
 • ekstrakt nevena
 • etarsko ulje čajnog drveta
 • etarsko ulje mandarine

Miris: Miris kreme potiče upravo od ovog poslednjeg dela. Mandarina je tu da, osim antibakterijskog delovanja, osveži ove drvenaste note, oštrog , tzv. 'medicinskog' ,ili 'penicilinskog' mirisa.
Podsećam, mandarina je jedino ulje citrusa bezbedno za upotrebu u dnevnim tretmanima.

Upotreba: Krema e nemasna, laka, brzo se upija i poterbna vam je mala količina da namažete celo lice. Nanesite na čisto lice i vrat u tankom sloju, a potom nastavite sa uobičajenom rutinom (ako stavljate šminku).

Kremu možete koristiti i noću, ali ako vam je lice više mešovitog tipa, sa ne mnogo masnim regijama (i po površini i po količini sebuma), onda je možete kombinovati sa kremom za normalnu kožu, 'Hydra Protect'  ili  'Juvenom', kao što to radim i ja. Za ovaj tip kože ne preporučujem noćnu kremu za suvu kožu, jer sadrži ulje šipka (divlje ruže), koje , iako je vrhunsko ulje za negu kože, ipak ne odgovara problematičnoj (masnoj, aknoznoj) i verovatno će se stanje sa aknama pogoršati.

Kremu su testirali dobrovoljci koji su se javili i njihova iskustva su me uverila da je vreme da se krema pojavi i kod šire publike.
Bio je interesantan slučaj dve osobe sa seboreičnim dermatitisom. Sudeći po odličnim sastojcima koji odlično deluju i na seboreičan dermatitis, bila sam uverena da će im obema prijati. Jedna od te dve osobe ga ima na glavi, dok joj je lice normalno, a druga baš po licu, i u vreme testiranja, lice joj je bilo u akutnoj fazi. Prvoj osobi, koja je kremu koristila za glavu, krema nije odgovarala, dok je drugoj na licu bila fantastična.
U isto vreme, osobi koja ima problem sa kožom glave, krema Juvena je pružila umirujuće, negujuće delovanje, iako je masnija, i sa nekim težim uljima .
Jasno je da je koža glave drugačija od kože lice, ali ipak najvažnije je da induvidualno iskustvo mnogo više znači od generalnih preporuka da li će nešto da prija, ili ne.
Treća devojka je imala problem sa trenutnim bubuljicama koje je tretirala raznim sredstvima, dok mi se nije obratila. Uz pomoć tonika, gela (koje sam joj dala)  i ove kreme, koža se momentalno smirila, a zatim i sanirala. Ne želim niti mogu da tvrdim na osnovu tog slučaja da je krema 'spasonosna', ali svakako je formulisana za ovaj tip kože i ona je dobro prihvata.
Ostale kandidatkinje sa zdravom, ali ponekad problematičnom kožom su imale odlična iskustva,

Krema će se ovih dana pojaviti  u online prodavnici!


read more "Во пресрет на новата крема за мрсна и мешовита кожа/ U susret novoj kremi"

28.10.15

Hydra Protect- krema za normalnu kožu


Skupilo se prilično novina iz radionice i blog je malo zapostavljen, ali kako želim da vam pružim što potpuniji uvid u proizvode koji se pojavljuju u prodavnici, trudiću se da makar ovakve informativne postove objavljujem na vreme.
Danas vam predstavljam kremu koja se već pojavila u online prodavnicama i našla se u mnogim privatnim neseserima. Jedva čekam da čujem utiske korisnica o njoj.
Dakle: KREMA ZA LICE ZA NORMALNU KOŽU - HYDRA PROTECT


Krema je nastala kao prirodan produžetak kreiranja proizvoda iz domena preparative.
Za njenu formulaciju su odabrana ulja koja su zapravo vrlo univerzalna i odgovaraju svakom tipu kože, a balansom tih ulja i drugih sastojaka, regulisana je njena hidrirajuća moć.
Svi srećnici sa ovim tipom kože znaju da njihovoj koži treba dovoljno vlage (hidratacije) da bi ostala takva kakva je. Ustvari, kod ovog tipa je nabitnije da se ne dozvoli isušivanje, tj.dehidratacija.
Ulja nose hranljivu i negujuću ulogu u ovoj kremi, ali u vodenoj fazi, krema sadrži humektante, koji ne dozvoljavaju da koža izgubi vlažnost. To je i glavna razlika u upotrebi krema i ulja za negu lica.
Kreme nose hidrirajuću moć kroz svoj vodeni deo, jer mnogi sastojci ne mogu da se upotrebe u bezvodnim formulama. Znači, kada negujete kožu samo sa uljima, ona ne mogu da spreče da koža gubi vlagu. To mogu okluzivna ulja, a posebno puteri, no njihova upotreba na licu često je diskutabilna, jer sa okluzivnošću raste i komedogenost, a to baš i ne želimo, zar ne? Osim toga, okluzivna ulja su često i teška, tako da ne možemo baš uvek da ih podnesemo na licu. Lice ne treba da 'zacementiramo' uljima zbog straha da ne izgubimo vlažnost, već da ga hidriramo, a to dobijamo iz vodenog dela kreme. Negde između svih ovih svojstava ulja i drugih sastojaka treba tražiti ravnotežu koja će odgovarati normalnom tipu kože.
Od drugih okluzivnih sastojaka, samo alantoin je rastvoriv u vodi i zato ga i želimo u svakom prozvodu.

Na slici vidite neke od bitnih sastojaka ove kreme.


Hydra Protect- krema za normalnu kožu


Jojoba ulje je noseće, ono je idealno za sve tipove kože, pa nema razloga da ne bude i u ovoj kremi. Jojoba ulje iz Diva radionice je hladno ceđeno i organsko  
Ulje od koštica kajsije, ulje avokada i ulje makadamije već smo pominjali u drugim proizvodima i do sada vam je jasno da oba spadaju u onu grupu ulja, koje svaka koža voli. Bogata vitaminima, lako apsorbujuća, ne ostavljaju masan osećaj i deluju momentalno, ostavljajući kožu mekom i nežnom.  
Ulje makadamije je organsko. 

Ulje lešnika je nešto novo. Ovo ulje je lako upijajuće, brzo prodire u kožu i to ga čini perfektnim za masnu i mobinovanu kožu. Ovde ima ulogu da da još lakši osećaj kreme na licu.
Znači, kombinacija ulja u ovoj kremi će vam pružiti potpunu i bogatu negu, sa jednim lakim osećajem na licu.

Sastojci na horizontalnoj liniji sa slike su deo vodene faze kreme. A plus, tu su i nezaobilazni alantoin, aloja, glicerin, natrijum laktat (koji nastavlja da hidrira i kada se ispere). Kao što vidite, ni jedan od ovih sastojaka ne bi mogao biti upotrebljen da nije vode u kremi.

Zatim, tu je još i organski ektrakt nevena, fantastičan sastojak za sve tipove kože, budući da deluje umirujući na kožu, omekšava je, zaceljuje rane, smiruje akne, a bogatstvo karetonoida hrani kožu. 
Ekstrakti mogu da budu različiti, prema otapalu koji je korišćen. U mnogo slučajeva, otapalo nije prihvatljivo u eko kozmetici, kao npr. propylene glicol, ethyl acetate, dok su otapala poput vode, glicerina i alkohola dozvoljeni. Naš ekstrakt je glicerolni.органски ектракт од невен


Upotrеba: Krema se nanosi u tankom sloju, a moć razmazivanja je fantastična, tako da sa jednim zrnom graška možete da namažete celo lice i vrat. Krema će se brzo upiti i skoro da je nećete ni osećati. Ubrzo ćete moći da nanesete šminku, kao što činite i obično. Imaćete dugotrajnu, celodnevnu hidrataciju i glatko lice. 
(Krema sadrži proteine pšenice. Ako ste alergčni na pšenicu, možete da nam se obratite pre kupovine)

Prirodna krema za normalnu kožu 'Hydra Protect'Sastav: Aqua, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba*) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut*) Seed Oil, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis (Aloe) powder, coco caprylate, glycerin,Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract*, Hydrolyzed Oats, Cetyl Alcohol, d-panthenol, tocopherol (vit.E), allantoin, dehydroacetic acid and benzyl alcohol, perfume**, Xanthan Gum
*- organsko poreklo
**- miris prirodnog poreklaAko do sada niste videli, možemo da se pohvalimo i mirisima na prirodnoj bazi, koje smo nabavili. Oni su mešavina raznih biljnih ekstrakata, aroma i etarskih ulja i koriste se u prirodnoj kozmetici. S obzirom da svako želi da mu kozmetički proizvod i lepo miriše, odlučili smo da koristimo upravo ove mirise.
Krema 'Hydra Protect' je vrlo blagog, skoro neosetnog mirisa, koji vam sigurno neće smetati. 

природни мириси за козметика

OVU KREMU MOŽETE NAĆI
NA OVOM LINKU


UPDATE: Nove parijte kreme će imati dodatu i ureu, sastojak opisan u postu o kremi za masnu kožu.

read more "Hydra Protect- krema za normalnu kožu"

Hydra Protect - крема за нормална кожа


Навистина има многу новини и овој блог е малце запоставен поради многу причини, но како сакам да ви ги доближам производите кои излегуваат од работилницата, се трудам да објавувам важни и информативни постови.
За денес ви ја представувам кремата која веќе е во online продавница и која веќе се најде во многи козметички торбички.

 КРЕМА ЗА ЛИЦЕ ЗА НОРМАЛНА КОЖА- HYDRA PROTECT


Кремата настана како природно продолжение нa препаративната линија . За нејзината формулација одбравме масла кои навистина се универзални и и одговараат на секој тип на кожа, а со балансот на сите состојки ја регулиравме нејзината хидрирачка моќ. Сите среќници со овој тип на кожа знаат дека на нивната кожа и треба влажност за да остане таква каква што е. Всушност, кај овој тип најважно е да не се дозоли дехидрираноста на кожата. Маслата носат хранливата и негувачката улога во оваа крема, но во водената фаза, таа содржи хумектанти, кои не дозволуваат да кожата останува без влажноста. Тука е и разликата од употреба на маслата за нега на кожата и кремите. Кремите носат хидрирачка моќ, бидејќи некои состојки не можете да ги употребите во безводните формули. Значи, дури и кога ја негувате кожата само со масла, тие не можат да спречат кожата да губи влага. Т.е. можат оние оклузивни масла и посебно путери, но нивната употреба за кожата на лицето, често е дискутабилна, бидејќи со оклузивноста обично расте и факторoт на комедогеностa, а тоа не го сакаме баш, нели? Од другите оклузиви, единствено алантоинот спаѓа во водорастовриви, затоа го и сакаме во секој наш производ. Освен тоа, тие оклузивни масла често се и потешки, така да не можеме секогаш добро да ги поднесеме на лицето.
Лицето не треба да го „зацементираме“ со маслата, од страв да не ја изгубиме влагата, туку да го хидрираме, а тоа го добиваме со водената фаза од кремата.
Сликава сама ќе ви ги покаже дел од важни состојки во оваа крема

Hydra Protect- крема за нормален топ на кожа

Јојоба масло е носечко, тоа е идеално за сите типови на кожа. Нема причина да тоа не биде и во оваа крема. Нашето масло од јојоба е ладно цедено и органско. 
Маслото од коштици од кајсии, авокадо и  макадамиа веќе ги имамве во други производи и до сега ви е јасно дека и тие се од оние масла кои секој тип на кожа ги сака. Богати со витамини, лесно апсорбирачки, не оставаат мрсно чувство и делуваат моментално, оставајќи ја кожата мека и нежна. Како кажавме порано, сите масла за козметички препарати се ладно цедени, а некои и органски. Маслото од макадамиа е органско. (Во овој пост ставивме и некои слики од органски масла)
Маслото од лешник е нешто ново. Ова масло се исто така лесно впива и брзо продира во кожата, а тоа е перфектно и за мрсна и комбинирана кожа. Тука има улога за да да уште полесен осет на кремата. Значи, комбинацијата на масла ќе ви пружи потполна и бoгата нега, со еден лесен осет на лицето.
Сoстoјките штo ги гледaте хоризонтално, деснo oд мaкaдaмиa мaслo, сите се дел oд вoденaтa фaзa. А плус, тука се: нашиот сакан и незaoбилaзен aлaнтoин, алое вера, глицерин, нaтриум лaктaт (кoј делува хидрирaчки, дури и oткoгa се испере) . Вака бoгaт вoден дел oд кремaтa немаше да може да пoстoи вo безвoдни фoрмули. 

Потоа, тука е органскиот екстракт од невен, состојка убава за сите типови, бидејќи невенот ја смирува кожата, делува на залекување на акни, ранички, ја омекнува кожата, добар е како против акни, така и кај сува кожа, бидејќи е емолиент, а богатството на каретоноиди ја храни кожата. Eкстрактите можат да бидат различни, според растворачот кој се користи. Во многу случаеви, тој не е прифатлив во еко козметиката, како нпр. propylene glycol, ethyl acetate, додека во дозволени растворачи спаѓаат вода, глицерол, етанол. Нашиот екстракт е глицеролни.

органски ектракт од невен
Емулгаторот што го користевме во оваа крема спаѓа во моќни, модерни, негувачки емулгатори, кои всушност не ни барат масло, за да бидат ефективни емолиенти на кожа. Емулгаторот за оваа крема е одличен за нормална и комбинирана кожа. Го користат и големи природни брендови.

Употреба на кремата: Кремaтa се нaнесувa вo тенок слoј, a мoќтa на рaзмaчкувaње е фaнтaстичнa, тaкa да сo еднo зрнo грaшoк, ќе можете да ги нaмaчкaте и лицетo и врaтoт. Кремaтa брзo ќе се впие и скoрo да нема ни да ја чувствувате. Брзо отпосле ќе може да нанесете и шминка како и вообичаено. Дава долгорајна, целодневна хидратација и мазен осет.


Природна крема за нормална кожа 'Hydra Protect'
Состав: Aqua, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba*) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut*) Seed Oil, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis (Aloe) powder, coco caprylate, glycerin,Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract*, Hydrolyzed Oats, Cetyl Alcohol, d-panthenol, tocopherol (vit.E), allantoin, dehydroacetic acid and benzyl alcohol, perfume**, Xanthan Gum
*- органско потекло
**- мирис со природно потекло


Ако до сега не сте виделе, можеме да се пофалиме и со мириси на природна база кои што ги набавивме. Тие се мешавини од разни билни екстракти, ароми и етерични масла и се користат за природна козметика. С оглед на тоа дека секој сака производ убаво да му мириса, ние се одлучивме за оваа опција. 

природни мириси за козметика

ОВА КРЕМА МОЖЕТЕ ДА ЈА ПОБАРАТЕ НА 

UPDATE: Во новите партии, и оваа крема ќе содржи уреа. Повеќе за уреа рековме во постот за крема за мрсна кожа

read more "Hydra Protect - крема за нормална кожа"

11.10.15

JUVENA - Najava za čudotvornu kremu sa organskim uljima pasjeg trna, semenki nara i argana

                                      ***** (линк до текстот на македонскиот јазик)*****

U stalnom nastojanju da budemo ekskluzivni u ponudi prirodne kozmetike, pre nekog vremena smo nabavili i neke nove sastojke. Neka skupocena i dragocena ulja već smo imali i ranije, ali uvek nastojimo da vam ponudimo i vrednost plus.
Danas ćete imati priliku da se upoznate sa nekim novim, tzv. čarobnim uljima, koja zaista jesu to što se tvrdi po internetu u raznoraznim pričama i tekstovima. Dalje, ovi sastojci su prava ekskluziva na domaćim prostorima i zaista smo ponosni što smo u mogućnosti da vam ponudimo i konkretan proizvod na bazi njih. Pa, da krenemo:


Prvo čarobno uljeULJE PASJEG TRNA, INCI: Hippophae Rhamnoides L (Seabuckthorn) Oil, organsko

Zaista sam dugo čeznula za ovim uljem.  Kako sam u godinama kada moram da vodim računa o tome šta i kako koristim, tako i moja potraga za 'čarobnim štapićem' ne prestaje. Naravno da se jednim potezom ništa ne može promeniti, ali ja verujem da kontinuirano korišćenje prirodnih preparata i to visoko kvalitetnih mora da da efekte.
Kada je reč o kvalitetnim uljima, tj. o sastojcima za zrelu kožu uopšte, prva asocijacija je - CENA.
I ulja i svi drugi anti age aktivni sastojci su uvek ili skupi ili fantastično skupi.
Jedno od ulja, koje mi je dugo bilo na listi MUST HAVE je i ulje pasjeg trna.


diva natural cosmetics, diva prirodna kozmetika
dragocena tečnost u bočici


Ovo ulje potiče od bobičastog ploda žbunaste biljke koja raste u priobalnim i planinskim predelima Evrope i Azije. Koristi se i u ishrani i spada u tzv.super hranu , a popularan je i sok od ovih bobica. One su sitne, narandžaste i nisu retkost ni u našim predelima
Ulje se dobija i iz semena i iz pulpe. Ta dva se razlikuju po boji i viskoznosti, pri čemu je ulje pulpe crvenije i gušće. E, upravo to ulje se nalazi u Diva prirodnoj kozmetici. Uz to je i organsko.

Evo kako izgelda plod pasjeg trna.

Zašto ovolika fama oko jednog ulja?

Da li je dovoljno ako navedem da ono ima 12 puta više vitamina C od narandže, 3 puta više vitamina A od šargarepe, a vitamina E isto kao i pšenične klice i anti-oksidativnu moć 4 puta veću od ginseng-a.  Meni je ovo sasvim dovoljno, jer su svi navedeni prave zvezde mladosti.


Međutim, nisu samo vitamini. Ovo ulje je jedinstven biljni izvor omaga masnih kiselina 3, 6, 7 i 9. Dalje, sadrži 190 nutritivnih i fitonutritivnih elemenata, karotenoida, tokotrienola, tokoferola, antioksidanasa, beta karotena,  α-linoleinske i palmitoleinske kiseline  (ovi su posebno značajni za zrelu kožu),kao i tragove elemenata- bakra, gvožđa, selena i magnezijuma. 
Beta- karoten je provitamin vitamina A, njegov prekursor, a budući da se ovde nalazi u svojoj prirodnoj formi, njegova iskorišćenost je maksimalna (tekst o vitaminima možete da pročitate ovde).
Žao mi je što ne mogu da vam dočaram punu boju ovog ulja, jer mi je preskupa varijanta sipanja u čašu, ali evo kako izgleda parče salvete s kojom je obrisan poklopac s unutrašnje strane. Boja je nestvarna, zar ne?


ulje iz unutrašnjosti zatvarača


Upotreba: Već sam pogled na kompoziciju ulja govori o njegovim benefitima. Prvo što ću istaći je njegova moć podmlađivanja kože. Pomaže kod raznih vrsta rana, opekotina, osipa, i drugih vrsta oštećenja kože. Kada se koristi na dnevnoj bazi, usporava znake starenja i to tako što obnavlja tkivo, održava elastičnost i hidriranost kože. Može da se koristi i kod aknozne kože, ali i kod rozacee, i raznih upalnih stanja, zbog visokog nivoa karetoneida.

Drugo čarobno ulje- ULJE SEMENKI NARA (POMEGRANATE SEED OIL), INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil, organsko

Drugo čarobno i skupoceno ulje je ulje od semenki nara. Ovo voće ne treba posebno predstavljati, prepuno je vitamina i antioksidanasa koji podstiču imunitet. Preporučuje se da se konzumira i njegov najvredniji deo, upravo semenke. Ako ne možete da ih jedete, možete da ih osušite i kasnije konzumirate na razne načine. Za razliku od ploda, ulje nara je manje zastupljeno. Razlog- cena, naravno. Isto kao i prethodno, i ovo je vrhunsko, luksuzno i samo za privilegovane.
I ja se ne smirih dok se ne uvrstih u tu grupu :-)
Ono što odlikuje ovo ulje je sadržina punicične masne kiseline (omega 5), koja je i dobila ime po naru (Punica), koja je mnogo retka i ne nalazi se niti u jednom drugom ulju, a dokazano je da ima protivupalno i anti tumorsko dejstvo. Dokazano je i da ovo ulje podstiče rast ćelija epidermisa, čime se pomaže regeneracija i njegovo. Dalje, bogato je fitosterolima, vitaminom E (tokoferorima) i antioksidansima. Ulje je gusto i sa težom razmazivom moći.


Upotreba:  Zbog navedenih osobina, ovo ulje se koristi, slično kao i ulje pasjeg trna: kod opuštene, zrele kože, ili kod bora u nastajanju, ali i kod problematične kože - aknozne, oštećene, upaljene, ekcemične, ali i kod psorijaze i rozacee.

Napomena: ne postoji etarsko ulje nara. Ako slučajno naiđete na nešto takvo, znajte da vas lažu. Postoji CO2 ektrakt, koji je preskup (kao i svi CO2 ektrakti) , a sigurno ga nećete naći u slobodnoj prodaji.

масло од калинка, природна козметика
organsko ulje koštica nara


Treće čarobno ulje-  ARGANOVO ULJE , INCI: Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, organsko

Arganovo ulje smo već spominjali (evo ovde) i ono je sastojak kreme za noćnu negu suve/zrele kože.
Dok su žene u Maroku vekovima koristile ovo ulje za raznorazne namene (lečenje rana, opekotina, za kosu, lice i telo), jer im je bilo lako dostupno, dotle se u Evropi nije znalo za ovo afričko bogatstvo,sve dok ga Francuzi nisu doneli otamo. Prava pomama za njim je nastala kada je moderna kozmetologija počela da ga koristi kao ulje mladosti i danas skoro da ne postoji neka luksuznija krema, a da nema arganovo ulje u svom sastavu.

Ono što ga čini lekovitim je visok sadržaj vitamina A i E, antioksidanasa, omega 6 masnih kiselina i linoleinska kiselina, sve sami eliksiri mladosti. Studije pokazuju da, aplicirano topijski, ovo ulje zaista relaksira trautmatizovanu kožu, pošto vitamin E podstiče razmožavanje ćelija. Već sam objavila tekst o tome koliko su vitamini A i E moćni protiv starenja.
Arganovo ulje se brzo upija u kožu, što ga čini pogodnim i za masan tip. Istovremeno, ono smanjuje lučenje sebuma, tako da je zapravo idealno i za ovaj tip kože, posebno za noćnu negu.


Krema sa ovim uljima, ali i sa organskim jojobinim, makadamijinim, sa squalane-om, alojom, alantoinom,proteinima ovsa, već je napravljena i to u 3 varijante.
Testirali smo sve 3 i pobedila je jedna od njih, koja će se naći i u prodaji. Osim što će se u konačnoj verziji verovatno naći i proteini pirinča. (O ovome će biti reči kasnije, kada i zvanično predstavimo finalni proizvod, tj. kremu JUVENA.
Mali testeri te 'pobedničke' verzije kreme su date na testiranje i nekim dobrim poznavaocima prirodne kozmetike, te se nadam da će im se svideti.

Za sada, možete se upoznati sa neobičnim izgledom ove kreme. Sigurna sam da ovakvu boju još niste videli u prirodnoj kremi. Napominjem, ovde nema boja, ova boja potiče SAMO od boje njegovog zvezdanog sastojka, ulja pasjeg trna. 

Očekujemo da smo na dobrom putu da vam produžimo mladost- pravilnom negom i uz pomoć prirodnih, čistih i prebogatih ulja i ostalih sastojaka, koje promovišemo i obilato koristimo.
Fantastičan osećaj koji ostaje po aplikaciji, kao i efekti ovih čudesnih sastojaka, koje smo mi samo ukomponovali da bi vam pružili komforno korišćenje, ćete morati sami da osetite.


krema JUVENA- USKORO!

read more "JUVENA - Najava za čudotvornu kremu sa organskim uljima pasjeg trna, semenki nara i argana"

ЈУВЕНА - Најава за чудотворна крема со органски масла од Кучешки Трн, Калинка и Арган

                                            *******(Link za post na srpskom)*******
Со постојана желба да бидеме ексклузивни со понуда на природна козметика, пред некое време набавивме и некои нови состојки. Некои скапоцени и дргоцени масла веке ги имавме, но секогаш сакаме да ви понудиме вредност плус.
Денес ќе имате прилика да ги запознаете некои од тнр.волшеби масла, кои не се празни прикаски и интернет магла, туку навистина право богатство (бога ми, и  во финансиска смисла). Второ, овие состојки се чиста ексклузива на овие порстори. Се разбира, не е само невната недостапност причина, туку најмногу нивната цена. Па, да почнеме:


Првиот волшебникМАСЛО ОД КУЧЕШКИ (ВОЛЧЈИ) ТРН (SEA BUCKTHORN OIL), INCI: Hippophae Rhamnoides L (Seabuckthorn) Oil, органско

Навистина долго чезнев за ова масло. Како сум во години кога морам да внимавам што и како користам, така мојата потрага за ’волшебното стапче’ не престанува. Секако дека со еден потег ништо не ја одржува вашата младост, но јас верувам дека континуирано користење мора да даде ефекти. Кога станува збор за квалитетни масла, т.е воопшто за состојки за зрела кожа, првата асоцијација е - ЦЕНА. Маслата, као и други состојки која имаат anti age ефект , скоро секогаш се скапи или фантастично скапи. 
Едно од тие масла, кое ми беше на вечита листа за MUST HAVE е и масло од кучшеки или волчји трн.

diva natural cosmetics, diva prirodna kozmetika
драгоцена течност во шишето


Маслото потекнува од џбунасто растение, које расте во крајбрежните и планинските предели во Европа и Азија. Се користи и во исхрана и спаѓа во тнр. супер храна, а популарен е сок од овие бобици. Маслото се вади и од пулпата и од семето. Тие се раѕликуваат по боја и вискозност, со што е маслото од пулпа поцрвено и по густо. Моето масло е токму од пулпа и е органско. Бобичките се ситни, портокалови и не е реткост ни да се сретнат во овие предели. 
Еве како изгледаат бобичките.
Зошто волкава фама околу ова масло?
Дали е доволно ако кажам дека има 12 пати повеќе витамин Ц од портокал, 3 пати повеќе витамин А од моркови, а исто витамин Е колку пченични никулци и има 4 пати повеке анти-оксидативна моќ од гинсенг? На мене е, затоа што наведените витамини се ѕвездите на младостта.
Но, не само витамини, ова масло е единствен билен извор на омега мрсни киселини 3,6,7 и 9.
Натаму, содржи 190 нутритивни и фитонутритивни елементи, каротеноиди, токотриеноли, токофероли, антиоксиданси, бета каротен, α-линолеинска и палмитолеинска киселина, веќе спомнати витамини А, Ц и Е, како и траги на елементи: бакар, железо, селен и магнезиум. Бета- каротенот е провитамин на витамн А, неговиот прекурсор, а бидејќи овде се наоѓа во своја природна форма, неговата искористеност е максимална. (текст за витамините можете да најдете тука)
Жал ми е што не можам да ви ја дочарам правата боја на ова масло, бидејќи е прескапо да го сипам во чаша, но затоа земав малце салфетка и го обрисав капачето од внатрешна страна. Еве како изгледа една капка масло. Бојата е нестварна, нели?

масло од внатрешната страна на капакот


Употреба: Веќе самоит поглед на композиција на ова масло говори за неговите бенефити. Првото што ќе го истакнам е неговата моќ на подмладување кожа. Помага кај разни врсти на рани, осипи, изгореници и друга кожна оштетувања. Кога се користи на дневна база, успорава знаци на стареење на кожа, и то така што го обновува ткивото, одржува еластичноста и хидрираноста на кожата. Може да се користи и кај акнозна кожа, но и розацеа и разни воспалениа, поради висок ниво на каротеноидите.

Вториот волшебник- МАСЛО ОД КАЛИНКА (POMEGRANATE SEED OIL), INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil, органско

Второто волшебно и скапоцено масло е масло од калинка. Ова овошје не треба посебно да се представува. Преполна со витмини и антиоксиданси, калинка го потикнува имунитетот. Се препорачува да и неговиот најдрагоцен дел да се конзумира, а тоа се семенки. Ако не ги јадете, можете да ги осушите, самелете и потоа конзумирате на разни начини.

Но, масло од калинката е помалце заступено. Причина: пак цената. Исто како и претходното: врвно, луксузно, само за привилеговани. И јас не се смирив додека не се најдов во таа група :-)
Она што одликува ова масло е содржина на пуницична мрсна киселина (омега 5), која и добила име по калинка (Punica), која е многу ретка и не се наоѓа ниту во едно друго масло, а докажано е да има анти воспалувачко и анти туморско дејствие. Докажано е и да масло од калинка го подтикнува растот на клетки во епидермисот, со што се помага регенрација и зајакнување на епидермисот. Натаму, богато е со фитостероли, витамин Е (токофероли) и антиоксиданси. Маслото е густо и тешко се размачкува .

Употреба:  Поради наведените особини на ова масло, тоа се користи, слично како и масло од кучешки трн: кај опуштена, зрела кожа, или за брчки во настанување, но и кај проблематилчна кожа (акнозна, оштетена, воспалена, егземична, себореична, но и за псоријаза и розацеа)

Напомена: не постои етерично масло од калинка. Ако случајно најдете нешто такво, да знаете дека ве лажат. Постои CO2 екстракт, но тој е прескап  (како и сите CO2 екстракти) да го најдете некаде во слободна продажба.

масло од калинка, природна козметика
органско масло од калинка


Третиот волшебник-  AРГАНОВО МАСЛО , INCI: Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, органско.

Аргановото масло веќе сме го спомнали (еве тука)  и тоа е состовен дел на ноќна крема за сува кожа. Исто така, ова масло ќе стане дел и од други видови на луксузни креми, бидејќи тоа е изврсно и за зрела кожа.
Додека жените во Мароко со векови користиле ова масло за разни намени (лекување на рани, изгореници, за коса, лице и цело тело), бидејќи им било достапно, во Европа, ова масло стана популарно кога Французите го донеле од таму. Вистинската помама по него настана кога модерна козметологија почна да го користи како масло на младоста и денес речиси не постои полуксузна и поскапа крема, а да нема арганово масло во неа.
Она што го прави така лековито е висок содржај на витамини А и Е, антиоксиданси, омега 6 мрсни киселини и линолеинска киселина, сите еликсири на младост. Студии покажуваат дека аплицирано тописки, ова масло навистина ја релаксира трауматизирана кожа, бидејќи витаминот Е го подстакнува размножување на клетките. Веќе пишавме колку се моќни витамини А и Е против стареењето, 

Во кожа се впива брзо, не остава мрсни траги,што го прави погодно и за мрсна кожа. Но, во исто време, намалува лачењето на себум кај мрсна кожа, така да всушнот, тоа е идеално и за тој тип на кожа, посебно за ноќна нега.

Кремата со овие масла, но и со макадамиино, јојобино (двата органски), squalane, алое вера, пантенол, алантоин, протеини на овес веќе е направена и тоа во три варијанти. Ја тестиравме и победи една верзија од тие три, која ќе биде и во конечна понуда. Освен што сега ќе ја обогатиме и со протеини од ориз! 
Повеќе за тоа малце покасно, кога званично ќе ја представиме и кремата .

За сега, можете да се запознаете со изглед на оваа крема, која ја нарековме „Јувена“. 
Сигурни сме дека ваква боја, која потекнува исклучиво од маслото од кучешки трн, не сте до сега виделе во некоја крема! 
Очекуваме дека смо на добра патека за да ви ја продолжиме младоста- со правилна нега и со помош на природни, органски, чисти и пребогати масла. 
Фантастично чувство кое останува по апликацијата, како и ефекти од чудотворни состојки, кои ние ги само искомпониравме за да ви пружиме комфорно користење, ќе мора сами да го осетите

крема Јувена- НАСКОРО

Кремaтa е дoстaпнa нa oвoј линкread more "ЈУВЕНА - Најава за чудотворна крема со органски масла од Кучешки Трн, Калинка и Арган"